Munn & mæle 3/2022

Are fått skader på tenner og kjeve – og dermed hatt høye tannlegeutgifter. Kampen for tannlegerefusjon har også vært en viktig kamp for Munn – og halskreftforeningen de siste årene. I Norge faller ikke utgifter til tannhelse inn under det ordinære egenandelstaket. Brekker du en arm tar det offentlige regningen, knekker du en tann, må du betale for det selv. – Vi har kjempet for at tennene skal sees på som en del av kroppen, i hvert fall slik at kreftpasienter ikke må bli belastet for skader på tennene som følge av stråling og cellegift. I det minste må refusjonsordningen ved tannbehandling følge økning av tannlegetakstene. Aksjonsuka Are Rydland trekker frem den årlige Munn- og halskreftuka som selve flaggskipet i landsstyrets arbeid de årene han har vært styreleder. – Rundt 2016 var situasjonen alarmerende: tilfeller av munn- og halskreft var raskt økende. Andelen kvinner var stigende og de som rammes ble stadig yngre.

pensjonistforening. Det falt seg naturlig for han å engasjere seg i sine interesser, og det har betydd mye for han i hverdagen.

– Deltakelsen ga meg verdifull følelse av samhold og tilhørighet i nærmiljøet,

og slik ble det også i Munn- og halskreftforeningen. Jeg fant et

verdifullt fellesskap, og opplevde at jeg tross alt hadde vært heldig. Jeg følte også sterkt på solidaritet med andre personer som var berørt av kreft, forteller han. Kreften til Are var HPV-relatert, vaksine til unge gutter har vært en av foreningens viktigste kampsaker. – I dag finnes det heldigvis en vaksine mot HPV-virus, og gjennombruddet kom i 2018, da gutter i 8. klasse ble inkludert gjennom barnevaksinasjons-programmet, sier Are, og legger til at det enda gjenstår å utvide dette, i første omgang som opphentingsprogram slik jenter fikk til 25 år. I tillegg er det viktig å få ut informasjon for å få menn opp til 45 år til å vaksinere seg.

Kampen for tannlegerefusjon Som følge av strålebehandlingen har

25

Munn og mæle 3/2022

Made with FlippingBook - Online magazine maker