I Namibia blir savanner og kulturlandskap dekket av gjenstridige kratt. Busker og små trær hindrer tilveksten av annen flora og bidrar til å utarme jordsmonnet. Det er vanskelig å hindre spredning, men man kan kutte ned buskene og lage prima trekull. Det er nettopp det vår leverandør av grillkull i Namibia gjør.
Høsten 2022 besøkte representanter fra Unil fabrikken i Otjiwarongo, 25 mil nord for hovedstaden Windhoek. Der fikk de bli med på gårdsbesøk, hogst og tilvirkning av trekull på en av gårdene som lager kull for Makarra Bushpro- ducts , som er Unils samarbeidspartner. Akkurat som melkebilen samler inn melk i Norge, kjører de rundt og samler inn trekull. Vel framme på Makarras anlegg blir kullet sortert og pakket. Hos Makarra jobber det ca. 45 medarbeidere, hvorav 70% er kvinner. ”Produksjonsanlegget ligger i nærheten av en liten by der fattigdom og arbeidsløshet er stor. Bedriften bidrar nå med arbeidsplasser som igjen brødfør mange familier”, sier Anette. ”I tilknytning til fabrikken er det også opprettet en skole. Denne ene bedriften gjør mye positivt for omgivelsene. Vi ser på hvordan Unil eventuelt kan bidra til å bedre forholdene ytterligere. Samtidig skal vi huske at det aller viktigste bidraget vi kan gi er å faktisk kjøpe varene de produserer.” Lanseres nå I første omgang blir grillkull fra Makarra Bush- products tilgjengelig i StorCash. Kullet er laget av tresorter som gir jevn, langvarig varme og skaper lite røyk, gnister og aske. Anette tror at grillkullets overlegne egenskaper vil gjøre det til en suksess. ”Du finner ikke noe bedre på markedet i dag”, konkluderer hun.
Dramatisk situasjon I løpet av de siste 40 årene har produktivi- teten i jordbruket i Namibia blitt redusert med to tredeler. Krattene som sprer seg, tar over dyrkbar mark og beite. Krattenes omfattende rotsystemer tærer på grunnvannsreservene. Det er en kombinasjon av flere forhold som ligger bak den enorme tilveksten av kratt. Historisk overbeite og endrede nedbørsmengder som følge av klimaendringer, er fordelaktig for disse vekstene. De naturlige brannene på savannene har blitt begrenset og det gir krattene mulig- heten til å vokse seg tette. Tiltak Greiner og biomasse fra krattene brukes blant annet til gjerdestolper, ved, energi, dyrefôr – og trekull. Namibia er et land med ekstreme forskjeller og høy arbeidsledighet. Trekullindus - trien bidrar til økt sysselsetting. Det var gjennom samarbeidet med namibiske storfe-bønder at importsjef i Unil Eivind Wang ble oppmerksom på trekullprosjektet. Han tipset kategorisjef Anette Riise-Hanssen om situa - sjonen, hvorpå hun umiddelbart begynte å se på hvordan Unil kunne lansere namibisk grillkull for det norske markedet. ”Dette er et naturlig produkt som har fantastiske ringvirkninger for lokalsamfunnet hvor det tilvirkes”, forteller hun. ”Beitemarkene blir ryddet og det gir lønnet arbeid for en rekke mennesker.”
Anette Riise-Hanssen Kategorisjef i Unil
Namibia er et land med ekstreme forskjeller og arbeidsledigheten er høy. Trekullindustrien bidrar til økt sysselsetting.
Hos Makarra jobber det ca. 45 medarbeidere, hvorav 70% er kvinner.
Kilder: http://makarrabush.com/index.html https://www.hamburg.de/energiewende/ english/14674230/bush-encroachment-in-namibia/
Enkel produksjon
Side 8
Side 9
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook - Online Brochure Maker