SOMNUS lanserer med dette en fast spalte med orientering om rettigheter i Nav-systemet. Det er så kompliser t og med så mange vanskelige ord at det er vanskelig å orientere seg for den enkelte.
Mange lurer på hva som skjer når du går fra sykmeldingsperiode over i arbeidsavklaring. Går det an å leve av det? Er du godt forberedt til møtet med NAV, går det mye bedre.
-spalten
Arbeidsavklarings- penger
Du står på NAV-kontoret med en innkalling å hånda. Venter på at det er din tur. Det er mange andre. Noen sløve og
Somnus- juristen forklarer
likegyldige, andre irriterte og stressa. Du er mest usikker og vet ikke helt hva du kan vente deg. Sist du var i kontakt med NAV var da du deltok på dialogmøter og oppfølging i løpet av sykemeldingsperioden. Nå sier inn- kallingen fra NAV at sykemeldingspe- rioden er på vei til å løpe ut, og dere må snakke om veien videre. Du aner ikke hva du kan vente deg. Kanskje du ikke engang visste at det var en makstid på sykepenger. Eller kanskje noen har fortalt deg skrekk- historier om hvor lite du får når du går over på neste stønad, at du nå skal tvinges til å jobbe både her og der, du må snakke med leger og hel- sepersonell du ikke selv har valgt eller har et tillitsforhold til. Du har hørt mye, lest litt på internett og i aviser og aner ikke hva du kan vente deg. Pulsen ligger oppe i halsen og du er litt kvalm. OBS – nye regler neste år! I disse dager reviderer man reglene om AAP. De skal forenkles og komme i ny utgave gjeldende fra 1. januar 2016. Somnus vil omtale de nye reglene når det er utformet relevante rundskriv.
Kanskje det er sånn det er for deg. Kanskje ikke. Jeg skal i denne artikkelen bli med deg på NAV- kontoret. Kanskje du kan be om konkrete tiltak selv: Makstid for sykepenger Du har mottatt sykepenger fra folke- trygden i maksimal tid, i 248 arbeids- dager. Det er ett år. Du har fått syke- penger for mandag til fredag, fem dager i uken. Det er 52 uker i ett år, men de første 16 kalenderdagene dekkes av arbeidsgiveren din. Det er disse 248 dagene som nå er utløpt og du står på NAV kontoret og skal få veiledning, tiltak og søknads- skjema for veien videre. Hvem kan få arbeidsavklaring Arbeidsavklaring er neste trinn. Du må være og ha vært medlem av fol- ketrygden. Du må være mellom 16
og 67 år for å få tilleggsstønader og mellom 18 og 67 år for å få arbeids- avklaringspenger. Du regnes som arbeidsfør i perioden 18 til 67 år. Etter fylte 67 år vil du ha rett til alderspensjon. Skjema må fylles ut. Søknad om AAP: https://www.nav.no/no/Person/ Arbeid/Sykmeldt,+arbeidsavkla- ringspenger+og+yrkesskade/ Arbeidsavklaringspenger+%28AA P%29.217377.cms Nedsatt arbeidsevne Du kommer til din veileder hos NAV og mange er ganske nervøse. De fær- reste ønsker å være sykmeldt og vil helst kunne forsørge seg selv. Det føles nedverdigende for mange å trenge hjelp. Veilederen er en hygge- lig person som skal ta deg på alvor. Du er bestemt på å forsøke å komme
26
SOMNUS NR 2 - 2015
Made with FlippingBook Online newsletter maker