Greenity 65

5 M I NUT EN

‘Verlies ombuigen naar iets positiefs’

Jessica Ruitenberg-Wagemaker heeft al een hele weg afgelegd in het communicatie- en marketingvak. Na haar opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness en Marketingcommunicatie deed ze ervaring op bij Summer Flowers en Ball Holland om vervolgens bij Bloemenbureau Holland verschillende functies te vervullen. Inmiddels is ze zes jaar als PR-manager verbonden aan iBulb van Anthos.

Ik droom ervan… “Dat bloemen en planten veranderen van luxepro- duct naar levensbehoefte. Dat het in ons systeem zit vastgeroest, dat we niet zonder kunnen. Groen heeft grote invloed op ons welzijn. En is jezelf goed voelen niet de basis van gelukkig zijn? Wat mij betreft zou lekker tuinieren, een mooi boeket op tafel en bollen planten, de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Gelukkig zie ik in mijn werk dat het besef steeds meer begint te landen. Magazines en websites publiceren er gretig over. De interesse in nieuwsbrieven over bloembollen, vaste planten en rozen is groot. En consumenten stellen veel vragen op onze social-mediakanalen.” Het is mijn verantwoordelijkheid om… “Ervoor te zorgen dat de PR-machine draait. Dit be- tekent dat ik veel schrijf, continu op zoek ben naar nieuwe invalshoeken om bloembollen, bolbloemen, bollen-op-pot, vaste planten en rozen in de media te krijgen. Goed beeldmateriaal is erg belangrijk voor de plaatsingskans en hier besteden we dan ook veel aandacht aan. Alle Anthos-leden en de media kunnen ze rechtenvrij en kosteloos gebruiken. Het aantal publicaties in verschillende media geeft veel voldoening. Zo nu en dan halen we zelfs de cover.” Bloembollen zijn… “Superleuk! Alleen raken ze in de vergetelheid bij de consument. Onderzoek wijst uit dat consumen- ten geen negatieve associaties met bloembollen hebben. Alleen weten ze niet wanneer en hoe ze bloembollen moeten planten. Nu groen belang- rijker is dan ooit, moeten we onze kans grijpen om bloembollen in ‘ons systeem’ te krijgen. Dit stimuleren we, naast persberichtgeving, via het scholenprogramma Bulbs4Kids. Ieder jaar ontvan- gen 2.000 basisscholen in verschillende landen een bloembollenpakket. Waanzinnig om te zien hoe actief ze hiermee aan de slag gaan.”

Jessica Ruitenberg-Wagemaker 37 jaar PR-manager iBulb

Tekst: Monique Ooms | Fotografie: René Faas

Werken in deze sector is… “Echt een cadeautje, bloemen zijn zo mooi. Het voelt fantastisch om hier elke dag voor te mogen werken. Vroeger heb ik ze zeker ook vervloekt, het was altijd lang en hard werken op de kwekerij van mijn vader en oom. Inmiddels is mijn vader met pensioen en hebben mijn oom en broer het bedrijf voortgezet met het broeien van tulpen. Wat mij vooral opvalt. is het contrast van het (kei)harde werken tegenover de nuchtere bescheidenheid binnen de sector.” Wat mij raakt… “Is het enorme effect van de coronacrisis op de sector. Op het moment van schrijven hebben we er een week van ingrijpende maatregelen op zitten en hangt er een eventuele lockdown boven ons hoofd, net als in London en Parijs. Het is verdrietig om te zien dat de handel compleet stil komt te liggen en gezonde bedrijven hun hoofd niet boven water kunnen houden. Wat me ook raakt, is de goed- heid die hierdoor ontstaat. Onverkochte bloemen worden massaal gedoneerd aan goeddoeners. Dit laat zien dat telers niet alleen in staat zijn om hun verlies te slikken, maar het ook nog eens kunnen ombuigen naar iets positiefs. Chapeau!”

Volgende keer

TON GROOT

“Ik draag het stokje over aan Ton Groot. Ton heeft Kuukz opgezet, het handelsplatform voor bloembollen. Ik laat hem graag aan het woord omdat zijn doorzettings- vermogen en enthousiasme ervoor hebben gezorgd dat zijn bedrijf nu ‘staat’.”

24 april 2020

17

24 april 2020

Made with FlippingBook Publishing Software