NEVROLIV: ASD/NT-PAR
Frode Pedersen jobber som par- og familieterapeut ved Grenland familievernkontor i Skien. Han har tatt master i familieterapi med fordypning i parforhold og ASD og er far til en voksen sønn med ASD. Sammen med familieterapeut Ellen Landa har han utviklet parkurset «Oss to og ASF». Utvikling og drift av kursene har frem til 2022 vært finansiert av Bufdir. Det jobbes nå med alternativ finansiering, og nye kurs vil ventelig bli arrangert fra høsten 2023.
Eventuelle spørsmål kan rettes til frode.pedersen@bufetat.no
Der hvor den logiske hjernen vil trenge tid til å behandle alle disse inntrykkene på en nøyaktig måte, vil nevrotypikeren dra fordel av følelseshjernens evne til å prioritere bort det som ikke vurderes som viktig, gjøre omtrentlige vurderinger og raske kursendringer. Kort sagt vil den gjennomsnittlige nevrotypikeren spare energi på dette, sammenlignet med partneren på spekteret, som vil trenge mye energi på å fordøye alle inntrykkene. Mange partnere på spekteret forteller at de kan bruke hele dagen etter et sosialt treff på å fordøye og ta stilling til alt det som hendte kvelden før.
Disse funnene kan tenkes å gi ulike utslag for ulike par på spekteret – her skraper vi kun litt i overflaten. For det første: En overveldet hjerne, eller en stresset hjerne, fungerer dårligere enn en hjerne med godt overskudd og «ladenivå». For noen par vil det være hjelpsomt å ta høyde for at partneren på spekteret raskere bruker opp sin sosiale «batterikapasitet». Manglende bevissthet rundt hva som skaper, og hva som forebygger stress, kan føre til at diagnosen «blir mer synlig», og at partneren på spekteret oppleves å fungere dårligere i sosiale settinger. Begge parters anerkjennelse av og bevissthet rundt stressforebygging vil gjerne ha
29
Made with FlippingBook Ebook Creator