Innblikk 08 2024

registreres ordren i tollsystemet. Unil mottar en kvittering fra Tollvesenet når fortollingen er godkjent. Hver eneste vare som importeres, uansett hvor den kommer fra i verden, skal klassi-­ fiseres med en åttesifret kode. Oppgir man for eksempel koden 44152000 vet alle at det er en trepall det er snakk om. «Hver gang en kategorisjef i Unil tar frem en ny vare, så må de spørre oss om vi kan klassifisere denne varen etter Tollvesenets regelverk. Til dette benytter vi oppslags- verket Tolltariffen. Frem til 2015 var dette en murstein av en fysisk bok, men nå er den heldigvis elektronisk. Da er vår jobb å finne ut hvilken kode varen skal ha basert på type vare og innhold», forklarer Nina. Hun forteller videre at de fleste varer er enkle å klassifisere, men matvarer er ofte vanske - ligere, og her spiller blant annet det faktum at Norge ønsker å beskytte sitt eget landbruk en viktig rolle. Nina trekker frem ribbe som eksempel.

slett svindyrt å importere. Men skulle det bli utsolgt for ribbe til jul, kan det åpnes for import ved at tollsatsene settes ned for en periode.» Tidlig inne i prosessene i Unil Riktig produktspesifikasjon er essensielt for å skape marginer. Matvarer som produseres helt eller delvis i Norge kan være pålagt betydelige avgifter. Ønsker man derimot å tilby en vare som ikke produseres i Norge, er det som regel avgiftsfritt. Korrekt produktspesifikasjon kan gi mye lavere tollsatser og igjen skape stor konkurransekraft for kjedene. «La oss si at vi hadde lagt inn tre kroner per kilo i toll for et produkt. Så oppdager vi at varen var oppført med feil tolltariffnummer, og at tollsatsen egentlig skulle vært ti øre.» Om spedisjonsavdelingen inkluderes i prosessen på et tidlig tidspunkt, kan de regne ut toll og frakt på varen, og slik sett avgjøre om det er noe poeng i å gå videre med produktutviklingen. Små endringer i hva en vare inneholder kan gi store utslag.

«Myndighetene legger opp til at vi skal spise norsk svinekjøtt, og da er det rett og

Hele verden som importområde Unil importerer fra hele verden, og inngår fraktavtaler med transportører. Ved å eie frakten har man kontroll på fraktkostnadene og ikke minst på at nasjonalt og inter-­ nasjonalt regelverk overholdes. «Det finnes en rekke krav til yrkestrans - port, som for eksempel kjøre- og hviletider, bruk av fartsskriver og tilgang på kjetting på vinterstid. At transportøren overholder regelverket kontrolleres gjennom revisjoner», understreker spedisjonsavdelingens lengst ansatte.

så velges beste aktør basert på en rekke kvalifikasjoner. Optimalisering av transporten Såkalt optimalisering av transporten er også en prioritert oppgave. Det handler om å frakte minst mulig luft per container. «Vi hadde et eksempel hvor det alltid ble booket 33 paller av en vare. Vi sjekket vekt på varen og fikk bekreftet at varen kunne stables. Dette medførte at vi kunne laste 66 paller i stedet for 33. La oss si du bestilte denne varen én gang i uken, da trenger du bare bestille to ganger i måneden i stedet for fire ganger i måneden. Da sparer vi mye penger.»

Er det tomt for First Price- brødposer i butikken går kanskje kunden til konkurrenten i stedet.

Unil sender ut tender, som kan sammen- lignes med anbud, til aktuelle transportører,

Hvis andelen kjøtt i en ferdigrett er under 20 % vil tollsatsen bli lavere enn om andelen er over 20 %. Da har du grunnlag for et rimeligere produkt til kunden.

Side 4

Side 5

Unil merkevarehus

Unil merkevarehus

Made with FlippingBook Ebook Creator