Somnus nr. 3_2014

FAGSEMINAR

Bedre rustet til å møte pasientene etter fagseminaret

 Over 140 leger og sykepleiere deltok på ResMeds store fagseminar i Sandefjord forleden. Programmet var spekket med faglige foredrag og oppdatering på det siste i forskning og tek- nisk utstyr. Trådløs dataoverføring fra CPAP til legen og egen CPAP for kvinner, var bare noen av de tek- niske nyhetene som ble presentert.

 Tannleger og apnéskinner var viet eget parallellseminar med workshop. Søvnforeningen fikk holde innlegg på vegne av pasientene. Allmennlege Jørgen Skavlan kåserte om vi er friske nok for livet til stor munterhet i forsam- lingen. Foredrag om alt fra høyt blodtrykk til dødelighet av hjerte-karsykdommer, ble fulgt av ivrige fagfolk.

Kvinner symptomer har også søvnapné –

men andre

Prototypen på en søvnapné- pasient har hittil vært mann, over 50 år, snorker med “øl- mage”. Nyere forskning viser at det neppe er riktig. Kvinner har også søvnapné, men symptomene er annerledes og fanges ikke så lett opp.

Alison Wimms medisinsk fagansvar- lig hos ResMed, la frem interessante data om kvinner og søvnapné på seminaret i Sandefjord. Kjente tall for forekomst av søvn- apné i befolkningen er 24 % hos menn og 9 % hos kvinner. De fleste får diagnose i alderen 40 til 65 år. En undersøkelse fra 2012 viser der- imot at opp til halvparten av kvinner mellom 20 og 70 hadde søvnapné med pustestans på 5 eller over 5 i timen. 14 % av kvinnene mellom 55 og 77 år hadde alvorlig søvnapné. 31 % av overvektige kvinnelige pasi- enter mellom 50 og 70 år hadde alvorlig søvnapné. Forskjellige symptomer De typiske symptomene hos menn med søvnapné er snorking, pustes- tans og trøtthet på dagtid. Hos kvinner er symptomene mer sammensatt: insomnia, restless legs, dagtrøtthet og depresjon i tillegg til hodepine og muskelsmerter. Kvinner

bruker også andre ord for å beskrive sin situasjon. Kvinner klager ikke så ofte over trøtthet og snorking, og de har også en høyere terskel for søv- nighet. Derfor blir de ofte feildiag- nostisert og i mindre grad henvist til Kvinner har et annet sykdomsforløp enn menn. De har lavere antall pus- testans og pustestansene er kortere. De har mindre grunn pust, men har mer lufthindringer i svelget uten at det faller helt sammen. Kvinner har ofte pustestansen konsentrert i REM- søvnen. Men kvinner med lavt antall pustestans, er like alvorlig syke som menn med høyere tall for pustestans. Kvinner “jobber” mer for å puste ordentlig og det fører til urolig og dårlig søvn. Det fører igjen til kon- sentrasjonsvansker på dagtid, insom- nia, trøtthet og det kan føre til depre- sjoner. Mye av dette skyldes fysiog- nomi, at kvinner har smalere hals og søvnutredning enn menn. Arter seg forskjellig

Marit Aschehoug tekst og foto

Kvinner kommer til fastlegen og for- teller at de er slitne og orker ingen- ting. Med små barn og full jobb og tidsklemme, er ikke det symptomer legene mistenker for å være søvnap- né. Menn går ofte til legen på initia- tiv fra og sammen med kona som forteller at mannen slutter å puste om natten. Menn sovner fort og merker kanskje ikke at kona slutter å puste. Kvinner bruker lengre tid på å sovne og observerer derfor mannens sove- mønster i større grad.

SOMNUS NR 3 - 2014 og det fører til urolig og dårlig søvn. ‘’ 16

Kvinner “jobber” mer for å puste ordentlig

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease