Unil-Innblikk_November-2022

Høst 2022 Nr. 05

Et inspirasjonsmagasin fra Unil merkevarehus

Restprodukter blir kvalitetskraft Side 19

Salsus har funnet oppskriften på suksess!

SIDE 25

DE KOM

SIDE 11

Innhold

Nå er det First Price-tid

Mange forbrukere opplever nå at de får det tøffere økonomisk på grunn av store pris­ økninger på mange områder som strøm/ energi, drivstoff og ikke minst dagligvare­ produkter. I media omtales dette som at vi er på vei inn i en «dyrtid», eller kanskje vi skal kalle det «First Price-tid»? For å avhjelpe kostnadsøkningen på daglig ­ varer ser vi nå at veldig mange forbrukere velger First Price-produkter, og noe av denne sterke dreiningen skjer fordi forbrukerne har tillit til produktene og merket, både på pris og kvalitet. Mange av forbrukerne prøver kanskje noen av disse produktene for første gang, og jeg tror at de fleste vil bli positivt overrasket fordi vi vet at produktene har god kvalitet.

For NorgesGruppens butikker og oss i Unil betyr dette at vi nå virkelig kan høste av tiden og ressursene vi har investert over lang tid på å bygge et sortiment med produkter som dekker de fleste varegrupper og som forbru ­ kerne har tillit til at er billigst i markedet og har god kvalitet . Denne utgaven inneholder mange eksempler på hvordan vi prøver å tenke og jobbe lang ­ siktig med å utvikle nye produkter, konsepter og sterke merker for fremtiden, og som skal bidra til at NorgesGruppens butikker fort ­ setter å være forbrukernes foretrukne butikk også fremover i tid.

Odd Ture Wang Adm. direktør

BEVAR SESONGEN

Digital utgave! Klikk på artiklene i innholds­ listen under for å navigere deg i magasinet.

God lesing!

ikonet på hver side tar deg

tilbake til innholdslisten.

MED SYLTING OG FERMENTERING

3 6 8 11 14 17 18 19 22 24

Bevar sesongen Jack Fruit – kjøttets nemesis Fra perfekt kjede til perfekt storm De kom kjøkkenveien Hvor kommer hasselnøttene fra? Trender i tiden Asiatiske favoritter i en fart Salsus leverer på alle fronter Hvem kjøper hva? Tre kjøpmenn om høstens lanseringer Nylansering av Fersk & Ferdig

Vestenfor Botanisk hage og sønnafor Sofienbergparken ligger hele Oslos nabolagsrestaurant. Bak den nærmest sjarmerende nedtaggede fasaden serverer The Little Pickle rene, ærlige smaker med sylting og fermentering som bærende element.

KJØTTETS NEMESIS

Side 6

FRA PERFEKT KJEDE TIL PERFEKT STORM

25

Redaksjon: Hanne K. Aa. Fjeldstad, Nina Brendsrud- Andersen, Julie Haugli Aarnæs, Tomas E. Karlsen, Stefan Krogh, Daniel Skar og Kikkut kommunikasjon. Ansvarlig redaktør: Hanne K. Aa. Fjeldstad

Foto: Unil, iStock, Kikkut kommunikasjon,

Leikny Havik Skjærseth og Mats Dreyer. Trykk: RKG Utgiver: Unil Utgitt: 2022

DE KOM

Side 11

Side 8

C O N T

Side 2

Side 3

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

– Fermentering tilfører syre i maten og gir en annen smak. Det vil for eksempel ikke smake 100 % selleri, men selleri pluss noe annet.

Rasmus Hundvebakke Kjøkkensjef og sjefssylter ved The Little Pickle

E

Ta turen til The Little Pickle i Jens Bjelkes gate 9a.

Sylting og fermentering er konser ­ veringsmetoder som forlenger holdbarheten på grønnsaker. Metoden har lange tradisjoner i både Norge, Storbritannia og Filippinene, som er opprinnelses­ landene til de tre gründerne av The Little Pickle. Derav også det upretensiøse og selvforklarende navnet. – Du skal se hva du får, sier Rasmus Hundvebakke, kjøkkensjef og sjefssylter ved The Little Pickle. – Den første retten, som alltid kommer til å være her, er pickled plate. Da får du et utvalg av de syltede grønnsakene våre. Og mens vi står og smaker på alt fra julekryddersyltede rødbeter til syltet nepe med pepper og sitronskall, nevner Rasmus en av fordelene med sylting og fermentering. – Hvis du har gulrøtter som er perfekte og i sesong, vil du ikke kjøpe gulrøtter fra Nederland. Du vil bevare sesongen.

Ved sylting bruker man sukker og en eller annen form for eddik. Fermentering derimot er en levende prosess hvor grønnsak­ ene får syrligheten ved at man tilsetter salt, som igjen reagerer med melkesyrebakteriene og andre kulturer som sitter på grønnsakene. Selv om preservering av mat først og fremst var en måte å overleve på før i tiden, er det smaken som står i fokus hos den dedikerte gjengen hos The Little Pickle. – Det tilfører syre i maten og gir en annen smak. Det vil for eksempel ikke smake 100 % selleri, men selleri pluss noe annet. Men jeg tror ingen har laget sylteagurk på mynte før, ler Rasmus og viser fram deres unike myntesyltede agurk.

Helsegevinster Hvis du kommer over store lovnader om helseeffektene av sylting og fermentering, kan du nesten gå ut ifra at holdepunktene ikke er bunnsolide. Det er allikevel mye som klart peker i positiv retning. – Begge tilberedningsmetodene er med på å endre den opprinnelige sammensetningen av en råvare, sier Martine Josefine Frantzen, Jr. Fagsjef Prosjekt hos Unil. – Tarmen ser ut til å sette pris på flere av effektene av fermente ­ ring. Eksempelvis kan mineraler i korn bli mer tilgjengelig, laktose kan bli brutt ned (som er gunstig for intolerante) og surdeig- eller langtidshevet brød kan ha mindre FODMAP (relevant for personer med irritable tarmer). Selv om helsegevinstene av sylting og fermentering foreløpig ikke er særs godt dokumentert, er metodene uansett supre for å variere grønnsaksinntaket, gi nye smaks ­ opplevelser og masse matglede.

Fermenterings­ prosessen

Martine Josefine Frantzen Jr. Fagsjef Prosjekt hos Unil

Er du nysgjerrig på syltede og fermenterte grønnsaker?

Side 4

Side 5

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

NACHOS MED JACKFRUIT Smaksett Jackfruiten med tacokrydder under steking. Arranger den på fat sammen med nachos, salsa, rømme og cheddar-topping. Pynt med koriander, lime og vårløk. Server gjerne med guacamole og ost.

Tilberednings- og serveringstips er utviklet av David Jonsson Kokk og Testleder Kvalitet

Foto: Mats Dreyer

Tilbredning

Vær nøye med å skylle Jackfruiten etter at du har åpnet pakken. La den renne godt av i et dørslag. Klem ut det siste av fuktigheten med kjøkkenpapir.

Fres Jackfruiten på middels til høy varme til den får en karamellisert stekeskorpe. Dette er viktig for å oppnå god konsistens og tekstur, hvis ikke kan den oppfattes som litt bløt.

KJØTTETS NEMESIS Etter å ha gått sin seiersgang som vegetarisk alternativ på restauranter er Jackfruit nå å finne i dagligvarebutikken.

Jackfruit er en treart i morbær­ familien som opprinnelig kommer fra deler av Sør-Asia og Sørøst- Asia. Treet trives best i tropisk lavland. Jackfruit er sjelden mindre enn 25 cm i diameter og det gjør den til den største frukten i verden som vokser på et tre. Jackfruit* er en kilde til vitamin A og vitamin C. Vitamin A bidrar til normal hud og normalt syn, mens vitamin C styrker immun ­ systemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C reduserer også tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

På grunn av konsistensen brukes Jackfruit ofte som en erstatning for kjøtt, og med sin nøytrale smak er det enkelt å smaksette den. Til forskjell fra kjøtt har Jackfruit et lavt proteininnhold. For å oppnå et fullverdig måltid er det derfor viktig å bruke Jack ­ fruit sammen med råvarer med et høyt proteininnhold, for eksempel linser, bønner, quinoa, bulgur eller hummus.

JACKFRUIT PÅ NANBRØD Smaksett Jackfruiten med falafel ­ krydder. Smør et tykt lag hummus på et for eksempel libabrød, nanbrød eller lefse og topp med krydret Jack ­ fruit, granateple, koriander og chili. Rull sammen og server. JACKFRUIT-BUNS Prøv å smaksette frukten med Hoisinsaus eller andre asitatiske smaker. Putt den i bao-buns sammen med asiatisk coleslaw. Topp med for eksempel chili, koriander eller syltet rødløk.

VEGGIE-BURGER

Smaksett Jackfruiten med for eksempel en røkt BBQ-saus under steking. Legg coleslaw, de grønn­ sakene du liker best og Jackfruit på burgerbrød og topp for eksempel med ost og karamellisert løk.

Nå lanserer vi Eldorado Jackfruit som erstatning for kjøttdeigen i fredags­ tacoen, pucken i lørdags­ burgeren eller kyllingen i onsdagswrapen.

POKEBOWL Stek Jackfruiten og smaksett den med soyasaus eller ponzusaus. Kutt ønskede grønnsaker og frukt i terninger og dander i en bolle. Det er godt med sesamfrø og chipotlemajones på toppen.

Jackfruit inneholder lite

proteiner, så sørg for å få i deg nok aminosyrer på andre måter

* Kilde: frukt.no/ ravarer/frukt/ jackfrukt/

Side 6

Side 7

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Alle delene av kjeden er avhengige av hverandre for å fungere. Oppstår en hendelse ett sted i forsynings­ kjeden, påvirkes resten.

Det ble nesten umulig å få tak i varer, og behovet for å frakte varer falt drastisk.

Rederiene tok ut mange av sine skip for å kutte kostnader og for å gjennomføre vedlikehold på utstyr som de ellers ikke ønsket å fjerne fra markedet. Mange steder opplevde man hamstring blant forbrukere, og etter hvert ble butikkhyllene tomme. Med tomme hyller og tomme lagre, oppstod en eksplosjon i etterspørselen. Halvveis ut i 2020 fant Kina ut at de ved å isolere arbeiderne kunne åpne fabrikkene igjen. Ut fra fabrikkene ble fulle containere fraktet ut til havnene, men det var få skip til å ta dem videre. Det oppstod dermed en flaskehals ved eksporthavnene.

ble snudd, og rederiene holdt kapasiteten nede for å tjene mer penger. Unils forhandlingsmakt ble kraftig redusert. I kjølvannet av flaskehalsene oppstod enda et problem – for få ledige contai ­ nere på markedet. Det hadde oppstått en perfekt storm. Å navigere i opprørt hav – Det var i denne perioden, sommeren 2021, at vår kontrakt for transport fra Østen gikk ut, forteller Morten. Unil var Chief-buyer på denne tenderen i det nordiske innkjøpssamarbeidet United Nordic (UN). – Både Nina på spedisjon og jeg hadde samme magefølelse – pristoppen var ikke nådd, forteller Morten videre. – Mangelen på tomme containere ville treffe Kina på et eller annet tidspunkt, og da ville prisene stige ytterligere. Vi foreslo derfor en videreføring av den eksisterende kontrakten for ett år frem i tid. Flere i UN var uenige – i et så ustabilt marked ønsket ikke de å binde seg for en så lang periode. Rederiet på sin side trodde nok at pristoppen var nådd, så de aksepterte en videreføring av kontrakten. Etter litt tautrekking i UN ble det landet en avtale på ni måneder. Like etter nådde prisene på sjøfrakt et rekordhøyt nivå (se graf på neste side). Morten tenker tilbake: – I reforhandlin ­ gene hadde vi sett noe de andre ikke hadde sett, men vi stolte ikke nok på oss selv og manglet erfaringen, noe som gjorde at vi ikke klarte å sette ord på magefølelsen. I mars 2022 stod vi uten kontrakt på vår frakt fra Østen. Det var den verst tenkelige tiden å gå inn i forhandlinger på. Russland hadde invadert Ukraina, og i Kina var det kinesisk nyttår og

– I et så ustabilt fraktmarked er et godt nett ­ verk, gode kontakter og en velutviklet mage­ følelse avgjørende, sier Morten Mørch Moen, Unils fagansvarlig for transport. I et møte over en kaffe skal Morten forsøke å forklare hvordan han og teamet har navigert seg frem i et globalt marked der alt henger sammen med alt, og der forhandlingsmakten har gått fra den ene siden av bordet til den andre – og tilbake igjen. Perfekt kjede Man snakker ofte om forsyningskjede – en kjede som strekker seg fra produsenten av varen og helt ut til butikkhylla. Forsynings ­ kjeden omfatter land- og sjøtransport, samt fraktmateriell som for eksempel båter, biler og containere. – Maktbalansen styres av fraktetterspørselen. Om den er høy er det rederiene som sitter med makten, og vi har mindre makt, forklarer Morten. Alle delene av kjeden er avhengige av hverandre for å fungere. Oppstår en hendelse ett sted i forsyningskjeden, påvirkes resten. Når én kollapser, kollapser alle I det et av leddene i kjeden ikke fungerer, kollapser resten etter en stund. Da verden stengte ned i 2020 som følge av Covid-19, stengte også fabrikkene i Kina. Dermed gikk fraktetterspørselen generelt ned.

– På veien fra A til C, ble containerne stående fast på B, forklarer Morten.

Hva skjer i vår bransje når verdenssituasjonen snus på hodet i løpet av få dager? Siden Covid-19 traff oss i mars 2020 har prisøkningen i internasjonal frakt vært astronomisk. Les om hvordan våre folk i avdeling for logistikk og spedisjon har klart å både være kreative og holde hodene kalde i en situasjon helt utenom det vanlige.

C O N T

Etter hvert ble det også flaskehalser ved importhavnene i Europa og USA. Den plutselige pågangen der veldig mange skip ankom på én gang, gjorde at det ikke var nok sjåfører i land ­ transporten til å ta unna de lossede containerne på havnene. For ikke bare var det mange skip som ankom, det var også en generell sjåfør­ mangel i markedet. Skip ble liggende å vente på å få legge til i importhavnene, da kapasiteten var sprengt.

I et marked preget av hamstring og svært liten fraktkapasitet, oppstår en enorm etterspørsel.

Morten Mørch Moen Fagansvarlig for transport hos Unil

Før pandemien var fraktkapasiteten tilnærmet lik etterspørselen, men grunnet høy konkur ­ ranse i markedet er rederiene avhengige av et visst volum for å dekke kostnadene. Situasjonen

Side 8

Side 9

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Maktbalansen var igjen forholdsvis gjenopprettet. Men hvor lenge varer det?

OL. Dette bidro til ytterligere topping av fraktprisene og rederiene krevde kontrakter på ett år eller lenger hvis man skulle sikre volumet sitt. Spot-prisen var også på sitt høyeste nivå. Å la butikkhyllene stå tomme er aldri et alternativ, så Unil hadde ikke annet valg enn å godta en historisk dyr avtale. Spol fram i tid, og lagersituasjonen rundt om i Europa og USA endret seg. Man opplevde nå fulle lagre som et resultat av nedstengningen og tøffe økonomiske tider. Butikkene og importørene fikk ikke solgt varer fordi kundene satt hjemme, i tillegg til et endret kjøpsmønster.

– Vi spådde at om ni til tolv måneder ville rederiene igjen være avhengige av volumene, forteller Morten. – På grunn av de fulle lagrene rundt om i verden, ville etterspørselen gå ned og rederiene ville ikke lenger klare å styre prisene basert på deres makt når det kommer til kapasitetsstyring. Vi forutså altså at markedet kom til å droppe. Dermed var det på tide å gå i dialog med rederiene igjen. – Vi spilte på rederienes forretningsmessig følelser, og pekte for eksempel på at hvis de ønsket å fortsette samarbeidet med oss i årene fremover, så måtte de gjøre noe med prisen nå. På den måten klarte vi å forhandle ned prisene før kontrakten utløp, avslutter Morten fornøyd.

DE KOM

– Vi skal ytterligere ned i pris fra første kvartal neste år 2023, spår Morten. – Fulle lagre over hele verden fører til at containere brukes som lagerplass, det er stor sjåførmangel i landtransporten og lav etterspørsel knyttet til økte kostnader i forbindelse med makroøkonomiske svingninger. Den lave etterspørselen fører til at rederier og transportører fjerner kapasitet i markedet. Hva skjer ved en plutselig eksplosjon i etterspørselen? Nok en perfekt storm?

Julian er kokk med restaurant­ bakgrunn fra Stockholm og «rubbel og bit » av restauranter i Oslo, som han sier selv. Han har jobbet i Unil siden 2018 og tar nå en Executive Master of Management hvor fordypningen er blant annet grønn vekst og konkurransekraft.

PRISUTVIKLING FOR SJØFRAKT FRA ØSTEN

I forhandling om ny kontrakt for transport er timing avgjørende.

Julian

$ 10 000

KAM - restaurant Selven

Fornying av kontrakt etter ni måneder

$ 8000

$ 6000

Unil forhandler om ny kontrakt med gyldighet ni måneder

$ 4000

APRIL

JULI

OKTOBER

2022

APRIL

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Side 10

Side 11

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

– Kommunikasjon om bærekraft må være håndgripelig og forståelig for forbrukeren i beslutningsøyeblikket.

Julian Selven KAM - restaurant

Oppskriften er utviklet av Tomas Karlsen Kokk og Kjedesalgssjef/ KAM

KAKE MED PEPPERKAKEBUNN OG JORDBÆRSAUS

Hva er en vanlig arbeidsdag for deg? – Jeg vet ikke om jeg har så mange vanlige dager egentlig. Jeg jobber jo litt på kryss og tvers. Primært er jeg Key Acount Manager (KAM), og jobber mot restaurantkjeder. Jeg er også mye ute sammen med selgerne våre. Nå sitter jeg for eksempel på Geilo med distriktssjefen for Innlandet. Vi er på en liten turné til alle ski- og fjelldestinasjoner. Hva liker du med jobben din? – Du har stor grad av frihet under ansvar, og da mener jeg at du har friheten til å skape ting. Den turneen vi er på nå, for eksempel. Du har en ledelse som tror på deg? – Ja, du har ledelsen i ryggen, som gir deg frihet. Det er lov å feile og det gir rom for suksess. Du holder på med en Executive Master of Management hvor fordypningen er blant annet grønn vekst og konkurransekraft. Hvordan har du fått bruk for det i jobben din? – Jeg bruker kunnskapen jeg tilegner meg hver dag. Den styrker meg i jobben, og forhåpentligvis gjør det meg til en bedre selger! Nå er jeg i gang med mitt siste emne i graden Analytics for Strategic Management. Her lærer vi blant annet å strukturere, programmere og visualisere data ved hjelp av maskinlæring. Ambisjonen er at jeg i større grad kan bruke analyse som en del av beslutningsgrunnlaget i jobben min. Kan du si noe om hvordan fokuset på bærekraft hos bedrifter har endret seg? – Mitt inntrykk er at før handlet det mye mer om

at bedriftene tok ansvar ved å bygge en skole et sted, gi penger eller kjøpe klimakvoter fordi vi hugger ned regnskogen. I dag har man kommet mye lengre og jobber aktivt med bærekraft og all kompleksitet som medfølger. Bare ta en så konkret ting som CO 2 -avtrykk. – Det finnes ingen bransjestandard for mat­ bransjen i Norge om hva som er korrekt måling av CO 2 -avtrykk. Det hender at aktører regner på halvparten eller noe av porteføljen sin og kommuniserer det ut til kunde. Men fordi det ikke finnes noen bransjestandard, kan man gjøre det på den måten man vil og dermed oppnå det resultatet man selv ønsker. Hvor starter arbeidet med å skape bærekraftig forretningsutvikling? – Det starter jo egentlig med folkene, det må være en vilje til å endre. Det starter dessuten veldig ofte på toppen. Du kan jo også ha litt geriljataktikk med noen ildsjeler lenger ned i systemet, men til syvende og sist må ledelsen være involvert om man ønsker å oppnå full integrasjon, det vil si en total og tydelig for­ pliktelse til implementering av bærekraft i alle ledd i organisasjonen. Når alt kommer til alt, handler det vel om kroner og øre? – Økonomi er en sentral faktor i bærekraft, men nei. Det handler om hvilken verdi vi tilbyr kunden i beslutningsøyeblikket. Jeg vil heller si at økonomisk bærekraft må ligge til grunn for at selskapet skal være konkurransedyktig nå og i fremtiden.

Det er jo heller ikke bare bedrifter som er opptatt av bærekraft, det gjelder vel forbru- kerne også? – I en undersøkelse gjennomført av en av våre leverandører mener jeg tallene viste at rundt 70 % av unge forbrukere ønsker å handle mer bærekraftige produkter. Dette er interessant med tanke på fremtiden. Samtidig mener jeg det forteller at kommunikasjonen om bærekraft må være håndgripelig og forståelig for forbrukeren i beslutningsøyeblikket. Det er viktig at det er tydelig hvilket valg forbrukeren står overfor når han eller hun skal velge et produkt. For eksempel er det ikke alltid slik at alternativet som gir best vilkår for dem som produserer det er det beste når det gjelder miljøhensyn. Avslutningsvis, hvis du skulle trukket ut én ting som er viktig å kommunisere ut til forbruker? – Verdien vi tilbyr kundene våre. Det er viktig at de som jobber med bærekraft og økonomi samarbeider, og ikke jobber i hver sin silo. Det forente budskapet må så balanseres og kommuniseres ut mot forbruker på produktnivå.

Ris a la mande er en klassisk dessert. Egentlig en litt «finere» riskrem. Her er den gjort om til en kake som ikke skal i ovnen. Saus til ris a la mande lages ofte av kirsebær, men denne serveres med deilig jordbærsaus.

Ingredienser

Slik gjør du

Pepperkakebunn 250 g 75 g

Pepperkakebunn Knus pepperkakene skikkelig, for

Fyll Pisk fløten til krem og sett den kaldt. Legg gelatinplatene i kaldt vann til de er myke. I mellomtiden rører du sammen risgrøt, sukker og vanilje i en bolle.

Pepperkaker Smør

eksempel i en food prossessor. Smelt smøret og tilsett. Bland det inn til det er jevnt fordelt. Kle bunnen i en spring ­ form med bakepapir. Hell pepperkakeblandingen i formen og fordel den utover. Press deigen godt sammen og sett kaldt. Jordbærsaus Ha bær, sukker og vann i en kjele. Ha på lokk og sett på svak varme til bærene er tint. Kok opp. Rør ut maismel i kaldt vann og tilsett i de kokende bærene under omrøring. Når blandingen har kokt opp under omrøring og sausen er klar og rød tar du den av varmen og avkjøler.

Jordbærsaus 400 g

First Price fryste jordbær Sukker Vann

130 g 130 g Jevning 20 g 4 ss Fyll 900 g 3 dl 75 g

Mandlene ristes på brett i varm ovn eller stekepanne, og hakkes.

Klem ut vannet fra gelatinplatene og smelt disse forsiktig i en liten kjele på middels varme. Rør inn gelatin i risgrøtblandingen og tilsett den piskede kremen og de hakkede mandlene. Blandingen helles i formen med pepper ­ kakebunn. Dekk til og sett kaldt i minst 4 timer. Ta kaken ut av formen og pynt med hakkede mandler og bær. Server med deilig jordbærsaus!

Maizena Kaldt vann

First Price risgrøt Fløte Sukker Mandler (skåldede) Gelatin Vaniljeekstrakt, 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

– Det finnes ingen bransje­ standard for matbransjen i Norge om hva som er korrekt måling av CO2-avtrykk.

2 dl 6 pl 1 ½ ts

Side 12

Side 13

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Hvor kommer det fra?

Hvor kommer det fra?

– Mitt leverandørbesøk til Giresun fikk meg til å gjenoppdage hasselnøtten. Der fikk jeg servert ferske nyrøstede Giresun-nøtter rett fra bonden.

Maria Hammer Hardie Fagsjef bærekraftig leverandørkjede

MARIAS HASSELNØTT-TIPS

Rist hasselnøttene! Dette fremhever den fyldige smaken betraktelig.

FREMGANGSMETODE Rist hasselnøtter i ovnen på 200 grader til de har sluppet skallet. Ta av skallet og nyt hasselnøttene som en sunn snack eller lag hasselnøttsmør. Det gjør du

Giresun er kjent som selve «hasselnøttbyen».

Hvor kommer hasselnøttene fra?

ved å kjøre de blansjerte hassel­ nøttene i foodprosessor med litt sukker og olje, til ønsket konsistens.

Du vet kanskje at hasselnøtter vokser på trær, men visste du at Tyrkia står for omtrent 70 % av den globale hasselnøttproduksjonen? Eller at hassel­ nøtter er primær- eller sekundærinntekten til cirka fire millioner mennesker i Tyrkia?

Hasselnøttene vi kjøper kalles «Tombul»-nøtten og er av premium kvalitet. Denne unike varianten av hasseløtter finnes kun i Giresun. Den har mottatt EUs kvalitets ­ stempel for beskyttet geografisk betegnelse, noe som betyr at for å kunne kalle den Girersun Tombul- nøtt er det visse krav som må etterleves. Tombul-nøtten skiller seg ut gjennom sin særegne aroma og fyldige smak. Det trente øyet kan kjenne den igjen på farge og utseende. Den egner seg spesielt til røsting, er lett å tygge og etter ­ later ingen bitter ettersmak. Sammen for småbøndene I 2020 inngikk Unil et samarbeid med Avella. Avella skiller seg ut fra andre hasselnøttleverandører da de har kontroll på en større del av verdikjeden selv. De kan dermed bedre kontrollere hvordan

prisen Unil betaler for nøttene fordeles i verdikjeden og sørger gjennom målrettede prosjekter i verdikjeden for at pengen går tilbake til lokalsamfunnet. Avella kontrollerer at gårdene følger arbeidstakerrettigheter og en landbrukspraksis som er i tråd med våre retningslinjer. Sunn snacks og fantastisk fristelse Nøtter er en kilde til gode nærings ­ stoffer som protein, sunt fett, kostfiber, mineraler og enkelte vitaminer. Det harde skallet gir nøttene lang holdbarhet. På tross av hasselnøttens sunne egen ­ skaper benyttes nøtten i stor grad i produkter som kanskje ikke har så positive helseeffekter. Ifølge BBC blir en fjerdedel av verdens hassel ­ nøtter solgt til produsenten av det søte pålegget Nutella.

Hasselnøttdyrking – og produk ­ sjon i Tyrkia strekker seg som et belte langs Svartehavet. I tillegg dyrkes det hasselnøtter i områder rundt Middelhavet og USA. Ingen kan med sikkerhet fortelle oss hasselnøttens geografiske opprinnelse, ut over å være enige om at den kommer fra det eurasiske kontinentet. Arkeologer har funnet hasselnøtter under utgravinger i gamle Mesopotamia, hvor mennesker bodde alt for 10 000 år siden. Det refereres til hasselnøtten i kinesiske skrifter som dateres til 5000 år siden og hasselnøtter dukker opp i en rekke greske og romerske oppskrifter. Tyrkia er et av de få landene i verden som har ideelle værforhold for produksjon av hasselnøtter.

Hvert år høstes det opptil 700 000 tonn hasselnøtter i landet. Innhøst­ ingen starter i august, og tar ofte en måned. Etter rensking, avskal ­ ling, tørking, sortering og pakking sendes nøttene ut til konditorier, sjokoladefabrikker og dagligvare ­ forretninger over hele verden. Hasselnøttbyen Det er 16 byer i Tyrkia som er kjent for hasselnøttproduksjon. Av dem er Giresun kjent som selve «hasselnøttbyen». Kallenavnet kommer av at Giresun (den gang Kerasus) var den første byen som solgte hasselnøtter til andre byer i området. I dag kjøper vi i Unil våre hasselnøtter fra utvalgte bønder i dette området.

Hvert år høstes det opptil 700 000 tonn hasselnøtter i Tyrkia.

«Tombul»-nøtten er av premium kvalitet og finnes kun i Giresun, Tyrkia.

Side 14

Side 15

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

NYHET!

REDUCETARIANSK KOSTHOLD Overforbruk av kjøtt har negative konsekvenser på helse og miljø. En

First Price lanserer kjøttdeig med 50 % grønnsaker.

reducetarianer er i tillegg til å spise mindre animalske produkter, opptatt av å handle lokalt, kjøpe sertifiserte produkter, redusere emballasje, resirkulere og redusere matavfall.

SUNNE SNACKS For flere av oss ble det en del småspising under pandemien. Nå kommer de sunne snacksalternativene, med rene smaker, lite sukker og mye protein.

PRESISJONS­ FERMENTERING

I fremtiden vil vi trenge alternative proteinkilder. Presisjonsfermentering er en metode som kan omgjøre mikroorganismer til de samme proteiningrediensene man finner i for eksempel kumelk. Metoden er fortsatt i startgropen, men har utvilsomt et stort potensial.

Et sunnere og billigere alternativ til ordinær kjøttdeig.

Side 16

Side 17

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Salsus leverer på alle fronter

I en lagerbygning i Norvald Strands veg på Kongsvinger ligger et aldri så lite industrieventyr. Salsus har gjort stor suksess på å lage kvalitetskraft av restprodukter fra matvareindustrien og lovprises nå av både storkjøkken, restauranter og amatørkokker.

Foto: Leikny Havik Skjærseth

ASIATISKE FAVORITTER i en fart!

Folkets lanserer nå serien Stir it up! Serien består foreløpig av tre gryter som kan vente i fryseren og tilberedes raskt i stekepanne.

Teriyaki med kylling, Tikka Masala med svin og Hot red curry med svin er retter de fleste kjenner og liker, men som tar lang tid å tilberede fra bunnen. Nå har Folkets gjort jobben med å marinere kjøttet, kutte og blande grønsakene og lage basen for saus.

Variasjonsmuligheter Alle rettene kan serveres med det tilbehøret man selv foretrekker, for eksempel nudler, nan eller ris. For en ekstra frisk tvist kan man leke med topping: Koriander, nøtter, fersk chili eller sesamfrø er bare noe av mulighetene man kan benytte for å presentere et velsmakende måltid også på dager hvor tiden er knapp.

