PharmActueel mei 2023

n COLUMN n

Voeding & Gezondheid

Werkingsmechanismen van nutriënten voor een gezonde huid

De huid is het grootste orgaan en heeft de belangrijke taak het lichaam te bescher- men. Zo voorkomt de huid uitdroging, zorgt voor de aanmaak van vitamine D en is van belang voor de temperatuurregulering van het lichaam. Om al deze taken goed uit te kunnen voeren is een gezonde huid van groot belang. Een gebalanceerd dieet en voldoende water drinken, aangevuld met de juiste combinatie van nutriënten, ondersteunt een goede huidgezondheid van binnenuit en helpt huidveroudering tegengaan.

Basisnutriënten voor het behoud van een goede voedingsstatus Biotine (vitamine B8) is een essentieel nutriënt dat de huid gezond helpt te houden en een goede voedingsstatus helpt behouden. Tekorten aan biotine zijn gelinkt aan huidaandoeningen zoals eczeem, mogelijk via de rol die biotine speelt in de activatie van acetyl Co-A carboxylase, wat ondersteunt in het metabolisme en de opbouw van vetzuren. Niacine (vitamine B3) is goed voor de huid en ondersteunt het herstellend vermogen. Het kan een onschuldige, korte ‘flush’ veroorzaken, doordat haarvaatjes in het gezicht verwijden. Veel mensen bouwen hiervoor een tolerantie op. Ook spoorelementen ondersteunen de huid: koper draagt bij aan een normale huid- en haarpigmentatie en jodium voedt de huid van binnenuit. Hydratatie van de vochtarme huid Hyaluronzuur (ook wel hyaluronan) is een glycosaminoglycaan bestaand uit N-acetyl glucosamine en glucuronzuur. Hyaluronzuur heeft een unieke capaciteit om zeer veel water te binden: meer dan 1000 keer het eigen gewicht. Het is dan ook een belangrijke factor voor de hydratatie van de huid. Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt de lichaamseigen productie van hyaluronzuur permanent af, waardoor het vochtgehalte, de soepelheid en elasticiteit van de huid vermindert. Uit studies blijkt dat suppletie met hyaluronzuur in een dosering van 120 mg helpt bij het verbeteren van het vochtgehalte in de vochtarme, niet gehydrateerde en droge huid. Vocht in de huid houden voor een blijvend gehydrateerde huid digalactosyldiacylglycerol (DGDG) vullen ze de ruimte tussen cellen, vergelijkbaar met cement: ze metselen de barrière tussen de cellen dicht, zodat vocht niet kan ontsnappen en fijne lijntjes in de huid worden hersteld. Bij het ouder worden verliest de huid ceramiden, wat kan leiden tot droge, jeukerige huid en trekkerig gevoel en rimpels. Ceramiden zijn lipiden die een belangrijke rol spelen in de integriteit van de huidbarrière. In combinatie met

Tegengaan van vrije radicalen (ROS) voor een stralende huid Een doffe huid wordt verergerd door een overschot aan vrije radicalen (ROS). Verschillende nutriënten werken als antioxidant, om de huid tegen ROS van binnenuit en buitenaf te beschermen. De jonge huid bevat hoge concentraties vitamine C om bescherming te bieden tegen ROS ontstaan door UV-straling en veroudering. Vitamine E activeert bloedcirculatie en optimaal zuurstofgebruik, regenereert huidcellen, verstevigt huidweefsel. Vitamine C en E blijken ‘gespaard’ te worden door OPC: oligomere proanthocyanidinen uit druivenpitextract. Deze flavonoïde polyfenolen zijn krachtige antioxidanten, die zorgen voor een goede toevoer en behoud van nutriëntenstatus in de huid, waardoor de huid er stralender uit ziet. Tot slot is SOD een primaire antioxidant die van nature voorkomt in het lichaam om de omzetting van superoxide radicalen te katalyseren. SOD kan de uitstraling van de huid helpen ondersteunen: zowel kleur en contrast, als integriteit.

Kortom: verscheidene nutriënten spelen een rol in het ondersteunen van de huid, via verschillende

werkingsmechanismen. Met de juiste suppletieaanpak gaat je cliënt de deur uit met een mooie, gezonde en stralende huid.

Geschreven door Lianne Weggemans, Scientific Educator, Stichting Orthomoleculaire Educatie

15

PHARM ACTUEEL nr 05 mei 2023

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator