Love for Grænseforeningen, 1951

Ft

Q&'C

iø ove

FOR

GRÆNSEFOREN INGEN

V E D T A G E T PÅ S E N D E M A N D S M Ø D E T I N Y B O R G D E N 6. J U N I 1951 MED Æ N D R I N G E R AF 11. S E P T EMB E R 1 9 5 4 OG 11. J U N I 1960

Sønderjydsk Forening^ f o r Næstved & Omegn.

I . Foreningens navn, formål og hjemsted.

§ 1. Foreningens navn er Grænseforeningen. § 2. Foreningens formål er ved alle lovlige midler såvel åndeligt som materielt at støtte og udvikle danskheden i Sønderjyl­ land, særligt syd for grænsen. § 3. Foreningens hjemsted er København.

II. Foreningens organisation.

§ 4. Foreningen er organiseret i selvstændige enkeltforeninger. § 5. Som medlem af Grænseforeningen kan optages enhver sam­ menslutning, der arbejder for foreningens formål, og hvis love godkendes af Grænseforeningen. § 6. Foreningens øverste myndighed er sendemandsmødet. Dette består af hovedstyrelsen og de af enkeltforeningerne — med en sendemand for hvert påbegyndt antal af 500 medlemmer — valgte sendemænd. § 7. Hovedstyrelsen består af 56 medlemmer, der vælges som bestemt i §§ 18 og 19. Hovedstyrelsen leder foreningens virksomhed, dels direkte, dels gennem et forretningsudvalg og andre udvalg. Den står til ansvar over for sendemandsmødet. III. Foreningens virksomhed. A. Enkeltforeningerne. § 8. Enkeltforeningerne ledes af egne styrelser, der vælges af vedkommende forenings generalforsamling. § 9. Enkeltforeningernes områder kan inddeles i distrikter, hvert med en eller flere tillidsmænd, hvis opgaver det er at skaffe medlemmer, udbrede oplysning om foreningens virksomhed,

3

agitere for dens vækst og trivsel og være mellemled mellem styrelsen og medlemmerne i distrikterne. § 10. Der kan oprettes selvstændige ungdomsforeninger. § 11. Hvis enkeltforeningerne påtager sig særlige opgaver i Søn­ derjylland, påhviler det dem at meddele dette til Grænse­ foreningen. Skulle forretninsgudvalget finde, at opgaven ikke bør tages op, optager den en forhandling med den pågældende for­ ening om sagen. Spørgsmålet kan eventuelt forelægges ho­ vedstyrelsen. § 12. Hvert år inden 15. april indbetales til hovedkontoret mindst 30 % af hver enkeltforenings samlede kontingentindtægt i det sidste regnskabsår. I enkelte tilfælde kan hovedstyrelsen fritage en forening for årsbidraget eller nedsætte dette, når forholdene taler derfor. Ungdomsforeninger indbetaler til hovedkontoret årlig mindst 10 % af deres medlemskontingent. Inden 15. april sender enkeltforeningerne til amtsformæn- dene en beretning om virksomheden i det forløbne år, der­ under opgivelse af medlemstallet og kontingentindtægten i det forløbne år. § 13. En forening, der i to på hinanden følgende år ikke har betalt kontingent, kan udelukkes af Grænseforeningen. Udelukkelse kan såvel i dette som i andre tilfælde kun ske ved beslutning af hovedstyrelsen. § 14. Enkeltforeningerne kan udmelde sig af Grænseforeningen med et års varsel til en 1. april. B. Amtssammenslutninger. § 15. Inden for hvert amt danner enkeltforeningerne en sammen­ slutning med særlig amtsstyrelse, bestående af enkeltfor­ eningernes formænd. Amtsstyrelsen vælger hvert år i april eller maj måned formand og sekretær; ingen af disse be­ høver at være foreningsformand. Valgene indberettes straks til Grænseforeningen. Amtsstyrelserne kan ved gensidig forhandling foretage af­ vigelser fra amtsgrænserne. Sådanne afvigelser indberettes til Grænseforeningen. Uoverensstemmelser om enkeltforeningernes områder af­ gøres af amtsstyrelsen.

4

Amtsstyrelsen bør have sin opmærksomhed henvendt på, hvor nye foreninger kan oprettes, og er i det hele ve j­ ledende for arbejdet i amtet. § 16. Amtsstyrelsen samles mindst en gang årlig, ordentligvis i april eller maj måned, med enkeltforeningernes styrelser og tillidsmænd til et møde, hvor formanden aflægger beret­ ning om amtssammenslutningens virksomhed i det forløbne år, og hvor arbejdet i amtsområdet for det kommende år tilrettelægges. På mødet vælges amtets medlem (medlemmer) samt sup­ pleant (suppleanter) til hovedstyrelsen. Valg af flere med­ lemmer til hovedstyrelsen sker ved forholdstalsvalg. Hver forening har til dette valg en stemme for hvert påbegyndt antal af 500 medlemmer i foreningen. Valgene indberettes straks til Grænseforeningen. De nyvalgte medlemmer af hovedstyrelsen træder i funktion den l.juni. § 17. Amtsformændene indsender inden den 1. maj til hovedkon­ toret de i § 12, 3. stk., nævnte beretninger. Amtssammenslut­ ningens styrelse bestemmer selv sin forretningsorden. C. Hovedstyrelsen. § 18. Af hovedstyrelsens 56 medlemmer er 30 valgt på de i § 16 nævnte møder. De øvrige 26 medlemmer vælges på et hovedstyrelsesmøde, der holdes i tilslutning til sendemandsmødet. De 5 af disse vælges af de amtsvalgte medlemmer i stor­ kredse, således at medlemmerne i Jylland vælger 2, med­ lemmerne for Fyn, Lolland, Falster og Bornholm 1, med­ lemmerne for Storkøbenhavn 1 og medlemmerne for det øvrige Sjælland 1. De amtsvalgte og storkredsvalgte medlemmer vælger i fæl­ lesskab de resterende 21 medlemmer af hovedstyrelsen, hvoraf 1 medlem skal være repræsentant for ungdomsarbej­ det under Grænseforeningen. Til gyldigt valg af disse kræ­ ves, at mindst 18 af de amts- og storkredsvalgte medlemmer er til stede og deltager i valget. Hovedstyrelsen, der er valgt for 1 år, vælger foreningens formand samt dens 1., 2. og 3. næstformand blandt sine medlemmer. Den nedsætter et forretningsudvalg og andre udvalg i det omfang, det skønnes nødvendigt til udførelse af foreningens virksomhed.

Disse valg foretages på et hovedstyrelsesmøde, der i reglen afholdes i tilslutning til sendemandsmødet. Hovedstyrelsen indretter kontor for foreningen og ansætter en kontorchef, der ikke kan have sæde i hovedstyrelsen. Kontorchefen fungerer tillige som hovedstyrelsens sekretær. Kontorpersonalet antages af forretningsudvalget. Hovedstyrelsen bestemmer selv sin forretningsorden. § 19. De i § 18, 1. stk., nævnte 30 medlemmer fordeles med 5 til enkeltforeningerne i Storkøbenhavn og en til foreningerne i hvert af følgende områder: Københavns amt (undtagen de til Storkøbenhavn henlagte kommuner), Frederiksborg amt, Holbæk amt, Sorø amt, , Præstø amt, Bornholms amt, Maribo amt, Odense amt, Assens amt, Svendborg amt, Hjørring amt, Thisted amt, Aalborg amt, Viborg amt, Randers amt, Aarhus amt, Skanderborg amt, Ringkøbing amt, Vejle amt, Ribe amt, Haderslev Vesteramt, Haderslev Østeramt, Aabenraa amt, Sønderborg amt, Tønder amt. § 20. Hovedstyrelsen holder møde, så ofte formanden finder det nødvendigt, eller når 15 af dens medlemmer ønsker det. Den er beslutningsdygtig, når flertallet af dens medlemmer er til stede. Alle beslutninger tages ved simpel stemmeflerhed. Forhandlingerne indføres i en forhandlingsprotokol, der un­ derskrives af formanden og sekretæren. § 21. Formanden og i hans forfald en af næstformændene repræ­ senterer foreningen udadtil, og han leder sammen med ho­ vedstyrelsen alle dens anliggender. Formandens underskrift i forbindelse med underskrift af en af næstformændene forpligter foreningen. Dog kræves ho­ vedstyrelsens samtykke til erhvervelse, pantsættelse og af­ hændelse af fast ejendom her i landet. § 22. Regnskabsåret falder sammen med finansåret. Regnskabet revideres af to af hovedstyrelsen valgte revisorer, hvoraf den ene skal være statsautoriseret. § 23. Mindst et af medlemmerne i hvert af de i henhold til § 13. 5. stk., nedsatte udvalg skal være medlem af hovedstyrelsen. De øvrige medlemmer behøver ikke at have sæde i denne. Udvalgene vælger selv deres formænd og fører protokol over deres forhandlinger og beslutninger. D. Sendemandsmøder. § 24. Hovedstyrelsen sammenkalder hvert år og senest i oktober måned med 3 ugers varsel sendemandsmødet til et ordent­

6

ligt møde. Dagsordenen meddeles samtidig med indkaldel­ sen til dette møde. På sendemandsmødet gives beretning om virksomheden i det forløbne år og fremlægges regnskab til godkendelse. For at have stemmeret på sendemandsmødet skal forenin­ gerne have betalt kontingent og indsendt beretning rettidig, jfr. § 12. § 25. Hovedstyrelsen sammenkalder overordentlige sendemands­ møder, så ofte det skønnes nødvendigt. Indkaldelsen sker som regel med 8 dages varsel med angivelse af dagsorden. Med samme varsel skal overordentlige sendemandsmøder sammenkaldes, når 1/10 af enkeltforeningerne ved beslut­ ning af styrelserne fremsætter skriftligt krav derom. § 26. Alle beslutninger sker ved simpel stemmeflerhed af de mød­ te stemmeberettigede. Ved lovændringer kræves dog tilslut­ ning af 2/3 af de mødte stemmeberettigede (jfr. dog §28). Der kan ikke stemmes ved fuldmagt. § 27. På sendemandsmøder kan gyldige beslutninger kun tages om sager, der er opført på dagsordenen. Enhver enkeltforening og enhver sendemand har ret til at forlange sager optaget på dagsordenen til drøftelse og be­ slutning. Sådanne sager skal dog være Grænseforeningen i hænde senest 14 dage før mødets afholdelse. Over forhandlingerne udfærdiges beretning, som underskri­ ves af formanden og ordstyreren.

IV. Foreningens opløsning.

§ 28. Foreningens opløsning og ændring af nærværende paragraf kan kun finde sted på et i den anledning indvarslet over­ ordentligt sendemandsmøde, når 2/3 af foreningerne er re­ præsenterede, og naar 2/3 af de mødte stemmeberettigede stemmer derfor. Sendemandsmødet tager i så fald bestem­ melse om afviklingen og om brugen af foreningens ejendele.

7

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6

Made with FlippingBook - Online magazine maker