Hjernecella 2/2022

LOKALLAGENE FORTELLER

n NFS Ålesund og Omegn

Åpent møte om hjerneslag i Ålesund

Prognosen er avhengig av årsak og størrelse på hjerne- slaget. Noen kommer relativt fort tilbake i jobb, andre ikke. Flertallet utskrives til egen bolig. Begrepet fatigue – mangel på energi – ble særlig nevnt som en vanlig ettervirkning av hjerneslag. Deler av det åpne møtet tok opp mer av det som er tilknyt- tet rehabilitering. Her tok sykepleier Gro W. Lindin og andre sykepleiere fra Ålesund sjukehus opp problemstillin- ger rundt sen rehabilitering og hva sykehuset kan tilby. Det var tydelig at innholdet i møtet engasjerte de frem- møtte. NFS Ålesund og Omegn var særs godt for- nøyd med oppmøtet og gjennomføringen denne kvelden i mars – og tar sikte på å arrangere åpent møte også til høsten.

Det ble poengtert at får en person hjerneslag, så ring 113 – det haster, og behandlingen har størst effekt ved å komme tidlig til sykehus. Ved Ålesund sjukehus kommer 45 prosent innen 4.5 timer, og det er bra på landsbasis. Her er et dedi- kert tverrfaglig team som sørger for standard prosedyre og tidlig mobilisering. Overlegen fortalte videre om sykehusets utredning i etter- kant av hjerneslag. Syn og tolking av synsinntrykk, samt hørsel, språk, hukommelse og kognitiv funksjon blir undersøkt. Det ble presisert at propp i forskjellige deler av hjernen gir forskjellige symp-

TEKST OG FOTO: REIDAR A. F. JØRGENSEN

NFS Ålesund og Omegn arrangerte og gjennomførte det første åpne møtet etter pandemien 15. mars. Temaet var «Hjerneslag – behandling i tidlig fase og rehabilitering». Leder i NFS-avdelingen Ålesund og Omegn, Kjell Inge Skarbø ønsket velkommen. Det hadde møtt opp om lag 50 personer denne kvelden – både medlemmer og folk som har interesse for temaet. Overlege ved Medisinsk avdeling, Ålesund sjukehus, Yngve Müller Seljeseth hadde første foredraget. Han er spesialist i indremedisin og arbeider ved seksjon for hjerneslag og geriatri. Han sa at av de slagrammede er det 85 prosent som får hjerneinfarkt og 15 prosent den mest alvorlige tildragel- sen; hjerneblødning. Seljeseth gjennomgikk symp- tomene på hjerneslag.

tomer. Tett overvåking i akuttfasen er særs viktig.

Seljeseth kom også innom forebygging av hjerneslag – og det ble spesielt nevnt blodtrykkskontroll, røykeslutt, begrensing i alkoholinntaket, diabeteskontroll, trening/ bevegelse og et sunt kosthold med begrenset inntak av salt.

22

Hjernecella nr. 2 • 2022

www.slagrammede.org

Made with FlippingBook Ebook Creator