Byrådet 22-11-2016
Punkt 171: Godkendelse af dagsorden
00.22.02-A26-1-13 Beslutning Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Godkendt.
Punkt 172: Endelig vedtagelse af lokalplan 067 og kommuneplantillæg nr. 11
01.02.05-P16-8-16 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
Forslag til lokalplan 067 og tillæg nr. 11 til kommuneplan, som giver mulighed for etablering af kraftvarmeværk og boliger ved Smedevangen i Hyllinge, matr. nr. 7bh og 7bc Hyllinge By, Hyllinge, har været fremlagt i offentlig høring i perioden 30.06.2016 til 01.09.2016.
Lokalplanen forelægges nu til endelig vedtagelse uden ændringer. INDSTILLING Administrationen indstiller, at forslag til lokalplan og kommuneplantillæg vedtages endeligt uden ændringer. Beslutning Plan- og Ejendomsudvalget, 24.10.2016 Anbefales
Økonomiudvalget, 31.10.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Godkendt. Sagsfremstilling
Planforslaget har været fremlagt til offentlig høring i perioden 30.06.2016 til 01.09.2016. I perioden er der ikke kommet indsigelser eller ændringsforslag til lokalplanforslaget og
kommuneplantillægget.
Der blev afholdt borgermøde i Vesthallen i Hyllinge den 18.08.2016, men der var ingen fremmødte.
Lokalplanen fastlægger, at der på arealet gives mulighed for udvidelse af eksisterende kraftvarmeværk (biomasseanlæg), samt at udstykke et mindre boligområde med mulighed for parcelhusbebyggelse.
Kommuneplantillægget fastlægger muligheden for, at Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk kan foretage de fornødne udbygninger af sit eksisterende anlæg ved at udvide eksisterende kommuneplanramme 6.2 E9.1, som ved nærværende kommuneplantillæg udlægges i ny kommuneplanramme til tekniske anlæg 6.2 T1. TidligerePolitiskBehandling Plan- og Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Bilag Forslag til lokalplan 067
Punkt 173: Forslag til lokalplan 063 for sommerhusområder Enø Strand, Lungshave, Højboparken og Lundegården
01.02.05-P16-10-15 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
Plan- og Ejendomsudvalget har på mødet den 11.01.2016 taget en principbeslutning om igangsættelse af lokalplan 063 for 4 sommerhusområder i Karrebæksminde, på Lungshave og Enø. Administrationen har i en dialog med de respektive grundejerforeninger udarbejdet forslag til lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg nr. 12, der forelægges til byrådets godkendelse. INDSTILLING Administrationen indstiller, at 1. forslag til lokalplan 063 og kommuneplantillæg nr. 12 godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger, 2. der afholdes borgermøde torsdag den 15.12.2016 kl. 16.30. Beslutning Plan- og Ejendomsudvalget, 24.10.2016 Ad 1: Anbefales med følgende ændringer i lokalplanforslaget: Redegørelsesdelen tilføjes et afsnit om håndtering af vand på egen grund. Ordet ”generelt” udtages af bestemmelserne i de tilfælde, hvor det skaber usikkerhed. 4 medlemmer (Helge Adam Møller, Mette Stensgaard, Elmer Jacobsen og Cathrine Riegels Gudbergsen) går ind for, at der kan anvendes kompositmaterialer som facadematerialer, hvor der ikke er synlig forskel med undtagelse af bevaringsværdige bygninger. 3 medlemmer (Daniel Lillerøi, John Lauritzen og Dusan Jovanovic) ønsker at fastholde oplægget til materialevalg.
Kommuneplantillægget anbefales over for byrådet.
Ad 2: Borgermøde afholdes torsdag den 5.1.2017 kl. 17.00.
