Nye verktøy for Nav For autister er overgangen fra videregående studier til jobb ofte en av de største utfordringene for å få fotfeste inn i arbeidslivet. For mange er jobbinter- vjuet en barriere, mens andre vil ha behov for ekstra opplæring og tilpasning på arbeidsplassen. Ett tiltak som gjør overgangen til arbeidslivet lettere er lærebedrifter som tilbyr opplæringsplas- ser for personer med autisme og andre særskilte behov. Autismeforeningen ønsker en større satsing på overgangen fra skole til arbeidsliv, noe styreleder Ruth Gravdal løftet overfor statsråden under møtet. - Vi ser ofte at den overgangen fra skole til arbeids- livet er tøff for veldig mange som har en autis- mediagnose. Hva kan gjøres for å sikre at de får læreplasser?. - Det at vi politisk beslutter at man får andre typer verktøy å jobbe med – det hjelper. Men det er jo en stor holdningsendring som må til […] Fylkeskommunene, opplæringskontorene og bedriftene må forstå at det å tilrettelegge er bra for alle, slår hun fast. Statsråden forteller at det settes i verk flere tiltak for å gjøre overgangen fra skole til arbeidslivet let- tere. Frem til nå har ikke NAV kunnet gi opplærings- tiltak rettet mot unge under 19, fordi ansvaret for utdanning for denne aldersgruppen ligger hos fyl- keskommunen og den videregående skolen. Snart skal det innføres nye regler som gjør at NAV kan gi tilrettelagt fag- og yrkesopplæring til en gruppe utsatte unge helt ned til 16-årsalderen. - Jeg håper det kan bidra til å gjøre overgangen fra videregående til arbeidslivet bedre. Ikke minst fordi NAV har god kjennskap til både skolen og arbeids- markedet, sier Brenna. Gi folk en sjanse I tillegg etableres det ordninger rettet mot arbeids- givere. Arbeidsgivere kan i dag få et tilskudd fra NAV, som dekker en del av lønnen til en arbeidsta- ker gjennom enten et midlertidig eller varig lønns- tilskudd. Nå jobbes det med å lage en ny ordning,
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sammen med Styreleder Ruth Gravdal og nestleder Sondre Bogen-Straume.
i arbeid. Til sammenligning er 74,1 prosent av hele befolkningen i arbeid.
Samtidig går samfunnet glipp av store økono- miske gevinster når personer med funksjonsned- settelser holdes utenfor arbeidslivet. Beregninger fra utredningen viser at dersom arbeidsdeltakel- sen blant personer med funksjonsnedsettelser øker med 5 prosent, vil det gi en samfunnsgevinst på 13 milliarder kroner over en tiårsperiode. Tonje Brenna bekrefter at det er mye å hente i å tilrettelegge for personer med funksjonsnedset- telser som autisme. Hun peker også på at dette vil spille en viktig rolle i fremtidens arbeidsliv. «Hvis vi tenker ti år tilbake i tid, så var jo arbeids- inkludering noe man gjorde for å «være grei» eller for å ha en sosial profil på virksomheten sin, forteller statsråden.» - De neste ti årene vil man måtte gjøre det, eller så taper du kampen om arbeidskraft. Den arbeids- giveren som ikke legger til rette fremover vil tape.
AUTISME I DAG 9
Made with FlippingBook interactive PDF creator