Autisme i dag 3/2024

TILRETTELEGGING

- Hvis du kommer til røntgen og er veldig stresset, da er du mindre motivert og har en lavere tålegrense for hva som skjer på selve undersøkelsen. Det kan i verste fall føre til at det blir for mye, og at en må avbryte. Og det kan gjøre det vanskelig for pasienten å komme tilbake til ny time. Da kan bildeseriene som viser og forklarer hva som skjer være til stor hjelp. Håper andre tar etter Knutsen mener dette er naturlig tilrettelegging som bør være tilgjengelig mange steder. Hun håper at prosjektet på sikt kan føre til at det blir like naturlig å tilrettelegge for denne brukergruppen som å legge til rette for f.eks rullestolbrukere. - Denne pasientgruppen har behov som ikke har blitt ivaretatt. Jeg håper at dette kan inspirere andre. At folk tenker at dette kan vi også gjøre på vår arbeidsplass. Det er ikke så vanskelig, men det krever at noen gjør det, sier Knutsen, som sammen med prosjektgruppen har jobbet mye dugnad for å få prosjektet i havn.

Her fikk hun blant annet med seg en kollega med autisme.

- Tanken var at hvis vi hadde nevrodivergens representert i

prosjektgruppen så hadde vi bedre grunnlag for å lage noe som passer de som trenger det, forteller hun. Nok stressmoment De begynte å ta bilder og skrive tekster, og rekrutterte en brukergruppe for å kvalitetssikre innholdet i guidene. Etter noen runder frem og tilbake var alle fornøyde.

- Da følte vi at vi satt igjen med et produkt vi kan stå for.

De visuelle guidene ble lagt ut på nettsidene til radiologisk avdeling ved Stavanger Universitetssykehus i april. I tillegg får pasientene informasjon og lenke til guidene i innkallingsbrevet. Gunhild Knutsen påpeker at vi har allerede nok av stressmomenter i livet vårt. Hvis du skal på sykehus så har du i tillegg kanskje også mye vondt.

33

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online