Økonomiudvalget, 31.10.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Plan- og Ejendomsudvalgets anbefalinger godkendt. Sagsfremstilling Administrationen har i samarbejde med de respektive grundejerforeninger udarbejdet forslag til lokalplan 063 for sommerhusområder Enø Strand, Lungshave, Højboparken og Lundegården. Forslag til lokalplanen ledsages af kommuneplantillæg nr. 12. Baggrunden for lokalplanen er et ønske om at skabe et samlet administrationsgrundlag for 4 sommerhusområder i Karrebæksminde, på Lungshave og Enø. Lokalplanen skal sikre retningslinjer for udstykning, skelregulering, placering og udformning af ny bebyggelse og bygningsændringer, der tager udgangspunkt i områdernes særkende og karakteristika. Planen fastlægger desuden retningslinjer for bevaringsværdig bebyggelse og for bebyggelse, beliggende i et kulturmiljø. Lokalplanen fastlægger derudover retningslinjer for bebyggelse, beliggende i et bevaringsværdigt landskab for at sikre bebyggelsens indpasning i landskabet.
Samtidig opretholdes eksisterende friarealers anvendelse og sikres eksisterende stiforløb. Kystnære dele af Enø Strand, Højboparken og Lundegården, som i dag ligger i landzone, overfører lokalplanen til sommerhusområdet.
Formålet med kommuneplantillægget er at muliggøre en større bebyggelsesprocent på de mindste grunde, end der er fastlagt i kommuneplanen.
Lokalplanområdet Lokalplanområdet består af ældre fuldt udbyggede kystnære sommerhusområder. Områderne er sammensat af en blanding af de mindste sommerhuse, opført helt tilbage i 20érne og 30 érne, som beskedne træbeklædte badehuse, præget af mange tilbygninger, samt af flere moderne sommerhuse. Enkelte nyere sommerhuse fremstår som små parcelhuse med ydervægge i tegl, og med arkitektur, der ikke tager afsæt i områdernes karakter. Sommerhusgrundene, der er både på ejer- lejer- og andelsbasis, er overvejende små grunde og med flere smalle grunde med vanskelige byggeforhold. De mindste grunde er på under
100 m2. Flere sommerhuse er ved registrering i 1991 udpeget som bevaringsværdige. Mange af bevaringsværdierne er siden registreringen gået tabt som følge af nedrivning og uhensigtsmæssig ombygning. I forbindelse med planarbejdet blev alle bevaringsværdier revurderet, og enkelte bygninger er medtaget som bevaringsværdige i lokalplanen.
Den del af sommerhusområderne Enø Strand og Lungshave, der vender mod kysten, og som indeholder flest af bevaringsværdierne, er i kommuneplanen udpeget som et kulturmiljø. Lokalplanen fastlægger derfor særlige bestemmelser for udstykning og udformning af bebyggelse, der sikrer, at kulturmiljøet opretholder det kulturhistoriske og arkitektoniske særpræg med lave tagpapdækkede træhuse på små grunde. De kystnære arealer på Enø og i Karrebæksminde er i kommuneplanen udpeget som bevaringsværdige landskaber, hvor der skal værnes om landskabelige, naturmæssige og kulturhistoriske værdier. Lokalplanen sikrer, at disse værdier ikke forringes ved udstykning, terrænregulering og bebyggelse, der med dimensioner, udformning og materialevalg afviger fra den traditionelle sommerhusbebyggelse.
Eksisterende plangrundlag Områderne er ikke lokalplanlagt og er kun omfattet af administrative,
bebyggelsesregulerende interne regler. Manglende entydigt juridisk bindende plangrundlag var medvirkende til mange uansøgte byggerier i strid med administrationsgrundlaget. Sommerhusområderne Enø Strand og Lungshave ligger inden for kommuneplanens rammeområde 6.1 S3.1, mens Højboparken og Lundegård ligger i rammeområde 6.1 S 2.1. Områderne er i kommuneplanen udlagt til sommerhusområde. Kommuneplanen fastlægger for begge områder en maksimal bebyggelsesprocent på 15, maksimal bygningshøjde til 5 meter, og maksimal etageantal til en etage.
Den grønne kile i den sydøstlige del af Lungshave er omfattet af kommuneplanens rammer for område 6.1 F 13, mens de kystnære arealer af Lungshave og et grønt areal i den nordøstlige del af Enø Strand er omfattet af rammeområde 6.1 F14. Arealerne er i kommuneplanen udlagt til rekreative formål.
For friarealer på Enø og Lungshave gælder en ældre lokalplan F 3.1. Lokalplanen udlægger de ubebyggede arealer som fælles friarealer og sikrer eksisterende stiforløb. Hovedparten af lokalplanens bestemmelser videreføres i forslag til lokalplan 063. Samtidig skal lokalplan F 3.1 aflyses for de områder, der ligger inden for forslagets afgrænsning, ved dets endelige vedtagelse.
Forslag til kommuneplantillæg nr. 12
Forslag til lokalplanen er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammer, da lokalplanen åbner mulighed for en større bebyggelsesprocent end 15, som er fastlagt for sommerhusområderne. Lokalplanen åbner mulighed for bebyggelse på op til 51 m2 på de mindste parceller med et areal på under 340 m2, som vil medføre en stigning af bebyggelsesprocent på op til 45. TidligerePolitiskBehandling Plan- og Ejendomsudvalget Økonomiudvalget Byrådet Supplerende bemærkninger Ifølge den af Byrådet vedtaget procedure for uddelegering af kompetence til vedtagelse af lokalplaner mm., skal beslutninger om vedtagelse af lokalplaner, ledsaget af kommuneplantillæg forelægges for Økonomiudvalget og Byrådet. Da lokalplan 063 følges af kommuneplantillæg nr. 12, skal forslagene forelægges Økonomiudvalget og Byrådet. Bilag 063 FORSLAG
Punkt 174: Strategiplan 2017 - 2018
00.01.10-P00-2-15 Resume Kompetenceudvalg: Økonomiudvalget
Strategiplan 2017 - 2018 foreligger nu i endeligt udkast. Strategiplanen er del af Næstved Kommunes styringsmodel og angiver Byrådets og direktionens aftale om den overordnede retning for det strategiske arbejde de kommende år. INDSTILLING Administrationen indstiller, at Strategiplan 2017 - 2018 godkendes. Beslutning
Økonomiudvalget, 31.10.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Godkendt.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Til efterretning. Sagsfremstilling Strategiplan 2017 - 2018 er som noget nyt to-årig. Strategiske indsatser kræver som oftest en længerevarende indsats, og der er i strategiplan 2017 - 2018 fokus på kontinuitet og realisering af igangsatte initiativer.
Økonomiudvalget og direktionen har haft en løbende dialog om indhold og mål i strategiplan 2017 - 2018. Dertil har der været en administrativ dialogproces omkring de enkelte indsatsområder, hvor både interne centre/virksomheder og eksterne samarbejdsparter har været inviteret til dialog omkring målsætningerne inden for det enkelte indsatsområde.
Strategiplan 2017 - 2018 bygger videre på de foregående strategiplaner i byrådsperioden 2014 - 2017, og skal ses i sammenhæng med byårdsperiodens vision "Mærk Næstved - Godt liv for familien".
Strategiplan 2017 - 2018 har derfor de samme fire overordnede temaer som de foregående år: Mærk Næstved Uddannelse og arbejdsmarked Samarbejder Økonomi og organisation
En række af indsatsområderne - to under hvert tema - er også de samme som de foregående år. Men blandt andet med en stærkere markering af bosætning som selvstændigt indsatsområde under tema 1 - Mærk Næstved.
Derudover er der i strategiplan 2017 - 2018 indføjet et nyt indsatsområde Fremtidens sundhedsindsats. Indsatsområdet er placeret under tema 3 - samarbejder, idet netop sundhedsområdet fremadrettet kommer til at kræve nært samarbejde mellem den primære sundhedssektor (kommunen), regionen og de praktiserende læger. Mange opgaver inden for sundhedsområdet flyttes i disse år ud til kommunerne, det stiller store krav først og fremmest til kvalitet i opgaveløsning men også til styrkelse af samarbejdet på tværs af sektorer for at undgå snitfladeproblematikker til gene for borgeren. Her styrker vi vores strategiske indsats de kommende år. Høringer Relevante centre på de enkelte indsatsområder har haft mulighed for at kommentere og komme med ændringsforslag til tekst og opstillede mål for de enkelte indsatsområder. TidligerePolitiskBehandling Økonomiudvalget Byrådet (til orientering) Bilag Strategiplan 2017-2018 V4_Layout rettet
Punkt 175: Natura 2000-handleplaner 2016-2021
01.05.18-P17-1-16 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
Natura 2000 er betegnelsen for de internationale naturbeskyttelsesområder. Administrationen har udarbejdet forslag til nye kommunale Natura-2000 handleplaner for perioden 2016-2021 på baggrund af Statens Natura 2000 planer. Handleplanerne, der er bindende for kommunerne, beskriver de indsatser, som Næstved Kommune i planperioden vil realisere i samarbejde med lodsejere og staten. Sagen er administrativt tilføjet et bilag om principper for prioritering, samt mulighed for valg mellem prioriteringer for Teknisk Udvalg. INDSTILLING Administrationen indstiller, at: 1. Forslag til nye handleplaner for Natura 2000-områderne godkendes og sendes i 8 ugers høring 2. Teknisk Udvalg vedtager principper for prioritering af indsatser 3. Forslag til borgerinddragelse godkendes Beslutning Teknisk Udvalg, 19.09.2016 Fraværende: Helle Jessen Udsat
Administrativ tilføjelse til Teknisk Udvalgs behandling den 4.10.2016 Dagsordenpunktet er tilføjet et bilag om principper for prioritering samt mulighed for prioriteringer for Teknisk Udvalg, ligesom tidsplanen er opdateret.
Teknisk Udvalg, 04.10.2016 Fraværende: Mette Stensgaard
Ad 1: Anbefales Bilag 2 tilrettes.
Ad 2: Anbefales Ad 3: Anbefales
Administrativ tilføjelse Bilag 2 er blevet tilrettet efter Teknisk udvalgs behandling den 4. oktober 2016. Eksemplet om Life Tykskallet malermusling er således fjernet fra bilaget.
Økonomiudvalget, 31.10.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1, 2 og 3: Anbefales.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Ad 1, 2 og 3: Godkendt. Sagsfremstilling Næstved Kommune har fire Natura 2000 områder, som kommunen deler med sine omegnskommuner: - nr. 162 Skælskør Fjord og havet og kysten mellem Agersø og Glænø (Slagelse) - nr. 163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårdsmose og Porsemosen (Sorø, Ringsted, Faxe) - nr. 168 Havet og kysten mellem Præstø Fjord og Grønsund (Vordingborg, Faxe, Guldborgsund) - nr. 169 Havet og kysten mellem Karrebæk fjord og Knudshoved Odde (Vordingborg)
Proces
Staten har den 20. april 2016 offentliggjort de nye statslige Natura 2000-planer for perioden 2016-2021, som er 2. planperiode. Planerne forpligter Danmark over for EU og beskriver målene for naturtilstanden, og hvilket indsatsprogram der er nødvendigt for at nå målene.
Kommunerne er over for staten forpligtet til at gennemføre indsatserne fastlagt i Statens Natura 2000-planer. Det skal beskrives i kommunale handleplaner, og disse skal realiseres i et samarbejde mellem lodsejere, kommuner og staten. Så vidt muligt skal indsatserne baseres på frivillighed.
De kommunale handleplaner skal, inden for kommunens geografiske område, være så konkrete, at deres gennemførsel kan vurderes. Der laves én handleplan for hvert Natura 2000-område. For de Natura2000-områder, som ligger i flere kommuner, udarbejdes en fælleskommunal handleplan. Forslag til kommunale handleplaner skal ud i 8 ugers offentlig høring senest 6 måneder efter offentliggørelsen af statens Natura 2000 planer, det vil sige senest den 20. oktober 2016, og de kommunale handleplaner skal være vedtaget i kommunerne senest 1 år efter statens planer.
Indsatsen i de nye handleplaner Statens Natura 2000 planers fokus for perioden 2016-21 er på:
- Færdiggørelse og sikring af indsats fra planperioden 2010-2015 - Sikring af naturpleje
- Sammenhæng i naturen (ny) - Levesteder for ynglefugle (ny) - og bekæmpelse af invasive arter.
Kommunerne fastlægger, hvordan indsatserne skal gennemføres, og på hvilket tidspunkt i planperioden de enkelte indsatser skal sættes i værk.
Administrationen foreslår følgende principper for prioritering af indsatser i kommunens handleplan: • Færdiggørelse og sikring af indsats fra planperioden 2010-2015 (hegning, rydning og græsning af strandenge, rigkær, saltenge og overdrev) • SemiAquatic (Projektet skal gennemføres og sigter især mod at skabe sammenhæng i
naturen i form af at etablere nye vandhuller til gavn for padder og krybdyr og sikre levesteder for ynglefugle) 1. • Private projekter 2. • Synergi med kommunens øvrige forvaltningsopgaver (vandplanen, fredninger, sikring
af biodiversitet, klimaplaner, friluftsliv m.m.) 3. • Indsats for ynglefugle og invasive arter.
Teknisk Udvalg kan vælge mellem prioritet 1, 2 og 3. Administrationen foreslår ovenstående prioritering. Se bilag om principper for prioritering.
Bilag 1 viser indsatser, som er blevet udført i den første planperiode, samt administrationens forslag til kommunens indsats i den 2. planperiode.
Forlag til kommunale handleplaner for områderne 163, 168 og 169 vedlægges som bilag. I område 162 - Skælskør Fjord og havet og Kysten mellem Agersø og Glænø har Næstved Kommune ingen indsatser.
Borgerinddragelse Kommunerne skal efter Natura 2000 planen planlægge en interessentinddragelse i områderne for at afdække, planlægge og eventuelt gennemføre konkrete indsatser.
Handleplanerne skal gennemføres ved frivillige aftaler, og som minimum inddrages lodsejerne. Landbrugsorganisationerne og de grønne organisationer er også vigtige at inddrage i processen.
Naturrådet har den 5. september 2016 været på tur sammen med Teknisk Udvalg til Stejle Banke og Dybsø i Natura 2000 området nr. 169 Havet og kysten mellem Karrebæk fjord og Knudshoved Odde . Rådet vil løbende blive orienteret og inddraget i planerne/projekterne. Den 1. september 2016 afholdt kommunen en offentlig markvandring for alle interesserede om Natura2000 handleplanerne og indsatserne.
Center for Miljø og Natur vil, i løbet af planperioden, planlægge en række lokale markvandringer/ture for lodsejere og borgere i takt med, at de forskellige projekter startes op. Til LIFE-projekterne vil der desuden blive lagt materiale på hjemmesider om projekterne, så alle interesserede kan følge med i disse.
Økonomi Natura2000 indsatsen finansieres af DUT-midler og kommunale anlægsmidler. I første planperiode fik Næstved Kommune DUT-midler svarende til et årsværk. Økonomien for den kommende handleplanperiode er ikke DUT-forhandlet endnu, men der forventes samme eller lavere niveau. På budget 2017 og frem er der i Næstved Kommune afsat 970.000 kr. i anlægsmidler til gennemførelse af Natura 2000 indsatser, f.eks. udgifter hegning og gravning af vandhuller. Heraf er der til SemiAquatic LIFE disponeret 250.000 kr. årligt fra 2016-2020. De tildelte DUT-midler sætter rammen for administrationens ressourceforbrug på opgaven.
Hjemmel: Miljømålsloven og bekendtgørelse nr. 944 af 27. juni 2016 om kommunalbestyrelsernes Natura 2000-handleplaner.
Tidsplan 20. april 2016 - Staten udsender Natura 2000-planer 2016-2021 4. oktober – behandling af udkast til handleplaner i Teknisk Udvalg 31. oktober - behandling af udkast til handleplaner i Økonomiudvalget 22. november - vedtagelse af udkast til handleplaner i Byrådet 24. november – handleplanerne sendes i 8 ugers høring 13. december – behandling af høringssvar og evt. ny høring indtil April 2017 – Endelig godkendelse af handleplaner. Økonomi Center for Økonomi og Analyse bekræfter, at der i alt er afsat 970.000 kr. i årlige rammebevillinger på anlægsbudgettet til Natura 2000-formål. Centret har ikke yderligere bemærkninger, idet det forudsættes, at aktiviteterne holdes inden for gældende budgetrammer. TidligerePolitiskBehandling Teknisk Udvalg Økonomiudvalget Byrådet
Bilag Bilag 1: Indsatser der er gennemført i 1 planperiode og nye indsatser Bilag 2: Principper for prioritering
Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Suså Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Præstø Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Havet og kysten mellem Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde
Punkt 176: Kollektiv trafik - Movias Trafikplan 2016 i høring
05.00.00-G01-87-16 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet Movia har sendt Trafikplan 2016 i politisk høring med svarfrist senest den 5. december 2016. I Trafikplanen er opstillet en række mål for bl.a. passagerudviklingen, for kundetilfredsheden, for miljøudslip og støj fra busserne, terminaler og stoppesteder samt Flextrafik, som Movia ønsker politisk stillingtagen til, herunder også fra Næstved Kommune. INDSTILLING Administrationen indstiller,
1. At det tilkendegives over for Movia, at det forudsættes, at forsøgsordningen Næstved LandFlex fortsætter, da ordningen har sikret en balance imellem kommunens behov og budget til kørslen.
2. At det tilkendegives over for Movia, at kommunen har behov for et serviceniveau, hvor skolernes befordringsforpligtelse kan tilgodeses, og chaufførerne - igen - får mulighed for at kunne yde den efterspurgte service til f.eks. ældre, der skal hjælpes ind og ud af busserne.
3. At forslaget i øvrigt ikke giver anledning til særlige konkrete bemærkninger.
4. At forslaget til høringssvar godkendes. Beslutning
Teknisk Udvalg, 07.11.2016 Fraværende: Hanne Sørensen Ad 1: Anbefales
Ad 2: Anbefales med tilføjelse af, at skoleelever ikke må afvises.
Ad 3: Anbefales
Ad 4: Anbefales med de af udvalget ønskede tilretninger for så vidt angår dobbelttakst.
Thor Temte kan ikke gå ind udvalgets anbefaling for så vidt angår indstillingspunkt 3 og 4, idet der skal tilføjes flere økonomiske ressourcer til den kollektive trafik.
Nabokommunerne orienteres om høringssvaret.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende. Ad 1, 2, 3 og 4: Godkendt.
Thor Temte kan ikke gå ind for beslutningen ad 3 og 4 idet der skal tilføjes flere økonomiske ressourcer til den kollektive trafik. Sagsfremstilling Movia har den 16. september 2016 sendt Trafikplan 2016 i politisk høring med svarfrist senest den 5. december 2016.
Movia er forpligtet til i henhold til trafikselskabsloven mindst hvert fjerde år at udarbejde en trafikplan. Trafikplanen sætter en fælles ramme for den lokale og regionale udvikling i den kollektive trafik frem mod 2020.
Movia planlægger at udgive sin næste trafikplan i 2018.
Trafikplanen skal ifølge loven indeholde et strategisk grundlag, der som minimum fastlægger de overordnede principper for rutenettet, samt et flerårigt budgetoverslag.
I Trafikplanen er opstillet en række mål for bl.a. det strategiske busnet, for passagerudviklingen, for kundetilfredsheden, for miljøudslip og støj fra busserne, terminaler og stoppesteder samt Flextrafik, som Movia ønsker, at der også politisk tages stilling til i Næstved Kommune.
Movia har i høringsbrevet fremført de anbefalinger, som, Movia mener, er centrale elementer i trafikplanen. Movia opfordrer til, at regioner og kommuner forholder sig til alle disse anbefalinger i deres høringssvar.
Administrationen bemærker konkret, at Movia har opstillet et mål om, at Flextrafik skal være et attraktivt valg for den behovsstyrede, individuelle kørsel i kommuner og regioner, hvilket administrationen er enig i.
Historisk har det dog vist sig overordentligt svært at tilbyde Flextur til kommunens borgere og samtidig fastholde et acceptabelt omkostningsniveau, hvor Flextur samtidig ikke optræder som et konkurrerende produkt til kommunens øvrige buslinjer.
Administrationen mener, at kommunen med produktet Næstved LandFlex har fået skabt en balance imellem behovet for kørsel og kommunens budget, hvorfor administrationen gerne ser forsøgsordningen fortsætte efter udløb.
Administrationen har desuden erfaret, at kommunerne på Sjælland har meget forskellige opfattelser af, f.eks. hvilke pris- og serviceniveauer kommunernes borgere skal tilbydes.
