Greenity 65

S T E L L I NG

Ik vind voldoende gekwalificeerd personeel

Het vinden en houden van goed personeel is in een normaal jaar al ingewikkeld, maar dit jaar is de uit- daging extra groot. Veel seizoenarbeiders zijn ver- trokken, maar het werk is er nog. Toch vind ik daar nog voldoende goed gekwalificeerde mensen voor.

42 % E E N S

Op www.greenity.nl kunt u reageren op de nieuwe stelling: ‘Ik plant fors minder bollen’.

Tulpentelers bezig met krimp

Hart onder de riem voor de streek Zes uur hadden Rik Pennings van P. Pennings Bloembollenbedrijf in Noordwijker- hout en een koppel vrienden nodig om in de tulpen een hart en de tekst ‘See you next year’ te koppen. “We gingen naar huis met verbrande nekken en gezichten, maar waren blij met het resultaat”, zegt Pennings lachend. “Toen we de foto ’s avonds plaatsten op de social media, ging het snel en werd deze flink geliket en gedeeld.” Samen met Nienke Ringersma van het bollenplatform Tulips in Holland had Pen- nings de actie bedacht. “We wilden iets positiefs. Voor de bloembollen, voor alle toeristen die niet kunnen reizen naar Nederland en niet kunnen genieten van de gekleurde velden, maar ook voor de mensen in de Bollenstreek die toeristen nodig hebben, zoals Keukenhof en hotels. Gewoon iedereen een hart onder de riem steken.”

Na de oproep van accountant Hans Tesselaar en de brief van de Productgroep Tulp van de KAVB kijken kwekers inderdaad kritisch naar het areaal. Een enkeling heeft zelfs de rooimachine al ingezet, zoals Wim Buis in Nieuwe Niedorp. “Er is 3,5 hectare gerooid en er staat nu maïs. Door op tijd te rooien, konden we nog iets met de grond doen. Ik heb de beslissing genomen na gesprekken met mijn commissionair en accountant. Misschien krijg ik wel spijt, maar uit de cijfers van nu blijkt gewoon dat het geen nut had om door te gaan met deze tulpen. Hopelijk kijken andere kwekers ook zo, al heb ik ook al veel collega’s gehoord dat ze het moeilijk vinden. Dat is het ook.” Tesselaar heeft naar eigen zeggen ‘positieve reacties’ gekregen op zijn verhaal en heeft klanten die rooien of het overwegen. “Van partijen die er nu uitgehaald worden wordt door collega-kwekers snel gezegd dat het wel viruspartijen zullen zijn. Het is juist goed met de slechte partijen te beginnen.” In de brief van de Productgroep Tulp van de KAVB die onlangs via de Bloembollenkeuringsdienst naar alle tulpentelers is gestuurd roept de groep op tot nadenken over het areaal. ‘Als je nu al weet dat je de kostprijs niet haalt, is vernietigen de beste op- tie’, schrijft de productgroep. Met afnemers, bank en accountant zou bekeken moeten worden welke van tien tot twintig procent van de partijen afscheid genomen kan worden.

C O L O F ON

24 april 2020 De redactie werkt op basis van een redactiestatuut. Aan alle artikelen en rubrieken wordt de meest mogelijke zorg besteed. Uitgevers, redactie en medewerkers aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die direct en/of indirect kunnen voortvloeien uit de inhoud van artikelen en/of advertenties. De redactie houdt zich het recht voor om ingezonden brieven enmededelingen niet te plaatsen dan wel te wijzigen of in te korten. Overname van artikelen, berichten of fotografie is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie. Greenity is een voortzetting van het tijdschrift BloembollenVisie (2003-2017). BloembollenVisie ontstond uit een samenvoeging vanMarktVisie (CNB) en Bloembollencultuur (KAVB). REDACTIE Hans van der Lee (hoofdredacteur), Lilian Braakman, Arie Dwarswaard, Ellis Langen en Monique Ooms (vakredacteuren), André Leegwater (eind- en webredacteur) FOTOGRAFIE René Faas VORMGEVING Filie Nicola en Lianne van ’t Ende WEBSITE www.greenity.nl CONTACT Postbus 31 | 2160 AA Lisse | tel. 0252-431 431 | info@greenity.nl ADMINISTRATIE tel. 0252-431 200 | naw@cnb.nl REDACTIEADRES Heereweg 347 | 2161 CA Lisse ABONNEMENTEN Excl. btwper jaar:Nederland€275,–, Europa€295,–, buitenEuropa€325,– ADVERTENTIES Bureau Van Vliet bv | Postbus 20 | 2040 AA Zandvoort | tel. 023-5714745 | zandvoort@bureauvanvliet.com UITGEVERS KAVB en CNB ISSN 2589-4099

Vanwege de vele afgelastingen van evenementen door het coronavirus staat er in deze Greenity geen agenda.

5

24 april 2020

Made with FlippingBook Publishing Software