bruk, og noen timer hver natt er bedre enn ingenting. Men med en komfortabel maske med god forseg- ling, går det bra for de aller fleste. Hvis man ikke får det til, er det vik- tig å ta kontakt med søvnavdelingen eller behandlingshjelpemiddelsentra- len. Kanskje hjelper det å få fukte- kammer til maskinen eller å prøve en annen maskemodell. Mirage FX nesemaske er en popu- lær modell med pannestøtte. Den kommer også i størrelse wide for brede neser.
Masketilpasningen Det er sykehusklinikkene som skal hjelpe pasientene med å finne riktig maske. Dessverre har endel steder lang ventetid hvis det er behov for ny utprøving. Pasientforeningens med- lemmer har erfaring med at det varie- rer fra distrikt til distrikt hva slags service sentralen kan yte. Mange ste- der tilbyr Behandlingshjelpemiddel- sentralen ikke masketilpasning. Der Nesepropper er en maske som ikke føles så stor i ansiktet. AirFit P10 er ResMeds nyeste modell som er svært rask å tilpasse.
og til magnetlåser. Borrelåsen på stroppene justeres for å få masken til å sitter riktig, ikke for stramt og ikke for løst. Negative faktorer Pasientene ble spurt om hva de opp- levde som hovedutfordringen ved å bruke CPAP. Første spørsmål er gjer- ne: – Skal jeg sove med dette i ansik- tet resten av livet? Og svaret er i utgangspunktet ja. – Derfor er maskevalget og den før- ste tilpasningen helt kritisk for å få pasientene til å bruke CPAP hver natt, sier Hildegunn Bakken hos ResMed. – Vi kaller det compliance eller mestring, og det bør brukes god tid på å finne riktig maske. Et alter- nativ er at pasienten får med seg to masker hjem i noen dager og prøver hvilken som fungerer best. Noen sli- ter med en klaustrofobisk følelse når de får på seg masken. Mindre masker uten pannestøtte kan være et alterna- tiv, sier hun. Helmasken er mest utfordrende og brukes av de som sover med munnen åpen. Bakke trøs- ter de som strever litt med at noe bruk av CPAP er bedre enn ingen AirFit N10 er en veldig liten nese- maske uten pannestøtte, og med magnetfester
får man kun utlevert den samme masken som man opprinnelig fikk. Behandlingshjelpe- middelsentralen på AHUS har en ansatt som tilbyr masketilpasning. Håpet fra brukene er at flere steder får ressurser slik at de kan tilby denne tjenesten i fremtiden.
En egen perm med alle masketypene er sendt til alle behand- lingshjelpemiddel- sentralene.
9
SOMNUS NR 1 - 2016
Made with FlippingBook Converter PDF to HTML5