– Hvis jeg snakker med pasienter om mas- ker, så er det viktig å ta seg god tid. En pasient som nettopp har fått en diagnose og så kommer inn til en sykepleier for å få CPAP og maske for første gangen, er ofte ikke mottagelig for masse teknisk infor- masjon.
Marit Aschehoug tekst og foto GOD TID
Hildegunn Bakke er produktspesialist på masker hos ResMed. – Jeg ville først spurt om pasienten sover med åpen munn, for da må han kanskje begynne med en helmaske. Også er et viktig å måle ansiktet med malene våre slik at vi ser om ansiktet trenger small, medium eller large størrelse på masken. Alle ansikter er forskjellige, både i størrelse og form. – Det aller beste er om pasienten kan ligge mens vi prøver masker. Ansiktet forandrer seg når man leg- ger seg ned og pasienten slapper bedre av. Masken må ikke strammes for hardt. Den doble membranen i maskene er konstruert slik at den indre membranen holder masken sta- bil og den ytre membranen fylles med luft og “forsegler” masken mot huden. Stroppene skal ikke være strammere enn at du får en finger mellom stroppen og hodet. Lekkasjesjekk – Så er det viktig å fortelle pasienten at nå skal lufttrykket settes på ganske kraftig for å sjekke om det er lekka- sje i masken. Her må man ta seg god tid for ikke å skremme pasienten, for trykket bør i alle fall opp til 10 for å sjekke at masken er tett. Hvis dis- playet viser grønt smilefjes, er det ikke maskelekkasje, er det rødt surt fjes, lekker den luft og vi må prøve videre. – Pasienten må bli fortrolig med å ta masken av og på, gjerne se seg i speilet og venne seg til hvordan stroppene settes fast og løsnes. Jeg skulle ønske vi kunne sende med pasienten 2-3 masker hjem slik at han kan prøve seg frem hvilken mas- ketype han trives best med. Innimellom forteller en sykepleier fra
Det er viktig å bruke en mal og måle fra midt på haken til øyekroken for å se størrelse på masken, sier produktspesialist hos ResMed, Hildegunn Bakke.
Haukeland at de forsøker å sende med flere typer masker med pasien- tene og ber om å få tilbake de som ikke brukes. De kan rengjøres så grundig at de kan prøves ut av andre. Feil vei – Vi skal bringe videre hos oss at det faktisk er mulig å sette på seg de
minste maskene feil vei selv om de er godt merket, sier Hildegunn Bakke når Søvnforeningens leder innser at hun har sovet med en ny type nese- proppmaske opp ned et par netter. – Jeg har jo ikke på meg lesebrillene når jeg sitter på sengekanten og tar på masken, forteller Inger-Johanne Henriksen Serrano leende.
23
SOMNUS NR 3 - 2014
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease