Somnus nr. 1_2016

Svetislav Mitićs råd til dem med tydelige merker i ansiktet er å massere huden som del av morgenstellet. Husk også at huden må få puste, råder han. Vent gjerne en time med å smøre inn krem, sier han.

Til tider føler jeg at jeg våkner med en Rudolf-er-rød-på-nesen-nese – helt uten å ha vært borti hverken portvin eller noen annen form for alkohol dagen før. Synderen er nesemaska mi. Som CPAP-bruker i nesten hele dette århundre har jeg prøvd en del masker. Og jeg har faktisk ikke vært nevneverdig pla- get av merker i ansiktet etter stroppene. Portvins-nese!

Da fester ikke masken godt nok – uansett hvilken masketype som brukes. Og det kan lett bli lekkasje. Så: hva kan jeg gjøre? Jeg spør overlege Svetislav Miti ć på Ahus på Lørenskog. Hans svar er: – Det kan være nyttig å veksle på stør- relsen av nesemasken, slik at ikke huden får trykk på seg på samme sted hver eneste natt. Det er også viktig at

Men etter at jeg fikk en nesemaske, størrelse liten, synes jeg det er ugreit å se denne røde nesa midt i mitt morgen- tryne. Ofte er det også tørr, avflaket hud på begge sider også, inn mot neserota. Om dagen tar jeg gjerne på en litt fet hud krem der, for å dempe tilstanden. Men å ha på noen form for krem om natta har jeg lært av Per Sliper på Philips Norge at man ikke skal ha (se intervju med ham på de neste sidene).

du smører deg med fet hudkrem rundt nesa etter at huden har fått luftet seg litt om morgenen. Men for kanskje å slippe hele problemet vil jeg tro at nesepropper kan være bedre for deg! OK! Takk! Da kan faktisk løsningen være nærmere enn jeg ante…for ligger det ikke et par ubrukte nesepropper i lofts- boden, mon tro? Ellen Marie Arefjord

5

SOMNUS NR 1 - 2016

Made with FlippingBook Converter PDF to HTML5