Innblikk 08 2024

«Vi forholder oss til myndig-­ hetenes kostråd, og kommer ikke til å gå ut som en aktør som er imot ultraprosessert mat. Men vi gjør flere tiltak som kan knyttes opp mot temaet», forklarer Mette. Utfasing av tilsetningsstoffer Noe av det konkrete arbeidet som kan knyttes til ultraprosessert mat som Mette referer til, er utfasingen av karragenan (E407) og tre andre tilsetningsstoffer fra Unils produkter. Karragenan er med på å gjøre produkter mer tyktflytende og stabile, men kan også være bidragende til irritabel tarm. «Det er lett å sitte her å si at vi ikke ønsker et konkret tilsetningsstoff, men alt på ingredienslista har en funksjon i produktet. Så hvis du skal ta noe ut, må du erstatte det med noe annet. Så dette er arbeid som tar tid». Hvis man fjerner et tilsetnings- stoff gjør det kanskje utslag på holdbarheten, konsistensen eller fargen. Man må gjøre noe med emballasjen, og designet må oppdateres slik at informasjonen blir riktig på pakningen. Av og til har det også utslag på pris. «Forbrukeren har forventninger til hvordan et produkt skal være. Det er noe av det som kan være litt vanskelig med dette arbeidet. Jeg tror utseende, smak og konsistens også har stor betydning», sier Mette. Bedre enn, eller på nivå med merkevaren På Unils testkjøkken gjøres det en grundig jobb med å dokumentere ingredienslister og næringsinn- hold opp mot konkurrentene. Unils kvalitetsstandard sier at produktene skal være bedre enn, eller på nivå med merkevaren eller sammenlignbare varer. Er det en

frokostblanding kan det være snakk om sukkerinnhold. Gjelder det en pølse ser man gjerne på for eksempel på salt og prosentandel kjøtt. Mette forteller også om saltpartnerskapet, som er en intensjonsavtale som bransjen har med myndighetene i Norge, hvor det er satt detaljerte krav til saltinnhold i en lang rekke produktgrupper. På sosiale medier og i avisene blir det ofte slått stort opp om et produkt for eksempel har vann eller stabilisator som første ingre- diens på ingredienslista. Også her jobber Unil etter å være bedre enn - eller på nivå med merkevaren. Har konkurrenten 60 % kjøttråvare i en leverpostei, skal kjøttinnholdet hos Unil være 60 % eller høyere.

Det er mange ting man kan gjøre for å spise mindre ultraprosessert. Det hjelper mye å få et litt mer bevisst forhold til hva ultraprosessert mat er og bytte ut noen produkter i kost-­ holdet. Man kan for eksempel drikke vann i stedet for brus, velge havregryn foran frokostblandinger og kjøpe rene kjøtt- og fiskeprodukter til fordel for pølser og fiskepinner.

Joanna Bjørndal

Mette forteller også om sam-­ arbeidet med NorgesGruppen.

«Hvis NorgesGruppen legger en strategi, så forholder vi oss til den. Vi jobber tett med dem om hva de forventer av oss, og hvilke tiltak vi kan gjøre for å hjelpe dem å følge strategien.» Rimelige råvarer i frysedisken Som Joanna, tror ikke Mette at det trenger å være så vanskelig å spise mindre ultraprosessert. Hun nevner en rekke produkter i Unils varesortiment som gode og rimelige alternativer. «Ønsker du å spise mer råvarer og minimalt prosessert trenger du som forbruker ikke se lenger enn til frysedisken hvor vi har rent, fryst kjøtt, fiskefileter og mange ulike typer grønnsaker og bær. Eller til hermetikkhyllene med tomater, bønner og linser på boks.»

Frifor-appen Med appen kan du skanne strekkoden på over 94 000 produkter i norske dagligvarebutikker og få informasjon om allergenene og tilsetnings- stoffene produktene inneholder, samt info om ultraprosessering, merkeordninger og innhold.

Les mer om Helsedirektoratets kostråd fra 2023

Side 28

Unil merkevarehus

Made with FlippingBook Ebook Creator