Hjernecella 2/2022

Veileder etter slag

TEKST: AUD LØLAND

Etter å ha betjent Slagtele­ fonen for Norsk forening for slagrammede over tid, er det noen ting jeg ønsker å med- dele til deg som leser dette. Håper det kan være til hjelp. De fleste som får slag, får god hjelp i og under akuttfasen. Heldigvis. Det er når den første tiden er over, og livet skal leves mest mulig vanlig, at mange ting kan bli vanskelig, og forskjel- lene fra kommune til kom- mune blir synlig. Dessverre rammer dette, som så ofte, de som trenger hjelpen mest. Et hjerneslag kommer nesten alltid, uventet og akutt, og snur livet opp-ned, for den slagrammede og de pårø- rende. Ja hele familien. Etter at Samhandlingsreformen ble vedtatt, har kommunen det fulle ansvar for rehabilitering etter akuttfasen. Den koordinerende enheten i kommunen skal hjelpe den slagrammede med å få den behandling som trenges, for å leve et så godt og fullverdig liv som mulig etter et slag. Det kan være hjelp av logoped, fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog og synspedagog.

Når det gjelder hjemme- rehabilitering, kommer fysioterapeuten hjem. Da settes det mål, slik som å lage frokost selv, hente posten, og dusje alene. Målene settes etter en kartlegging. Ang synet, og synsproblemer etter hjerneslag, er det utrolig viktig å følge dette opp etter et hjerneslag.

NAV hjelpemiddelsentral er viktig i henhold til hjelpemid- ler og tilrettelegging. Dersom kommunen ikke har økonomi til å gi den hjelpen som vedkommende har krav på, må de be NAV om støtte. Mange kommuner har ikke fysioterapeuter som gir behandling i hjemmet, men som slagrammet har du krav på fysioterapi så lenge det er

Det er ofte sammen med den psykiske helsen oversett.

behov for det. Denne behandlingen er gratis.

Kognitiv svikt hører også til symptomer som ofte blir satt til side, og som det er veldig viktig blir tatt tak i. Jeg anbefaler at dere tar kontakt med kommunens koordinerende enhet og fastlegen og beskriver situa- sjonen, slik at vedkommende som trenger hjelp, får den oppfølgingen han/ hun har krav på.

Fastlegen må skrive på rekvi- sisjonen at det gjelder hjer- neslag. Du har videre krav på å få dekket reise til og fra fysioterapi. Fysioterapeuten fyller ut skjema for dette. Mange har behov for mye hjemmehjelp og kommunene må ofte begrense det ønskede tilbudet på grunn av manglende personell og dårlig kommuneøkonomi. Flere kommuner har et tilbud om hjemme rehabilitering, og hverdags rehabilitering.

Håper dette var oppklarende og til hjelp for noen.

13

www.slagrammede.org

Hjernecella nr. 2 • 2022

Made with FlippingBook Ebook Creator