Kirkkolaiva nro 8/2018

8

Ylitornio

SEURAKUNTARETKI RAAHEEN 29.-30.8.

Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi

Ylitornion seurakunnan syysretki tehdään Perämeren rannalle Raaheen 29.-30.8. Raahe tunnetaan  merenkulkijoiden  ja laivanrakentajien  kaupunkina sekä yhte- nä Suomen parhaiten säilyneistä 1800-lu- vun puukaupungeista. Näihin tutustutaan museossa ja kierto- ajelulla oppaan johdolla. Tarinoita riittää Pietari Brahen perustamasta kaupungis- ta. Tunnelmaan päästään myös kauniilla Langin Kauppahuoneella, jossa päivälli- nen. Iltapäivällä tutustuminen kirkkoon. Yöpyminen hotelli Raahenhovissa 2 hengen huoneissa. Ilta vapaa vaikka shoppailulle tai saunomiselle. Paluumatkalla  tutustuminen Limin- ganlahden luontokeskukseen. Aluksi 20 min multimediaesitys ja lopuksi tutus- tuminen näyttelyyn opastuksen kanssa. Opastuksen sijasta mahdollisuus tehdä kävelyretki lintutornille (600 m). Luonto- keskuksesta voi myös bongata lintuja kii- karilla. Paluu kotiin klo 18. Lähtö retkelle Ylitorniolta klo 8. Retken hinta 160 €/ henkilö, sisältää kyydin, yöpymisen, aa- mupalan, 3 ruokailua ja opastukset. Toteutuakseen retki vaatii 20 henkilön sitovan ilmoittautumisen. Ilmoittautumi- set ja lisätietoja Ritva Eroselta p. 040- 8319022 ehdottomasti 21.6. mennessä. (Ritvan loman aikana vk 20  ilmoit- tautuminen virastoon p. 040-5219384) Ilmoittautuneille lähetetään lasku ja tar- kempi retkiohjelma.

n Mieheni väittää, että en osaa levähtää. Hänen mielestään touhuan lakkaamatta, suorastaan rakastan raataa ja ahdistun toi- mettomuudesta. Tottahan se on: nautin siitä, kun asiat tulevat tehdyiksi. Teen kaiken mielellään heti tänään, sillä enhän voi tietää, olenko huomenna edes elossa. Maailmassa on ai- van liikaa hommia, jotka haluaisin hoitaa. Kolmannen käskyn noudattaminen tekee minulle tiukkaa. * * * Lapsuudenkodissani kolmatta käskyä, pyhitä lepopäivä, noudatettiin ihailtavan tarkasti. Menimme sunnuntaiaamuna joko kirkkoon tai sitten istuimme koko perhe olohuoneen sohvalla ja kuuntelimme juma- lanpalveluksen radiosta. Saarnaan asti sohvalla oli istuttava kuin kirkossa. Uskontunnustuksen aikana sai al- kaa varovasti oikoa jäseniään, mutta hiljaa oli oltava. Ulos sai mennä vasta jumalan- palveluksen ja sitä seuranneen ruokailun jälkeen. Sunnuntaisin kotonamme ei ikinä imu- roitu tai hakattu halkoja. Äidin mukaan

pyhätyöllä ei ole siunausta. Vahvimpia op- peja, mitä olen lapsuudenkodistani omak- sunut, on se, että sitä mitä ei arkena ehdi tehdä, ei tarvitse tehdä. * * * Lapsuudenkodin perinnöstäni huolimatta lepopäivän pyhittäminen tuntuu vaikealta. Pidän niin palkkatöistäni, vapaaehtoistöistä kuin monenlaisista kotitöistäkin niin pal- jon, että jos Jumalan antamat käskyt eivät merkitsisi minulle mitään, raataisin takuu- varmasti seitsemänä päivänä viikossa. Voi- sin narrata itselleni olevani niin ahkera ja tunnollinen supernainen, että en tarvitse lepoa. Raamatun alkulehdillä kerrotaan, että kun Jumala oli luonut taivaan ja maan ja kaiken, mitä niissä on, hän seitsemäntenä päivänä lepäsi kaikesta työstään. Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen lepopäiväksi. Ihminen, joka luulee pärjäävänsä ilman lepopäivää, korottaa itsensä Jumalan ylä- puolelle. Jos Jumalan täytyi levätä kuuden päivän ahertamisen jälkeen, tuskin minä- kään ihan ilman lepoa selviän.

* * * Kolmas käsky merkitsee vapautta hyväl- lä omallatunnolla unohtaa arkiset askareet kokonaisen päivän ajaksi kerran viikossa. Lepopäivän pyhittäminen kutsuu meitä py- hittämään sunnuntai paitsi levolle, myös Jumalalle. Kun sunnuntaiaamuna ei saa haikailla haravoimattomien lehtien tai työ- sähköpostin perään, on silloin hyvä aika keskittyä Häneen, joka on tämän lepopäi- vän meille suonut.

LAURA KALLATSA Kirjoittaja on teologian maisteri, väitöskirjatutkija ja papin vaimo Tervolasta

Maksullisia ilmoituksia.

