Somnus nr. 2_2015

CPAP

R esMed viet et seminar til kvinner som lider av søvnapné – og kunne presentere en ny "pustemaskin for damer". Den veier bare vel en kilo.

Ny spesial-CPAP for henne

liten CPAP, hvit med blomsterranker, og spesialtilpasset for kvinnelige pasienter som lider av obstruktiv søvnapné. – Apparatet er en helt ny søvnbe- handling, med et sømløst integrert trådløst behandlingssystem for kvinner, heter det i omtalen. Før: underdiagnostisert Det er ikke tvil om at det er forskjell på hvordan obstruktiv søvnapné slår ut hos kvinner og menn. Men: av en eller annen grunn har tilstanden lenge vært ansett som en sykdom bare rela- tert til menn. At det tidligere har vært lite snakk om søvnapné hos kvinner, kan ha ført til underdiag- nostisering.

nen til seminaret. Hun kunne i tillegg opplyse at utbre- delsen av søvnapné øker betraktelig etter overgangsalderen, og at gravide kvinner kan bli mer disponert for søvnapné. I den kliniske oppsummeringen om kvinner med søvnapné heter det også at kvinner har kortere apnéer og flere hendelser i REM-søvn. Hildegunn Bakke, kunne vise frem masker med feminin touch og som er tilpasset kvinner. Fargene rosa og lysegrått er valgt, og maskene er mindre enn de tradisjonelle maskene. Når det gjelder masker er utvalget bredt, fra den lille neseproppen til full face. – Det er forbedrede hodestropper til brukere med langt hår. Masker uten pannestøtte gjør det enklere å bruke briller hvis man vil lese på sengen. Med en enkel, spesialutformet mas- Vekt: bare 1285 gram ResMeds produktspesialist, kemal demonstrerte Hildegunn Bakke hvordan man kan måle seg frem til hvilken maskestørrelse som passer akkurat for det enkelte ansikt. Den nye AutoSet for Her, som er skreddersydd for pustemønsteret til kvinnelige pasienter med søvnapné, veier 1285 gram (inkludert fukter).

Ellen Marie Arefjord tekst og foto

– ResMed proudly presents... Omtrent slik lød det på seminaret om "Kvinner og søvnapné". For det er ikke slik søvnapné bare er en gubbete mannesykdom. Den rammer også kvinner. Og det har utviklingen av et nytt behandlingshjelpemiddel tatt hensyn til. Hvit AirSense 10 AutoSet for Her , er det fulle navnet på den nye CPAPen. Forkortet til AutoSet for her . En nett

– Ny forskning viser at kvinner har forskjellige symptomer på søvnapné, og at apnéene har et ulikt mønster sammenlignet med menn, skrev ResMeds mar- kedskoordinator Leena Rantanen Barstad i invitasjo-

– Vi håper Autoset for Her vil gjøre at mange kvinner med søvnapné får en riktig god natts søvn, sier Hildegunn Bakke.

32

SOMNUS NR 2 - 2015

Made with FlippingBook Online newsletter maker