Milyon Kadına Mentor: Lise Mentorluk Rehberi

Gruba dair, veya gruptaki öğrencilerden biri veya birkaçına dair özel bir durum ve/veya dikkat edilmesi gereken bir konu olup olmadığına dair bilgilendirmeleri aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Grubun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısına dair bilginizin olması ve paylaşımlarınızı bu farkındalıkla yapmanız önemlidir.

Her insanda olabileceği gibi, sahip olduğunuz kasıtsız ön yargılarınızı, etiketlemelerinizi ve tanımlamalarınızı fark etmeye çalışmanız ve öğrencilerle buluşmalarınızda bunları yansıtmamanız önemlidir. Yararlı Mentorluk Becerileri & Yaklaşımları: Aşağıdaki beceri ve yöntemleri kullanmanızı, menti grupları ile güçlü bir iletişim kurmanıza destek olacak ve bu sayede grup mentorluk sürecinin etkinliğini ve verimliliğini artıracaktır: Aktif Dinleme ve Yansıtma (Duyulan Konuyu / Gözlemlenen Duyguyu): Konuyla ve içerikle birlikte, beden dilinin ve sözel olmayan işaretlerin de fark edilmesi ve paylaşımı. Güçlü Sorular Sormak: Açık uçlu, kısa, net, basit ve yargısız sorular güçlü sorulardır. Mentinin dikkatini ve düşüncesini odaklamak, yeni fikirleri ve bakış açılarını geliştirmeyi teşvik etmek açısında önemlidir. Geribildirim Vermek: Geribildirim verirken yapıcı bir dil kullanmak, kişise sınırların bilincinde olmak ve saygı çerçevesinde hareket etmek gerekir. Mentinin gözlenen davranışına dayanmalı ve yargılayıcı olmamalıdır. Geribildirim verirken önerilen davranış değişikliğine ve geleceğe odaklanılmalıdır. Hikaye Anlatımı: Kendi deneyimini paylaşırken detayları mümkün olduğunca azaltarak konunun özüne odaklanmak önemlidir. Hikayede değinilen unsurlar mentinin ihtiyacına göre şekillendirilmeli, vurgulanmalıdır. Mentinin zihninde kalacak ve daha sonra hatırlamasını kolaylaştıracak öğelerin, benzetme/metaforların kullanımı da etkili olacaktır.

Takdir: Mentilerdeki iyi ve güçlü yönleri görmek, somut olarak söylemek ve takdir etmek.

MENTORLUK REHBERİ - 2024 Milyon Kadına Mentor

Made with FlippingBook interactive PDF creator