Väyläkirjat - laatukirjoja uutuuksina

Aimo Veteläinen: Ikkuna. Ylitorniolaissyntyisen kirjailijan toinen romaani on aikamatka, syvää luotaava katse kaukaisuu-

Risto Kormilainen: Diopteri.

Teuvo Hietajärvi: Erämaa elää - Metson matkassa Itä-Lapin kairoissa.

Kari Kaulanen: Kuuramäki I. Tunturin tuolla puolen.

Yli 40 teosta kirjoittaneen kainuu- laisen runoilijan ja kirjailijan runoil- la höystettyjä esseitä elämän eri aiheista. Muun muassa huikea kuvaus tuttavuudesta IFA-moot- toripyörän kanssa. 22 €.

teen. Rinnakkaiset ajankuvat näyttävät elämän ilman suoja-

Kemijärveläisen Värriön miehen

Nuori äiti Saimi tekee kahdeksanvuotiaan tyttä- rensä Leilan kanssa uhkar hkean matkan tuntu- rin yli aloittaakseen piikana uudessa kotikylässä, Kuuramäessa. Aikanaan he löytävät paikkansa erämaakylän monenkirjavassa yhteisössä. Eräänä keväänä kylään hiihtää outoja miehiä. Ja kesällä ajokelvotonta kärrytietä pitkin saapuu auto matkustajineen. Näin kylä avautuu uudelle elinkeinolle, matkailijoiden majoittamiselle. - Ja mitä kaikkea muuta tapahtuukaan romaanin 320 sivulla. Otappa ja lue! Hinta 28 €.

ainutlaatuinen kuvateos Korva- tunturin luonnosta molemmin puolin itärajaa. Metsästävien, vaeltavien ja kuvaavien lukijoiden syksyn suosikki: Nyt jo toinen painos! 372 upeaa sivua. 42 €.

naamiota. Mutta matka on työläs. Se on saanut kunniamaininnan Gummeruksen romaani- kilpailussa. 272 sivua. 22 €.

Saara Kasurinen: Siniset aamut.

Posiolaisen kirjailijan kolmen sukupolven romaani, joka kuvaa taitavasti maaseudun elämänpiirin muutosta sotaa edeltävästä ajasta nykypäiviin. 20 €.

Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs.

Ylitornion 4 kyläkirjaa Martti Ylävaara: Pirtin porinoita Lohijärven seudulta I osa. Lohijärven, Pakisjärven, Pessalompolon ja Mellakosken historiaa sanoin ja sadoin kuvin. I osa sisältää myös Lohijärven Kuohun 100-vuotishistorian. 448 sivua. 35 €. Erkki Kumpula: Meltosjärven kyläkirja I osa. Asutus 1730-luvulta vuoteen 1917. Meltosjärven ja Mellajärven asutuksen laajeneminen talottain. 255 sivua. 30 €. Tuomo Korteniemi (toim): KUIVAKANGAS - kylä Väylän ja vaarojen sylissä. Perusteellinen selostus kylän rikkaasta historiasta alkaen 1400-luvun Särkilahden kirkosta kirjaa merkkitapahtumat vuosi- satojen varrelta ravikuningas Jokivarren Kunkkua myöten.

Vuoden 1918 vapaussodan kaik- kien sankarihautojen muistomerkit ja vapaudenpatsaat. Kuva ja selos- tus jokaisesta muistomerkistä koko Suomessa. 414 sivua. 25 €.

Jari Kuusi: Piinaviikko 1918. Jari Kuusen Piinaviikko 1918 -romaanin aihepiiri on sadan vuoden takaisessa sotakeväässä Tampereen seudun Messukylässä, jossa taisteltiin juuri pääsiäistä edeltävällä piinaviikolla. Neljän paikallisen ihmisen - talollisen pojan Matin, punaisten joukosta isäänsä etsivän suutarintyttären Annin, kappalainen Lindellin ja Matin äidin - kuvitteelliset kertomukset avaavat koskettavia näkökulmia arkeaan elävien ihmisten elämässä sodan taisteluiden keskellä rintaman molemmilta puolilta. Jari Kuusi yhdistää kirjaan hienovaraisesti myös pääsiäisen sanoman eri sävyt. 182 sivua. Hinta 24 €.

tä vettä ja sen kanssa limppua i oli saanut niitämenemään ansaedellä ruokaa ja syömis- aan, niin aina vaan hävyttö- vielä oli tuotumitään.Elävät leet. tani niin paljon, että kävin lyö- hakekaa vetenne ja leipänne yö. Ja älkää ihmisiä enää tällä ä kylmässähuoneessa kuole-

Pälvi Rantala: Kalkkimaan pappi.

Sisko Laukkanen ja Satu Vaarula: Rintama hiljeni - sota jatkui kotona. Sotilaiden lapset kertovat. Kirja rintamalta kotiin palanneiden

nvuoden takaiseenpääsiäistä een lähipitäjässäMessukyläs- sodan rintamalinja alkoi tiivis-

Elämä ja kaikki tunnetut runot yksissä kansissa ensimmäistä kertaa. Aiheesta väitöskirjan tehneen tutkijan yleisteos 1800-luvun legendasta. 20 €. Jaakko Kontiola: Kaukopartiomiehen testamentti. Sotavuosien sissin testamentti pojanpojan, jääkiekon olympia- ja MM-mitalisti Petri Kontiolan

vitteellisetkertomuksetpalmu- aavatkoskettavianäkökulmia jakaneeseen sotaan rintaman olilta. iKuusi on pappi ja historian en keskiaikaan liittyväesikois- VeliMartinin tarina ilmestyi äkirjat).