Middag for to på ti minutter

Rettene fra Stir it up! finnes i fryse ­ disken og veien til et ferdig måltid for to er enkel. Man steker kjøttet i panne, tilsetter grønnsaker, base for saus og væske som beskrevet på pakken. Det hele er klart for servering på ti minutter.

FIKS, FERDIG, SERVER!

Side 18

Side 19

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

– Vi produserer på den gammeldagse måten.

– Jeg ser bare muligheter. Produktene våre innfrir alle kravene innenfor sirkulær økonomi og innovasjon.

Jacobs Utvalgte kyllingkraft. Foto: Mats Dreyer

– Råvarene i seg selv har ikke høy nok verdi til at slakteriene kan sette av tid, penger og arbeidskraft til å rense kjøtt av beinet.

Restaurantkvalitet Ifølge Bela sluttet også de fleste restaurantene å lage sin egen kraft på 50-60-tallet som følge av effektivisering, og kjøkkenlaget kraft ble etter hvert erstattet av pulver- og dehydrerte produkter. Nå kommer restaurantene til Salsus for kvalitetsprodukter basert på de aller beste råvarene. – Vi har et veldig godt grunnlag på råvare­ fronten, sier Bela entusiastisk. – Vi har fantastisk vann som ikke trenger å renses kjemisk, vi er et av de landene som bruker ­ minst antibiotika, vi har en salmonellafri kyllingproduksjon og små gårder med frittgående storfe. Unik råvaretilgang Og selv om det meste som leveres til Salsus er restvarer, sitter det fortsatt mye kjøtt igjen på skrogene. Noe Bela er veldig glad for. – Det er en helt fantastisk mulighet å kunne koke kraft på ferske fiskebein. Vi får også rekeskall og rekehoder fra håndpillede reker. Du er avhengig av mye kjøtt på beinet for å lage god kraft. – Det er kjøttet og kollagen- og proteininnholdet i kraften som til slutt gir kompleksiteten i smaken, sier han og gir en rask innføring i prosessen bak bestselgeren Jacobs utvalgte oksekraft.

Mye kjøtt på beinet gir god kraft.

Enkel oppskrift Bein- og kjøttrestene brunes først i en diger ovn før det overføres til en presskoker. Her kokes 3,6 tonn bein, 300 kilo grønnsaker og 4000 liter vann sammen i 12 timer, med et utbytte på hele 4400 liter. Kraften reduseres deretter til riktig smak og konsistens før Bela sier seg fornøyd. Eller det vil si, Bela er nesten fornøyd. Sluttet sirkel Planen er å fullføre sirkelen ved å blant annet male opp beinene som blir igjen fra egen produksjon og bruke det i gjødselen til grønnsaksprodusentene som leverer til Salsus. – Jeg er veldig opptatt av å få den siste brikken på plass. Det er helt forferdelig at så mye mineraler og proteiner bare kastes. Selv om de har et lite stykke å gå, er Bela optimistisk. – Jeg ser bare muligheter. Produktene våre innfrir alle krav innenfor sirkulær økonomi og innovasjon. Det er egentlig en drøm. Uansett hvilken retning vi går i vil vi komme til å finne nye løsninger hvis vi ikke klarer å utnytte restproduktene våre i form av gjødsel eller energi.

Hollandaise-sausen kommer ikke ut i butikkene før den har blitt smakstestet.

Krafter, fonder, demi-glacer og sauser fra Salsus er fast inventar i Jacobs utvalgte. Ifølge Bela Szabo, grunnlegger av Salsus, har de blitt en referanse for god kvalitet i markedet.

– Vi produserer på den gammeldagse måten, sier Bela. – Det vil si at vi bruker kun ekte råvarer som bein, grønnsaker og vann.

Reduserer matsvinn Helt fram til Salsus startet opp i 2017 utgjorde flere av disse råvarene et stort ubrukt potensiale i norsk matvareproduk­ sjon. Nå har Salsus avtaler med slakterier, fiskerier og grønnsaksprodusenter over hele landet om å få levert restprodukter, som de bruker i sine krafter og sauser.

Bela Szabo: Grunnlegger av Salsus

Side 20

Side 21

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

PERIODE 01.01.22–15.11.22

HVEM KJØPER HVA? NorgesGruppens dagligvareforretninger selger et syvsifret antall varer hver eneste dag, fordelt på millioner av kundebesøk. I samarbeid med Sylinder har Norgesgruppen tatt utgangspunkt i kjøpsvanene til kundene og formulert sju adferdsgrupper. Hvilken gruppe kjenner du deg mest igjen i?

Det kjente er det beste... DEN TRADISJONELLE

ENKLERE MÅLTIDER

Mat i tidsklemma!

Generelt et noe yngre kundesegment. Tid er viktig, måltider må ta kort tid å lage og de er de mest prissensitive kundene, etter de prisbevisste. Disse kundene velger i størst grad lokale over nasjonale leverandører, flertallet velger kjøtt over fisk, energidrikk over kaffe og taco er kongen.

Stor overvekt er over 60 år og er tydelig mindre opptatt av nye mattrender enn de andre segmentene. De er opptatt av varierte og balanserte måltider og er mer opptatt av å spise frokost og lunsj hjemme enn de andre kundegruppene. 2 av 3 prioriterer kvalitet over pris, men flesteparten er ikke interessert i økologiske produkter. Tradisjonell norsk mat er overlegent foretrukket sammenlignet med andre segmenter.

Hvor i Norge kjøper de mest First Price?

a. Viken b. Møre og Romsdal c. Nordland

DEN PRISBEVISSTE

Helst First Price, takk!

DEN MODERNE

Den prisbevisste kunden finnes i alle aldre, med overvekt i aldersgruppen 40-49. Kundegruppen er den mest prissensitive blant alle segmentene. Sunnhet anses som mindre viktig og gruppen spiser sjeldnere på kafé enn de andre segmentene. Flertallet bruker handleliste når de handler dagligvarer.

Hvilken av aldersgruppene kjøpte mest cocktailbær?

Trendbevisste og sunne

Overvekt i aldersgruppen 30-49, liker å teste ut nye produkter, er relativt opptatt av et sunt kost ­ hold og legger vekt på tid. Spiser oftere middag på restaurant og handler dagligvarer oftere enn de andre segmentene. Velger internasjonal mat over tradisjonell, sverger til lettbrus, velger økologisk over ikke-økologisk og over 4 av 10 velger varm lunsj fremfor matpakken.

a. 30-39 år b. 60-69 år

Hvilken aldersgruppe kjøper mest First Price?

HJEMMELAGET

KIOSKEN

Ønsker å lage maten selv

Ingen snacks, ingen kos!

DEN KVALITETSBEVISSTE

a. Under 30 år b. 30-39 år c. 40-49 år

Kun det beste er bra nok!

Helhetlig sett de sunneste kundene med relativt jevn aldersfordeling og fokus på kvalitet og balanserte måltider. De spiser sjeldent på restaurant og kafé og handler i likhet med de tradisjonelle, sjeldent varer på impuls. Over 97 % velger hjemmelaget mat over ferdiglaget, over halvparten velger økologisk over ikke-økologisk og nesten 2 av 3 velger fisk fremfor kjøtt.

Hovedvekt mellom 40 og 60 år og handler relativt jevnt til alle døgnets tider. Kun 1 av 10 er svært opptatt av et sunt kosthold, de spiser sjelden frokost hjemme og handler oftere på impuls. Foretrekker i svært stor grad kjøtt over fisk, posemat og -saus over å lage fra bunnen og er de eneste kundene hvor over halvparten velger sjokolade over frukt (51 %).

Flertallet er over 50 år og kvaliteten er viktigst, pris er sekundært. Dette er den kundegruppen som er mest opptatt av at måltidene er varierte og sunne, flertallet tar lunsjen på jobb og de spiser oftest på restaurant/kafé. Favoriserer hjemmelaget over ferdiglaget (97 %).

Side 22

Side 23

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Tre kjøpmenn om høstens lanseringer

Høsten 2022 relanserte Unil Fersk & Ferdig-serien, med utbedret smak, design og funksjonalitet. Alt for å møte strenge krav fra både forbruker og miljøet. Utbedringen har allerede gitt positive resultater.

Kiwi Stathelle

Karl Johan Vegsundrabb er butikksjef på EUROSPAR Moa, Møre og Romsdals største supermarked. Han forteller at høstens nylanseringer har vært en stor suksess i butikken. – Vi har fått masse skryt både fra kunder og ansatte i forbindelse med nylanse ­ ringene. Både Stir It Up!-produktene fra Folkets og Jacobs utvalgte Gyoza har vi tilberedt i butikken. Dette er produkter med knallgode råvarer og de er solide alternativer til for eksempel Fjordland. Karl Johan forteller at de har annonsert om nye produkter i de lokale avisene Sunnmørsposten og Bygdebladet, noe som har trukket mange nysgjerrige sunn ­ møringer til butikken. Inntrykket er at kundene synes det er gøy med nye varer i butikk. Selv har butikksjefen hatt glede av de nye variantene av MellomBar fra Eldorado. – Ypperlige mellombarer med gode smaker, avslutter han.

På Kiwi Grasmyr i Stathelle er det er det butikksjef Knut Werner Olsen som styrer showet. Han forteller at de alltid kjører kampanjer på nye produkter i butikken. Grenlands-området, hvor butikken ligger, beskriver han som et klassisk industri ­ samfunn, hvor mange sverger til kjente produkter med tydelig emballasje. Noen nylanseringer forsvinner dessverre derfor litt i mylderet av etablerte produkter. – Jeg synes de nye Stir It Up!-produktene fra Folkets har truffet bra på designet. Kundene skjønner hva dette er, og de skiller seg godt ut i frysedisken i tillegg til at det smaker godt, sier Knut Werner. I en tid med høyere priser forteller butikksjefen at handelsmønsteret er svært endret hos kundene. First Price-produktene har blitt stadig viktigere, og disse frontes i mye større grad i butikken. I så måte synes han at det er bra at det kommer nye spennende produkter innenfor billigsegmentet, slik som den nye kjøttdeigen med 50 % grønnsaker fra First Price. Knut Werner synes det er gøy at butikken er med og tester nye produkter, og mener det ofte kommer mange spennende nyheter fra Unil, selv om det naturligvis ikke er alle som blir værende i butikk for alltid. Til neste lansering synes han at det hadde vært spesielt morsomt med en ny kaffevariant i hyllene.

– Det er alltid spenning knyttet til ny­ lanseringene, forteller butikksjef ved Spar Aurland, Per Irgens Skjerdal. Spar lager alltid show rundt nylanseringene, og de nye produktene har blitt frontet bra i kundeavisen. Butikksjef Per synes ikke det har vært noen store revolusjoner blant høstens nylanseringer. Han forteller at noen produkter slår an blant kundene, mens andre forsvinner kjapt fra hyllene. Aurland er en skikkelig sommer­ kommune, og gjennom året er det knyttet mest spenning til lanseringen i mai. Som hos EUROSPAR Moa, har Per fått smakt på de nye mellombarene fra Eldorado, som han sier er et supert bruttoprodukt for butikken.

– Vi lurte først på om det var noe feil med bestillings­ programmet! Det solgte jo så mye.

Thale Marie Giltun Kategori- og innkjøpssjef i Unil

Side 24

Side 25

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Ny Den nye logoen har fått et mer moderne uttrykk.

INNSIKT

Grunnlaget for optimaliserings ­ prosessen stammer i stor grad fra en markedsundersøkelse gjen ­ nomført av Kantar våren 2021. Undersøkelsen har bidratt til verdifull innsikt i kategorien, forbruker og behov, og har vært et viktig grunnlag for å ta riktige avgjørelser i prosjektet.

Gammel Denne klassikeren utgår og blir erstattet av nytt design.

Totalt ble 19 produkter lansert med nytt design i uke 38. I tillegg kommer tre juleprodukter.

Det nye designet fokuserer på å vise matrettene.

Fersk & Ferdig er en serie med ferske ferdigretter for én person. Kvalitet er i fokus og rettene lages omtrent på samme måte som du ville laget dem hjemme, bare i mye større skala.

I 2019 ble det bestemt at serien skulle gjennom en optimaliserings ­ prosess, men som med mye annet ble prosjektet utsatt på grunn av pandemien. Prosjektet kom ikke ordentlig i gang før høsten 2021, men i underkant av ett år senere var det duket for relansering. – Vi har sett på alt, hele løpet, og har gjort mange grep over hele linja, sier Thale Marie. – Det har virkelig vært et 360°-prosjekt. Design Den mest iøynefallende endringen er det utvendige designet. Den gjenkjennelige røde logoen har fått et mer moderne uttrykk, og har i tillegg fått en ny og

større plassering på pakningen. Forbrukerundersøkelser viste likevel at logo ikke er det viktigste når forbruker velger et produkt. – Vi så at forbruker primært ser på bildet av matretten ved valg av produkt. Derfor fikk dette størst plass i designet, sier Ingela Falk Gustavsen, Brand manager i Unil. Videre viste undersøkelsene at produktnavnet var det nest viktigste og logo, eller brandet, det tredje viktigste ved valg av produkt. – Slaget står i hylla, sier Thale Marie. – Når du først har fått forbruker bort til hylla, er det fristende matbilder som er avgjørende i kjøpsøyeblikket.

fanges ofte ikke opp i material­ gjenvinningen i sorteringsanleg ­ gene og blir ikke resirkulert. I tillegg har det vært fokus på å øke andel resirkulert plast. Det brukes nå tynnere, resirkulert plast i to-kammersløsningene til F&F, som er opptil 15 % lettere og fører til en årlig plastbesparing på omtrent 40 tonn. På papiret høres utbedringene kanskje enkle ut, men det har vært en omstendelig prosess. – Det er ganske mange krav som må oppfylles i slike typer produkter, og det skal jo fungere også, sier Einar. – Vi har valgt en løsning som både sikrer god kvalitet, men også fungerer godt i produksjon og for forbruker.

Funksjonalitet og bærekraft

Smak og konkurransekraft Du blir som kjent ikke mett av bærekraftig emballasje eller godt design, og et viktig fokus i utbedringen av serien har vært å gi rettene et smaksløft. Mihail Sparans, Fagsjef produktkvalitet i Unil, anbefaler nye Biff Stroganoff eller Kylling Tikka. – Disse er blant rettene som har fått forbedret smak, duft og konsis­ tens, sier Mihail. – Vi har styrket konkurransekraften til rettene, legger Thale Marie til.

Helse og sunnhet Arbeidet med å redusere salt­ innholdet fortsetter. Det er nå kun to retter som ligger litt over saltmålet. I enkelte tilfeller ble det også tatt i bruk kreative måter for å gjøre retten sunnere. – Butter chicken er en rett som tradisjonelt sett ikke har så mye grønnsaker i seg. Men da har leverandørene våre foreslått at vi kan bruke blomkål, sier Thale Marie. – Kvistene, eller det som går til kast, finmales og tilsettes sausen. Da får retten mer grønn­ saker i seg, men det påvirker ikke smak eller konsistens. Det smaker bare godt.

Funksjonalitet var også en viktig del av undersøkelsen og la nyttige føringer for det enorme arbeidet som er gjort med emballasjen. – Ja, det har jo vært litt av en prosess, sier Einar Aassved Storeide, Senior Fagsjef Bære ­ kraftig Emballasje. – Vi har prøvd å finne ut hva vi kan gjøre bedre med tanke på emballasjen, og jeg føler vi har kommet fram til en god løsning. Først og fremst har vi fjernet den sorte fargen som kalles carbon black. Carbon black har primært vært brukt i skålene til Fersk & Ferdig-rettene. Den sorte fargen

Emballasjen som tidligere inneholdt Carbon black, er nå erstattet med tynnere, resirkulert plast.

Ingela Falk Gustavsen Brand Manager for Fersk & Ferdig

Side 26

Side 27

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

First Price i Sveits! Det var kanskje ikke prisen på matvarer som fikk Kjell Inge Røkke til å flytte fra landet – men de skal i alle fall ikke være en unnskyldning for å ikke flytte hjem igjen! I starten av november brukte First Price utendørs reklameplasser i den sveitiske byen Lugano for å fortelle ham nettopp det. Plakatene, som var skrevet på norsk, fikk nok flere av innbyggerne til å klø seg i hodet. Det er usikkert om Kjell Inge har sett dem, men First Price fikk i alle fall oppmerksomhet her hjemme.

Spiselig byggesett! Eldorado lanserer bygge ­ sett for minipepperkakehus. Monter, dekorer og heng dem på treet eller bruk dem til bordpynt.

Merkevarehusets juleprodukter i felles design I år blir det enkelt å finne juleproduktene fra Unil. Vi har utviklet et lyst og stemningsfullt design som samler julens fristelser fra alle våre merkevarer. Julestemningen begynner i dagligvarebutikken!

merkevare­ huset

Perfekt resultat I år kan du få lutefisk i stekepose – enklere blir det ikke. Lutefisken settes rett i ovnen på 180˚C, i 15 minutter. Lutefisken er loin av skrei, beinfri og med skinn. Hver pakke veier 500 gram.

Årets vertinnegave! Jacobs lanserer lakriskuler med pepper ­ kakesmak. De håndlagede godbitene er glutenfrie og merket Fairtrade.

Julekos på minutter! I år som i fjor kan du velge mellom tre forskjellige julemiddager fra Fersk & Ferdig: Juletallerken, Kalkuntallerken og Medisterkaker. Designet og logoen er nytt – smaken er like god som du husker den fra før.

Julebobler

Boble vann med kullsyre kommer med en spennende smak for sesongen: Julebrus. Full julestemning og litt sunnere enn vanlig brus.

Favoritt i nytt design Pinnekjøttet fra Folkets Hardangerlam har fått nytt design. Fjellbeitet, som gir den gode smaken på kjøttet, har vært inspirasjon for de nye pakningene.

Side 28

Side 29

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Ferdig middag på 10 minutter! Finnes i frysedisken.

Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20-21 Page 22-23 Page 24-25 Page 26-27 Page 28-29 Page 30

Made with FlippingBook flipbook maker