Administrationen ønsker på den baggrund, at Movia arbejder med eller overvejer at indrette Flextur på en sådan måde, at der vil kunne vælges imellem nogle forskellige "pakker" af service- og prisniveauer, der er passende i forhold til hver enkelt kommunes ønskede serviceniveau og budget. Det skal bl.a ske for, at Næstved Kommunes særlige udfordringer med at opnå et acceptabelt service- og omkostningsniveau fremadrettet kan tilgodeses.
De forskellige pakkeløsninger skal selvfølgelig udarbejdes, så ordningen fortsat er kommunikerbar over for brugerne.
Administrationen har derudover, bl.a. i forlængelse af beslutningen om omlægning af kommunens lukkede skolebuskørsel til åben kollektiv trafik, erfaret, at der er behov for et
produkt, der i højere grad tager hensyn til, at skolerne har en decideret befordringsforpligtelse for folkeskoleeleverne - og således fastlægger en højere service end på de traditionelle kollektive trafiklinjer. Næstved Kommune kan ikke acceptere, at befordringsberettigede elever regelmæssigt afvises på grund af manglende kapacitet i busserne, uden at kommunen bliver gjort opmærksom på forholdet fra operatørens side, så kommunen eventuelt har mulighed for at indsætte dubleringsbusser.
Ligeledes har administrationen erfaret, at de tidligere servicebusser, hvor chaufføren kunne hjælpe dårligt gående eller forældre med barnevogn ind og ud af bussen, er blevet udfaset over de senere år, men at borgerne fortsat efterspørger denne service. Administrationen mener derfor, at Movia bør have differentierede produkter, der kan give en udvidet servicering på linjer, hvor der er et særligt behov herfor.
Administrationen har derudover ikke øvrige bemærkninger til trafikplan 2016.
Lovgrundlag Lov om Trafikselskaber. TidligerePolitiskBehandling Teknisk Udvalg Byrådet Bilag
Bilag 1 - Høringsbrev Trafikplan 2016.pdf Bilag 2 - Forslag til Trafikplan 2016.pdf Bilag 3 - Forslag til Trafikplan 2016 - Kort fortalt.pdf Bilag 4 - Forslag til høringssvar
Punkt 177: Ændring af regulativet for tømning af bundfældningstanke og samletanke
06.01.20-P24-1-16 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
På baggrund af et ønske fra NK-Spildevand A/S om konkrete ændringer i ”Regulativet for tømning af bundfældningstanke og samletanke” har administrationen udarbejdet et forslag til ændringer. De væsentligste ændringer er, at grundejerne kan tilmelde bundfældningstanken til flere ordinære tømninger om året, grundejeren kan rekvirere akut tømning inden for 4 timer og ekstra tømning inden for 5 dage, samt at tanke, der på grund af forhold på ejendommene ikke kan tømmes på den ordinære rute, vil blive forsøgt tømt med en måneds mellemrum mod betaling, og indtil det lykkes. INDSTILLING Administrationen indstiller, 1. At ”Regulativets for tømning af bundfældningstanke og samletanke i Næstved Kommune 2017” godkendes. 2. At administrationen bemyndiges til at træffe afgørelser efter regulativet. Beslutning
Teknisk Udvalg, 07.11.2016 Fraværende: Hanne Sørensen
Ad 1: Anbefales Ad 2: Anbefales
Afventer afklaring af PE ctr. antal m3.
De første 10 sager forelægges Teknisk Udvalg til afgørelse.
Administrativ tilføjelse Rettelse til Resumé
Sidste sætning i resumé, ændres fra: ”vil blive forsøgt tømt med en måneds mellemrum mod betaling, og indtil det lykkes.”, til: ”vil blive forsøgt tømt igen efter ca. en måned, mod betaling.
Fastsættelse af takst for tømning af bundfældningstanke i m3 kontra PE Teknisk udvalg har ønsket en afklaring af PE ctr. Antal m3
I det gældende regulativ er taksten for tømning fastsat i PE (over og under 30 PE). I forslaget til nyt regulativ er taksterne for tømning af bundfældningstanke sat ud fra bundfældningstankenes størrelse (under og over 5 m3).
