PROFO-nytt 1/2023

at tidlig oppdagelse kan redusere både syke- ligheten og dødeligheten fra prostatakreft. Det har vært sterke røster i fagmiljøet som har tatt til orde for organisert testing, og to av disse er overlege Andreas Stensvold (syke- huset i Østfold) og urolog Karol Axcrona (ved Akershus universitetssykehus). For drøyt halvannet år siden sendte de inn et forslag om PSA-basert screening for prostata­ kreft til Helsedirektoratet. Foreløpig er det ikke kommet tilbakemelding på dette, men denne handlingen synliggjorde behovet for at fagmiljøet skulle samles og ta stilling til spørsmålet, og var dermed medvirkende til nedsettelsen av arbeidsgruppen i NUF. Det som også har vært medvirkende er det at det i dag foregår mye uorganisert testing, såkalt «villscreening», uten at man har visst nok om hvordan dette utspiller seg. Studier viser for eksempel at det er mer testing blant menn med høyere sosioøkonomisk status og utbredt testing blant eldre menn som ikke vil ha nytte av behandling. Argumentene for organisert testing er at man vil kunne reduserer sosiale ulik­ heter i helse og fokusere testingen på de menn som vil kunne ha nytte av tidlig oppdagelse og behandling. Organisert prostatakrefttesting er vist å medføre mindre overdiagnostikk og mer reduksjon i prostatakreftdødelighet sammen­ liknet med uorganisert testing. Arbeidsgruppen har nylig levert sin konklusjon til Helsedirektoratet. Her står det blant annet at det er et «stort behov for mer kunnskap om dagens prostatakreftdiagnostikk, syke- lighet fra prostatakreft og kost-nytte ved et organisert prostatakrefttestprogram i Norge». Videre anbefaler gruppen at det «opprettes en nasjonal, tverrfaglig ekspertgruppe som kan

evaluere situasjonen i Norge i dag og legge til rette for regionale pilotprosjekter med populasjons-basert utprøving av organisert prostatakrefttesting». Anbefalingen bygger på erfaringer man har fra Sverige, der det de siste par årene har vært innført regionale og populasjonsbaserte prostatakrefttestprogrammer. Resultatene der evalueres fortløpende, og testprogrammene utvides stadig. I skrivende stund er det 21 av 23 regioner som har, eller planlegger oppstart av organisert prostatakrefttesting. Ifølge Aas er Norge godt egnet til å implementere slike pilotprosjekt. Sammenlignet med Europa har vi moderne diagnostiske metoder, med MR før biopsi og MR-veiledet biopsering, noe som gjør det mulig få på plass strukturerte og algoritme- baserte testprogrammer. Dokumentet, med anbefalingen om å fremskaffe mer kunnskap om organisert testing gjennom pilotprosjekter, ble overlevert til Helsedirektoratet, men foreløpig har det ikke kommet noen uttalelse derfra. Mens man avventer tilbakemelding er Prostatakreftforeningen i full gang med å opplyse politikere om viktigheten av organisert testing, og det har vært avholdt møter med Høyre, Arbeider­ partiet, Venstre og FrP. Foreningen legger nå fullt trykk på dette arbeidet fremover.

EUs anbefaling av 29. november 2022: 

data.consilium.europa.eu/doc/document/ ST-14770-2022-INIT/en/pdf

I EUs anbefaling på side 22 kan dette også ha mulighet for Norge til å ta del i det internasjonale PRAISE-U prosjektet (Prostate cancer Awareness and Initiative for Screening European Union) som skal monitorere og styrke implementering av programmer for prostatakreftscreening i Europa.

20 

PROFO-NYTT 1/2023

Made with FlippingBook flipbook maker