Somnus nr. 1_2016

Papirkaos P asientene er forvirret og legene sliter. Men rotet med bytte fra Metamina til Attentin handler «bare» om byråkrati – selve medisineringen er like trygg.

Metamina finnes fremdeles, men legene tar på seg større ansvar ved å skrive det ut.

med Metamina og Attentin

Georg Mathisen tekst

 – Farmasøyten sier at Metamina ikke finnes i Norge lenger, og at jeg må ha ny resept fra behandlende lege for å bytte til Attentin.  – Jeg har hentet ut første eske Attentin. Man trenger ikke ny resept, ei heller søke Helfo på nytt.  – Jeg har tatt ut Metamina, og farmasøyten mente at jeg kan ta ut Attentin på samme resepten.  – Nevrologen ringte farmasøyt for å dobbeltsjekke, og jeg fikk ny resept på Metamina.  – Legemiddelverket bekrefter at Metamina ikke lenger tas inn i Norge. Avsnittene over er erfaringer fra nar- kolepsi-pasienter som har brukt Metamina. Blir du forvirret? Det har du all mulig grunn til. Hva verre er: Det er legene og farmasøytene, også. Knut Hallvard Bronder på det nasjo- nale kompetansesenteret NevSom innrømmer at også ekspertene der har klødd seg i hodet. Men forklaringen hans viser at selv om forvirringen er stor, er det ikke dramatisk.

Den er på vei inn, og de fleste som har gått på Metamina, må regne med å bytte etterhvert.

Riktig behandling Også i de tilfellene der legene og far- masøytene er usikre, får du som er avhengig av denne behandlingen, den behandlingen du skal. Metamina og Attentin inneholder nemlig det samme virksomme stoffet. Men de to legemidlene har havnet på forskjellige steder i helsebyråkratiet. Metamina har nemlig ikke vært for- håndsgodkjent i Norge. Dermed har legen måttet søke om godkjennelse for å få skrive det ut. Attentin, der- imot, fikk denne godkjennelsen fra 1. desember.

Andre regler – Det betyr andre utleveringsregler enn der hvor man må søke om indivi- duell godkjenning. Selv om prepara- tene kan være like, er det to forskjel- lige refusjonssystemer som kommer inn, og det medfører at man må ha nye resepter, forklarer Bronder. Når slikt skjer, fører det gjerne til at det medikamentet som ikke har god- kjennelse, litt etter litt kommer til å bli byttet ut. – For legen vil det føre til at han påtar seg ekstra ansvar ved å skrive ut et preparat som er utenfor god-

28

SOMNUS NR 1 - 2016

Made with FlippingBook Converter PDF to HTML5