Gruppetto 56-2025

BUDDY BIKE D3+

Buddy Bike D3+ elsykkel

TEKST OG FOTO: Øyvind Wold

Elsykler som produkt er fortsatt i stor utvikling. Det gjelder både motorer, batterier og tekniske løsninger. Vi har sett nærmere på «alt-i-ett-sykkelen» Buddy D3+, som er prøvekjørt på god og dårlig asfalt, og gode og dårlige grus- veier. Denne modellen har flere detaljer som skiller den ut fra hopen.

delt girsystem fra Shimano. 27,5-toms hjul med Cst 2,4-tommers ballongdekk. Suntour XCM 100 mm støtdemper med lockout. Frontbagasjebærer som tar ti kilo. Sensorstyrte lys; skrur seg på automatisk i mørket. 10 mm demping i setepinnen. Rekkevidde Mange er opptatt av rekkevidde på elsykkelen på én lading. Dette variere mye med faktorer som kraftmodus, motbakker, underlag og rytter/baga- sjevekt. Som et anslag sier produsenten følgende: Eco-modus og flat asfalt: mer enn 100 km rekkevidde. Sport-modus, lett kupert asfalt: 70 – 80 km Kun Boost-modus (maks kraft) på asfalt: 40 – 50 km.

Buddy Bike er et norsk firma lokalisert på Økern i Oslo. Her blir modellene tenkt ut, designet og solgt. Buddy har bærekraft som et av målene for produksjonen, og ønsker at rammer og kom- ponenter skal holde lenge, være produsert på en så miljøvennlig måte som mulig, og helst være kortreist. Buddy-modellene er i hovedsak laget for pendlere, hverdagsbruk og vanlig turbruk. De har hevdet seg i flere tester, blant annet grunnet konkurransedyktige priser og innovasjoner. I fjor fikk jeg testkjørt den rå premium-modellen Buddy X1, som blant annet har hele 112 Nm dreiemoment, karbonramme, remdrift og «uslitelig» interngirsystem fra tyske Rohloff. I slutten av oktober har jeg fått syklet noen mil på den langt rimeligere D3+. Temperaturene under testen lå mellom fem og ni grader. Modifiseringer og tilpasning Men hva slags sykkel er dette egentlig – en bysykkel, lastesykkel eller tursykkel? Tanken bak D3+ er at den kan tilpasses bruk gjennom eierens livsfaser og dermed få ekstra lang levetid. Den kommer med svært solide bagasjebærere foran og bak. Her kan man få på mye bagasje, og/eller et barn bakpå på egen barnestol. Det lange standardbrettet på D3+ har for øvrig mulighet for å henge sykkelvesker på et stag som er vesentlig lavere enn selve bæreren, noe som vil gi sykkelen et lavere tyngdepunkt. Når barnet er stort nok og kan sykle selv, kan man skifte ut til et kortere og lettere bagasjebrett.

en slik kasseløsning kan også være noe på en kortere familieutflukt, der man kan lasse på med masse campingutstyr, mat, leker og klær. Fordelen med hengerløsningen er at hengeren jo kan hektes av. Da blir det lettere å få med seg sykkelen på bilen eller på kollektivtransport, opp og ned trapper, etc., sammenlignet med en lang og ofte svært tung, lastesykkel. Spesifikasjoner (med forbehold om mindre endringer før lansering) Aluminiumsramme. Fire-stemplet brems fra Tektro HM 535, med 180 mm bremseskiver. 10-

Tilpasset hengerkasse med stor las- tekapasitet

Som ivrig tursyklist selv, la jeg merke til en inter- essant detalj på testmodellen: en opphengskrok for egen laste/bagasjetralle, plassert på under- siden av bagasjebrettet. Denne kroken er tilleggs- utstyr. Den tilpassede tralla er i aluminium, lages av Buddy, og tar hele 50 kilo. I første omgang er den antakelig mest aktuell for håndverkere. Men

78 GRUPPETTO # 56

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease