Somnus nr. 1_2016

Han vet at en bedrift i Silicon Valley i USA arbei- der med saken. Han har også funnet frem til diskusjons- nettstedene www.cpaptalk.com og apneboard.com, og en podcastserie av den amerikanske øre-nese-hals-legen Steven Y. Park, MD. Via nettet kjøpte han et par bøker fra USA av to «søvn- forfattere», Steven Y. Park og Barry Krakow, MD. Hele tiden har han bygget han opp sin kompetanse. Og betalt for det… – På en måte kan dette sammenlignes med spillegalskap. Jeg fortsetter å

– Jo, jeg har så klart tenkt på det. Og onsdag 24. august har jeg time på Lovisenberg sykehus, søvnavdeling- en. Det blir virkelig en grundig test, som jeg ser frem til. Men tenk om de finner ut at jeg ikke har søvnapné? At alt bare er placebo, liksom? – Gratulerer med dagen i august! Og ellers, hvordan var ditt møte med Søvnforeningen før jul? – Det var en hyggelig kveld med fint foredrag og god mat. Ellers er jeg ganske aktiv på Facebook, der er det god hjelp å få for både nye og erfar- ne brukere. Selv har jeg gått fra å stille alle mulige spørsmål til å etter hvert å begynne å bistå andre. Ender i et «søvnbransjen»? Alexander Teinum ser bestemt ikke at alt han har «styrt med» bare er for egen vinnings del. Han deler gjerne på alt han har funnet ut av! Han tenker heller ikke på noe som bortkastet, hverken når det gjelder timene han har brukt eller pengene han har svidd av. At han har følt seg alene og frustrert med sine søvnpro- blemer, er en annen sak. Han reflekterer óg på at han neppe hadde brukt så mye tid, og så store beløp på seg selv, om han hadde hatt familie. Enn så lenge velger Alexander å se fremover, og han fun- derer virkelig på om han med tiden kan jobbe med noe innen søvnfeltet? Rett og slett fordi han føler han for- står seg på det, har lært seg mye, og er svært interessert i «søvnsaken». Ja, er opptatt av alle sider av søvn- problematikk (inkludert å føre statis- tikker). Så kan hende datamannen rett og slett ender i ett eller annet «søvnyrke»? Det at han er på hugget, bokstavelig talt opptatt av søvn dag og natt, gjør at han er gjerne vil by på egne erfa- ringer. Kanskje starte med å snakke i forsamlinger om hvordan han har funnet frem til i sitt nye liv med god søvn? Alexander føler han har fått gnisten tilbake, fordi søvnen funker, som han sier på ungdommelig vis. Og han legger til: – Jeg vil veldig gjerne hjelpe andre. Hallo, Foreningen for Søvnsyk- dommer! Hører dere? En ung, moderne stemme har meldt seg!

som det er god svikt i, og han er svært tilfreds med den. – Jeg vil forresten anbefale andre CPAP-brukere å henge slangen rett over hodet fra et stativ, deler han med leserne av Somnus. – Da unngår man lettere kondens og kan snu seg rundt under søvn uten å våkne av at slangen er i veien. Likeledes har han skaffet seg silikon- briller, for å beskytte øynene mot luftstrømmen gjennom maska. Altså hindre tørrhet. Også når han tar seg en 20-minutters power nap på etter- middagen er CPAP’en på. «Søvn er som spillegalskap» Alexander vedgår at han har sans for teknologi og med stor intensitet gyver løs på ting han lurer på. Han gir seg ikke før han er i mål. Han ser også frem til de neste årene og utviklingen som sikkert vil komme på dette området. Hva med 3D-printing av masker, for eksem- pel? Presist tilpasset til brukeren? Alexander plages også av tørre øyne på grunn av luften som siver ut rundt masken. Men det har han løst med å kjøpe silikonbriller på nettet. Til halv pris, til og med.

bruke tid og penger på saken, i håp om en gevinst – som i mitt tilfelle dreier seg om bedre søvn. Det svir hver gang jeg må kjøpe nok en dyr maske uten helt å vite om den kom- mer til å virke bra for meg eller ikke. Heldigvis har jeg etter hvert klart å lande på et oppsett som jeg er godt hjulpet med. Har time på Lovisenberg Alexander Teinum kaller seg selv en atypisk CPAP-bruker, i og med at han er så tynn. – Pokker at jeg ikke er 30 kilo tyng- re! Da ville kanskje ting vært anner- ledes? spøker han. Skjønt, han legger ikke skylden på hverken fastlege eller «systemet» for at han ikke har fått hjelp der tidli- gere. Dette har mer med hans natur å gjøre, at han elsker å ta dypdykk på egenhånd, for å finne svar. Han er fascinert av å lete seg frem med skjerm og tastatur – selv om det har kostet ham dyrt. – Men ærlig talt, er det ikke snart på tide å henvende seg til et søvn- sykehus, der NAV gjør at du fak- tisk slipper med en egenandel, og du kan få gratis utstyr?

22

SOMNUS NR 1 - 2016

Made with FlippingBook Converter PDF to HTML5