TEMA: FRITIDSAKTIVITETER
Så hva er det som fungerer aller best for ungdom med ASD? – Det er stor forskjell på ungdommer med autisme, derfor er det også vanskelig å trekke én aktivitet opp av hatten og si at den passer, sier Okkenhaug. Hun kan likevel peke på flere rammefaktorer som ser ut til å være positive: • En god relasjon til treneren eller læreren • God tilrettelegging, struktur og forutsigbarhet • At de får følelsen av å mestre aktiviteten, oppleve glede og har mulighet til å bygge relasjoner med andre • Muligheten til å være med på å bestemme hva de skal gjøre og hvordan • God støtte fra foreldre, både når det gjelder transport og det å finne på ting sammen i familien Bekymret for kroppsøving – Hvis vi skal være bekymret for noe, er det kroppsøvingen. Ungdom med ASD er også mindre aktive i kroppsøving enn andre, sier Mehus, mens Okkenhaug utdyper:
– Den norske læreplanen legger i utgangspunktet godt til rette for å jobbe med inkludering og varierte aktiviteter. Men når du er én lærer med 30 elever, er det ikke så enkelt å bygge nære relasjoner og lage tilrettelagte opplegg. I kroppsøving sender man dessuten elevene gjennom garderoben, som er en arena uten trygge voksne. Det kan føre til at en del er ganske stressa når de kommer inn i gymsalen, og da er det vanskelig å få til god undervisning.
De understreker at de ikke har undersøkt hvilke effekter fysisk
aktivitet kan gi for ungdommer med ASD, for eksempel når det gjelder kjernesymptomer. At det er bra for oss alle å være i aktivitet, er det derimot ingen tvil om. – Fysisk aktivitet har jo en rekke helsemessige fordeler, samtidig som det er viktig for den motoriske utviklingen. Det er en måte både å utforske og styrke kroppen på, det kan bli en viktig mestringsarena og en arena for å bygge relasjoner. At det er noe annet enn hva de gjør i klasserommet, kan også være positivt for mange, sier Okkenhaug. Offentlig ansvar Forskerne tror nøkkelen til mer aktivitet er å gi ungdommene mulighet til å
9
Made with FlippingBook Ebook Creator