Ung Kreft Ung Kreft er en
Åpenhet eller ei Det mange lurer på er om man i en ansettelsesprosess skal være åpen om man har kreft eller om man skal la være å si noe. – Dette er klassiske spørsmål som mange lurer på. Og her er det ikke noen fasitsvar. Men har man senskader og trenger tilrettelegging for det, må man si det på et eller annet tidspunkt. En løsning er jo det som kalles varig lønnstilskudd. Det betyr hvis en arbeidssøker har varig nedsatt arbeidsevne, kan NAV betale deler av lønnen, forteller Anniken. Hennes erfaring er at om man sier dette i et jobb intervju, er det lettere for arbeidsgiver å satse på det. – Vi er opptatt at av tidligere kreftpasienter ikke skal diskrimineres på arbeidsmarkedet, men selv om det ikke er lov så kan det jo skje. Og man skal være ganske så ressurssterk for å orke å ta tak i det når man er i en jobbprosess. Hun forteller at hull i CV’en er det de fleste bekymrer seg mest for. Et tips for å skjule det er å skrive årstall,
og ikke dato. Men vær da oppmerksom på om du har vært åpen om sykdommen i sosiale medier. – I intervjusammenheng kan det jo hende arbeidsgiver allerede har googlet deg, og venter på om du kommer til å si noe eller ei. Så det er lurt å ha oversikt over hva du har delt og ikke. – Og har du et stort hull i CV’en er det bedre å si hva det skyldes. Ellers kan de jo tro det er andre ting, som at du har vært i fengsel. I mange sammenhenger er det bedre å være åpen. Fortell at du har vært syk, men at du har gått gjennom en rehabiliteringsperiode og at du nå er frisk og derfor er det ikke relevant for stillingen. – Vi ønsker å formidle at det er håp. Dette med senskader er et toegget sverd. Ja, det kan dukke opp, men det kan også brenne ut. Så om du to år etter diagnosen er ned- kjørt av fatigue er det ikke sikkert det er slik etter seks år. Kanskje er du på beina da. At du ikke kommer inn på arbeidsmarkedet akkurat nå, betyr ikke at det er slik for alltid.
organisasjon som arbeider for at unge kreftrammede og pårørende mellom 15 og 35 år skal ha det bra. Som ungdom eller ung voksen er du i rask utvikling og skal oppnå mye på kort tid: gå igjennom puberteten og finne din egen identitet, bli ferdig utdannet, få din første jobb, bygge nettverk og kanskje stifte familie. Når du får kreft eller blir pårørende midt i livets mest hektiske fase, kan avstanden til andre på samme alder bli stor. Vennene fortsetter å utvikle seg, mens du selv står på pause. Kanskje føler du deg litt alene. Ung Kreft er her for deg som trenger å snakke med noen i samme situasjon, eller som ønsker å bli med på en spennende aktivitet og glemme alt som er kjipt.
Kilde: ungkreft.no
12
Lymfekreft bladet 1/2023
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online