Somnus nr. 3_2014

Marit Aschehoug tekst og foto TRÅDLØS FAGSEMINAR CPAP-kontrollen blir Pasienten slipper å reise til legen eller sykehuset for kon- troll. Leger og sykepleier overvåker data fra CPAPen tråd- løst og kan følge opp søvnapnépasienter mer effektivt.

bølgen av søvnapnépasienter: Å ikke følge opp pasienten etter at han har fått sin CPAP, redusere antall pasien- ter til årlig kontroll og å la køene bare bli lengre og lengre. – Ingen av disse løsningen er særlig gode, sa Templeton. Halverer tidsbruk Finland har tatt i bruk telemonitore- ring og ser allerede store gevinster. En klinikk som normalt brukte nesten to timer pr pasient for tilpasning og oppfølging, halverte neste tidsbruken ved hjelp av telemonitorering av data fra CPAPen. En av legene ved kli-

nikken uttalte at det ville være umu- lig å gå tilbake til den gamle model- len med møter på klinikken, for da ville ventelistene eksplodere. I tillegg oppdaget man at pasientens behov for legebesøk bel redusert med 70 % og ut fra avleste data, så man at antall timer CPAPen var i bruk, økte. Telemonitoreringen sparer både tid hos leger og sykepleiere. Den sparer også pasientene for tidkrevende rei- ser og oppmøter på klinikker. 92 % av de spurte franske pasienter var fornøyd med fjernavlesningen. Tidligere var telemonitorering tek- nisk komplisert både for pasient og klinikker. Du måtte ha sterke linjer og nett for å få over data. Det var utfordrende å få inn alle detaljer i dataene og datamengden ble vold- somt stor. Nå får klinikkene inn oversikter med fargekoder på pasientene der grønn viser god mestring og bruk av CPAP, mens rødt gir signal om at denne pasienten må følges opp. Da henter man opp alle detaljer i data fra disse pasientene og kan finne ut hva som ikke fungerer. Oversikten forteller blant annet om maskelekkasje og kli- nikeren kan fjernstyre inngangstryk- ket på maskinen og følge opp for å se om det var tilstrekkelig. Data for pasienten viser alle hendelser i løpet av natten, slik at kliniker kan analy- sere søvnmønster og pustestans. Den viser status for hele maskinen, vann- temperatur, slangefestet, maske og mange andre data.

Brad Templeton fra ResMed viste en lydhør forsamling av leger og syke- pleiere hvordan man kan spare både pasient og helsevesen for reiser og avtaler og fysiske møter ved at alle data fra CPAP kan monitoreres fra et legekontor eller en søvnenhet på et sykehus. Air Solution er en CPAP med modem. – Den første uken etter at pasienten har fått CPAP er kritisk for oppføl- ging og gode vaner med bruken. Tidlig hjelp til mestring og veiled- ning er nødvendig for at pasienten skal ha nytte av CPAP-behandlingen, sa han. – Men oppfølging så lenge pasienten bruker CPAP er kostnads- effektivt og lønnsomt for begge par- ter, understreket han. Pasienter med CPAP-behandling koster helsevese- net 31 % mindre enn pasienter som Antall pasienter med søvnapné som må behandles med CPAP vil øke kraftig. Tallene for forekomst av søvnapné i befolkningen øker. Bevisstheten omkring symptomer på søvnapné øker og nye pasientgrup- per, f.eks. diabetes og hjertepasienter vil testes for søvnapné og bidra til økningen av antall pasienter som bru- ker CPAP. Templeton mente at nor- diske sykehus og klinikker hadde pr i dag tre metoder for å møte denne ikke er behandlet. CPAP-økning

Allmennlege Jørgen Skavland (i midten) åpnet dag to med et forfris- kende kåseri over temaet “Frisk nok for livet”. Til venstre overlege Jon Arthur Kvamme fra Førde, semina- rets ordstyrer, og markedssjef Jon Sigurd Syvertsen fra ResMed.

18

SOMNUS NR 3 - 2014

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease