en vaksine fra hans egen kropp. I tillegg fikk 46-åringen strålebehandling under haka, i armhulen og i lysken. – Det ble også operert ut to store kreftsvulster fra både hals og lyske. I starten var resultatene gode, men etter hvert var det ikke like bra. Da Trond raste ned ti kilo i vekt, måtte han inn på sykehuset igjen for cellegiftbehandling i ni måneder. Deretter brukte han lege middelet Rituximab i to år. – Jeg fikk god oppfølging og får det fremdeles den dag i dag. Noen får hurtige tilbakefall, men jeg har vært heldig og unngått det. Jeg er i god form og følges nå opp hver sjette måned. Ansikt utad Trond engasjerte seg i lymfekreftsaken og takket ja da Ungflyt spurt om han ville bli med og fronte et arrangement. Det samme gjorde han da Kreftforeningen i Tønsberg spurte om han ville være deres ansikt utad. – Hvis det kunne hjelpe andre at jeg var åpen om min sykdom, ville jeg gjerne det. Så jeg reiste rundt, holdt foredrag og inn- legg blant annet for Krafttak mot kreft.
De siste tjue årene har Trond jobbet med skadedyrkontroll, og sammen med en kamerat driver han et eget firma. – Kreftformen jeg fikk er mest sannsynlig relatert til alle sprøytemidlene jeg har vært eksponert for via jobben. Så det er arbeids relatert. Den gangen vi startet opp var det rett og slett litt cowboy-virksomhet i bransjen. Vi hadde ikke verneutstyr en gang. I dag har det blitt gjort en helomvending og bransjen har ryddet opp, forteller han. Gir råd og veiledning Trond bruker nå mye tid på å gi private kunder og bedrifter råd og veiledning innen HMS i skadedyrbransjen. – Jeg snakker mye om dette, så sånn sett har det kommet noe godt ut av det. Det jobbes stadig med å skaffe bedre produkter. På privaten har Trond det bra, med samboer, to voksne stedøtre og den 12 år gamle datteren han ventet da kreftsykdommen rammet. – Jeg har det helt topp! Jeg har bare positive ting å si om måten jeg har blitt møtt på. Jeg har for eksempel vært på Montebellosenteret hele fem ganger, og det er helt fantastisk bra! Det er et kjempetilbud. Jeg synes også alt med sykehusinnleggelser og kontakten med NAV har gått på skinner. Det har vært en god opplevelse og jeg er takknemlig for helsevesenet vi har i Norge.
På grunn av senskader har Trond blitt 50 prosent ufør etter sykdommen.
– Jeg ble spurt om jeg hadde behov for å være helt ufør, men jeg føler jeg har litt å gå på og jeg er glad i å gå på jobb. Så jeg synes det er en fin ordning. Jeg har migrene fra før, og det eskalerte under kreft behandlingen. I tillegg slet jeg lenge med fatigue, forteller han.
10
Lymfekreft bladet 1/2023
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online