Munn og mæl e I 1 / 2021 noe som er naturlig, men glemmer kanskje at livet også skal leves et- ter behandling. Ofte blir det med betydelig seneffekter. Røros rehabilitering har en an- satt med doktorgrad innenfor hode- og halskreft. Under hans doktorgradsarbeide var det stort fokus på denne pasientgruppen. Han var aktiv inn mot sykehusmil- jøene, som gjorde at de fikk inn pasienter med store rehabilite- ringsbehov, spesielt når det gjaldt ernæring og undervekt. Dessverre er disse pasientene i dag nesten borte fra Røros. Frode er åpen for at de kanskje er ivaretatt av andre institusjoner, men tviler. - For meg er det et stort para- doks at det investeres så enorme summer i kreftbehandling og så lite i dag- og døgnbaserte rehabi- literingstilbud. Rehabilitering må styrkes på alle nivåer, ikke minst i kommunene. Hvem tar i dag hånd om de pårørende, som også tren- ger hjelp og støtte, og hvor lett er det å få hjelp med psykiske plager etter kreftsykdommen? Her ligger det store, uløste oppgaver, mener Frode.
Likepersonseffekten – en viktig del av rehabiliteringen På Røros rehabilitering er det kun tilbud om døgnbasert rehabilite- ring. Reiseavstandene blir fort sto- re, slik at gevinsten av et dagtilbud lett kan forsvinne. Til gjengjeld er beliggenheten svært godt egnet for rehabilitering, med sine prakt- fulle natur- og kulturopplevelser.
Rehabiliteringsprinsippet på Røros bygger på fire hovedpilarer:
• Fysisk helse • Psykisk helse • Ernæring • Arbeidsliv
Inntak skjer i grupper, for å bevare likepersonseffekten. - Dette er kanskje det viktig- ste med hele oppholdet. Det å få møte andre i samme situasjon og få normalisert egne opplevelser og tanker. Røros tilbyr tre ukers opphold, som kan både forkortes og forlen- ges ut ifra individuelle behov. - Vi hører ofte deltakere si før oppholdet at tre uker virker lenge. Ved avreise kan de samme perso- nene ønske å bli litt lenger. Vår er-
2 6
Made with FlippingBook - Online catalogs