PIINAVIIKKO 1918 JARIKUUSI VÄYLÄKIRJAT

AKIRJAT.FI

527168615

sotilaiden lasten kokemuksista, miten sota jatkui kotona. Sotien jälkeen syntyneidenn suuriin ikäluokkiin kuuluneiden erityinen kokemus. 120 sivua. 22 €. Erkki Tiesmaa: Suomalainen poronhoitosanasto. Eldankajärven jää -laulun sanoit- tajan väitöskirjan aineisto poron- hoidon sanastosta tri Markku Variksen toimittamana. 25 €.

Jouko Vahtola: Miehen vaellus Hämeestä Koillismaalle Romaani tavallisten suomalaisten Ruupe ja Leena Virtasen kirjavasta elämäntarinasta läpi itsenäisyyden ajan ja vaelluksen Hämeen rinta- mailta Koillismaan selkosille. Kertomus perus- tuu tapahtuneeseen ja koettuun. Ruupe koki omakohtaisesti peräti viiden sodan vaiheet. Esikoisromaanin kirjoittaja Jouko Vahtola on Oulun yliopiston historian emeritusprofessori, joka asuu nykyisin Posiolla. Hän on aiemmin julkaissut yli 20 tietokirjaa tiedetutkimusta ja oppikirjoja. Tiiliskivi Päätalon mitoissa: 447 sivua. Hinta 25 €. Romaani kertoo tavallisten suomalaisten Ruupe ja Leena Vir- tasen kirjavan tarinan läpi itsenäisyyden ajan ja vaelluksen halki Suomen,Hämeen rintamailtaKoillismaan selkosille.Kertomus pe- rustuu eri yhteyksissä todella tapahtuneeseen ja koettuun. 1900-luvun alussa syntyneetRuupe ja Leena aloittivat työelämän vieraan töissä alle kymmenvuotiaina.He etsivät elämänsä varsiteillä toimeentuloa renkinä ja kauppa-apulaisena, sahatyöläisenä ja sahu- rina, kutojana ja ompelijana, putkimiehenä ja kulkukauppiaana pää- tyäkseen lopulta yrittäjiksi, kauppiaaksi ja taksimieheksi. Pula-aika ja sotavuodet antoivat omat haasteensa ja vaativat sit- keyttä niistä selviytymiseen. Ruupe koki omakohtaisesti viiden sodan vaiheet: hän oli valkoi- sen armeijan lähettinä kevään 1918 sisällissodassa, jossa oma isä oli rintaman toisella puolella punaisten joukoissa, palkkasoturina 1919 Aunuksen Karjalassa, talvisodassa 1939-40 ja jatkosodassa 1941 sekä näki vieläLapin sodan ensimmäiset tuhotKoillismaalla syksyllä 1944. Perheen äidin sairastuminen talvisodan aikana,Ruupenhaavoittu- minen jatkosodan hyökkäysvaiheessaKiestingissä sekä esikoispo- jan kohtalo olivat elämän tuskallisimpia aikoja. Mutta elämä voitti ja jatkui veteraanin seesteiseen vanhuuteen, jol- loinkerrotuistavärikkäistämuisteluista tämäkirjan runkoon syntynyt. Kirjoittaja JoukoVahtola on historian emeritusprofesssori. ISBN 978-952-7168-50-9 KuvassaRauma-WoodLtd -yhtiön johtoKoskelassaTaivalkoskella 1923, vas. piiripäällikköKaarloAukustiVirta (”Kyllin-Ukko”) ja työnjohtajat, joista kolmantenamm.HermanniPäätalo.

sukupolvelle. Mukana Petrin kiitossanat ”Paapan” polven uhrauksista. 160 sivua. 20 €.

Ahti Vielma: Muuttuvat mielen maisemat. Kittiläläissyntyisen kokeneen Jopokka-kirjailijan mietteitä maailman menon muutoksesta meillä ja muualla. 144 sivua. 20 €.

526 sivua. 35 €. Jaakko Bimberg: Mellakosken kyläkirja.

Jorma Laitinen: Matkoilla kaiken aikaa. Runoilijan syvälle luotaava neljäs kokoelma. 20 €.

Jouko Vahtola MIEHEN VAELLUS Hämeestä Koillismaalle

Mellakosken eri kylänosien kaikki talot ja asukkaat persoonallisesti esittelevä kyläkirja. 256 sivua. 25 €.

Väyläkirjat

www.vaylakirjat.fi tai tilaukset puh. 0400 560605

Made with <A HREF="https://flippingbook.com/online-digital-magazine" TITLE="Learn about FlippingBook for Online Magazines">FlippingBook</A> - Online magazine maker