Somnus nr. 2_2022

Georg Mathisen Tekst og foto apné-trening Forsker på M uskeltrening mot søvnapné. Det er norske forskeres bidrag til søvnrevolusjonen.

være effektiv på pasienter med alvorlig søvnapné, også, men vi skal forske på mild og moderat, forteller Diana Dobran Hansen. Hun er tannlege, og nå skal hun ta dok- torgraden på OMT. Det står for «orofaci- al myofunksjonell terapi» – øvelser for musklene i ansiktet, tungen og svelget. Lukket munn Hovedprinsippet er at du skal holde munnen lukket slik at leppene er i kon- takt med hverandre. – Mange som har søvnapné, er munnpustere hvor leppene er åpne. De får ikke den luftutvekslingen som man skal få. Først og fremst skal de holde leppene lukket og få tungen frem og opp og styrke den bløte ganen sånn at den ikke kollapser ned, sier hun.

– Dette er samme prinsipp som å trene for eksempel biceps for å bli sterkere i biceps. Vi vil ha tungemuskulaturen ster- kere, tungen opp og frem og den bløte ganen sterkere for å holde passasjen åpen. Hansen er klar over at denne treningen ikke passer for alle. Det er et trenings- opplegg som tar tid, slik at de som følger det, må være motiverte. Ny behandling Meningen med den norskledede forsk- ningen er å utvikle og teste en ny behandling for å veilede i styrkeøvelser for munn- og ansiktsmuskulaturen. Det begynner med tolv pasienter som skal rekrutteres i august. Så blir det to nye studier etterpå. Diana Dobran Hansen vet ikke om det er realistisk å bli ferdig i 2024, men håper i hvert fall å være det i 2025. Det finnes studier på slik trening fra før, men de er ikke gode nok. – Flere studier trengs, sier Hansen. De studiene som er gjort, mangler opp- følging. Dessuten har de ikke fulgt det som gjerne omtales som forskningens «gullstandard»: De er ikke blindet. – Det vil si at den som tar målingene og ser pasientene i forkant og etterkant, vet hva slags behandling pasienten har fått. Dessuten har de pasientene som ikke klarer å opprettholde programmet eller utføre øvelsene, blitt ekskludert fra studi- et slik at vi ikke ser dem. Derfor kan tal- lene og effekten virke bedre enn den egentlig er, forklarer Diana Dobran Hansen.

Det er ikke et slagord – det er et virkelig navn. «Sleep Revolution» er et prosjekt der europeiske forskere har fått 150 mil- lioner kroner til å forske på hvordan diagnostiseringen og behandlingen av søvnapné kan bli bedre. Mild og moderat apné Den norske delen av prosjektet skjer i regi av Ahus på Lørenskog og Universitetet i Oslo. Forskningsgruppen heter Shear, en forkortelse for «sleep, heart and respiration», og kommer snart opp med egen nettside. – Forskning viser at denne terapien kan

Diana Dobran

Hansen tar doktorgrad på ansikts- og tungetrening.

18

SOMNUS NR 2 – 2022

Made with FlippingBook Learn more on our blog