Regjeringen innfører reformen
i søvnsammenheng, står også som likeperson på Somnus' nest siste side. I tillegg til å være fylkes- leder i hovedstaden leder hun Forskningsfondet for søvnsykdommer. Hun har vært tydelig på er å spørre medlemmene hva de vil med foreningen. Møtes til noe faglig? Sosialt? Tre ganger har hun bedt “søvnfolket“ komme med forslag. – Men har ikke fått ett eneste ett!
– Reformen skal redusere ventetiden og øke valgfriheten for pasientene. Vi slår sammen fritt behandlingsvalg og fritt sykehusvalg til én felles ordning. Gjennom fritt behandlingsvalg løser vi problemer pasienter møter i dag, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding. behandlingsvalg
Asle Bang - mangeårig med- lem av Søvnforeningen - fikk først kjennskap til at det var narkolepsi han led av da han så et TV-program i 1987.
Slikt er med på å gjøre lederjobben tyngre. – Vi hadde noen opplegg for et par år siden, med kafé- besøk, småutflukter, og vi gikk på kino. Nå jobber vi med å utvide seminaret fra november i fjor, om narkolepsi og hypersomni, til et todagers opplegg i vår. Og julemøtet holder vi fast på, første onsdagen i desember, opplyser Susanna. – I tillegg har vi informasjonsstands rundt om i Oslo. Vonde muskelspenninger Asle er glad for at den effektive damen fortsetter som leder, hun ble gjenvalgt i februar, selv om det til tider går trått. Både Susanna og Asle sliter med sider av sykdommen: Hun er helt avhengig av fysioterapi, for å myke opp “vanvittig spente muskler“. Han får anfall hvor musklene spenner seg kraftig. – Dette tar masse energi, og er særlig plagsomt når jeg er ute blant folk, kan Asle fortelle. Han tar med at han synes vonde ledd- og muskelspenninger kommer for lite frem i narkolepsi-sammenheng. Selv går han til kiropraktor, som er helt nødvendig for ham. - Ikke bli for privat på nettet! De to vet godt hva katapleksi er. Noen får det i bena, mens Asle plages av følelsen av muskellammelse over brystet. Da føler han at hodet henger som en løs ball Begge er enige i at det er et generasjonsskifte blant med- lemmene: de eldre, som er vant til foreningsarbeid, og de yngre, som heller lever sitt sosiale liv bak en skjerm. – Jeg synes dette er uheldig, ettersom vi står sterkere når vi alle jobber sammen mot et felles mål, og ikke i flere små grupper hvor man sliter hver for seg, mener Susanna. Mens Asle tar med at han til tider synes folk er for priva- te med personlige skriverier om egen diagnose, medisiner og private forhold på nettet. Han har til og med brydd seg og anbefalt folk å tone ned. – Det skrevne ord står der! Ikke skriv noe som ikke tåler dagslys, er hans råd. Susanna nikker. De to kan ikke være mer enige.
Sammenslåingen av fritt sykehusvalg og fritt behandlingsvalg betyr at pasientene får en liste å velge fra og en ordning å forholde seg til. Pasientene får flere behandlingssteder å velge mellom. Behandlingssteder som har avtale med det offent- lige vil kunne øke kapa- siteten. Pasienter med rett til nødvendig spesialisthel- setjeneste kan velge å bli utredet eller behandlet på offentlige sykehus, på pri- vate behandlingssteder som har avtale med det offentlige eller behand- lingssteder som er god- kjente. Dette får et samlet navn, fritt behandlings- valg. Den nye ordningen starter for områdene psykisk hel- severn, rusbehandling, og noe annen sykehusbehand- ling. Deretter skal ord- ningen gradvis utvides. Kan velge sted I den nye ordningen under fritt behandlingsvalg vil pasienter kunne velge behandling hos private på statens regning i stedet for å vente i den offentlige køen, selv om kvoten som helseregionen har kjøpt, er
brukt opp. Gjennom refor- men beholder pasientene sine rettigheter. I tillegg styrkes pasientinformasjo- nen og håndtering av mulige fristbrudd. Pasienten får gjennom tid- ligere vedtatte endringer i pasient- og brukerrettig- hetsloven, som iverksettes i løpet av året, krav på å få brev om tidspunkt for opp- møte på sykehus eller behandlingssted innen 10 dager fra de har mottatt henvisning. I tillegg skal alle pasienter få en frist for når utredning eller behandling senest skal starte. Dersom sykehuset ser at de ikke klarer å overholde fristen, er det sykehuset og ikke pasien- ten som skal kontakte HELFO for å skaffe et alternativt tilbud. I løpet av året Dersom Stortinget slutter seg til lovforslaget, vil departementet sende for- skrift om fritt behandlings- valg på høring. Reformen vil tre i kraft i løpet av året. På nettsiden www.helsenorge.no, vil pasientene finne informa- sjon om hvilke institusjo- ner de kan velge mellom.
22
SOMNUS NR 1 - 2015
Made with FlippingBook Converter PDF to HTML5