Baggrunden for at der i forslaget til nyt regulativ er taget udgangspunkt i bundfældningstankenes størrelse er, · dels at NK-spildevand ikke er bekendt med belastningen af tankene i PE men kender bundfældningstankenes rumfang, og · dels at det giver mulighed for at differentiere tømningsprisen ud fra hvor meget vand/slam, der skal håndteres. Størrelsen på tanken giver et godt billede af vand- og slammængden.
I forslaget er bundfældningstanke i forbindelse med renseanlæg over 30 PE ikke omfattet, fordi der meddeles særskilt tilladelse til anlæggende med vilkår om tømning osv. Baggrunden for at grænsen er fastsat i PE er, at det er fastsat i miljøbeskyttelsesloven.
Definition PE
Kapaciteten af et renseanlæg angives i personækvivalenter PE. 1 PE er udtryk for, hvor meget 1 person forurener. Dette er fastlagt som 21,9 kg organisk stof – målt som BI5 – pr. år, 4,4 kg total kvælstof pr. år og 1,0 kg total fosfor pr. år. Belastningen på et renseanlæg er som regel beregnet ud fra mængden af organisk stof i indløbet til renseanlægget. Denne mængde omregnes til et antal personækvivalenter – uanset om spildevandet kommer fra en almindelig husholdning eller fra en stor industrivirksomhed.
M3
M3 angiver bundfældningstankens samlede volumen. Der er ingen direkte omregningsfaktor mellem PE og M 3 . De fleste minirenseanlæg er på 5 PE og har en bundfældningstank på mellem 2 og 2,5 m 3 og en bundfældningstank på 30 PE rummes på 12 m 3 afhængig af tankens udformning.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander var fraværende.
Ad 1 og 2: Godkendt. Sagsfremstilling
NK-Spildevand A/S har henvendt sig til Næstved Kommune med et ønske om, at regulativet for bundfældningstanke og samletanke bliver revideret på nogle konkrete punkter, så regulativet er i overensstemmelse
med borgernes behov for tømning f.eks. mulighed for akuttømninger og NK-Spildevand A/S drift af tømningsordningen f.eks. fastsættelse af takster for specielle ydelser, der ligger ud over ordinære tømninger på rute.
Administrationen har gennemgået regulativet, og de væsentligste ændringer fremgår af nedenstående. Ændringerne er uddybet i bilag 2. Regulativet vil træde i kraft 1. januar 2017. § 3 Det gældende regulativ omfatter alle bundfældningstanke. Administrationen foreslår, at regulativet kun omfatter mindre bundfældningstanke under 30PE. Baggrunden er, at ordningen ikke passer til de store anlæg. Bundfældningstanke/renseanlæg over 30 PE reguleres efter tilladelserne og størrelsesforholdet angives i m 3 mod tidligere i PE. § 7 Som en ny service til grundejerne kan de efter behov tilmelde deres tank til 2 eller flere ordinære tømninger årligt hos NK-spildevand A/S. Tømningerne vil blive foretaget jævnt fordelt over året. Af hensyn til planlægningen af det kommende års tømningsruter skal de ekstra tilmeldte tømninger opsiges inden udgangen af november året før, tømningen skal finde sted. Administrationen foreslår, at der indsættes en ny bestemmelse: ”Kan den ordinære tømning ikke foretages på grund af omstændighederne som beskrevet i § 5 stk. 1 til og med 6, vil tanken blive forsøgt tømt efter ca. 1 måned. Jf. § 10 skal grundejeren betale taksten for forgæves kørsel for 1. forsøg på tømning og taksten for tømning udenfor rute indenfor 5 dage for andet forsøgt. Baggrunden er, at der er nogle bundfældningstanke, som flere år i træk ikke bliver tømt, fordi grundejerne år efter år undlader at bringe adgangsforholdene i orden. Med den nye
bestemmelse vil bundfældningstanken blive forsøgt tømt med en måneds mellemrum, indtil den kan tømmes. Hvis tankene ikke tømmes vil spildevandet blive ledt urenset ud til vandmiljøet. I forbindelse med NK-spildevands administration af ordningen har der vist sig et behov for, at grundejerne kan rekvirere akuttømninger og ekstratømninger. Akuttømninger er tømning inden for 4 timer og ekstratømning er tømning inden for 5 dage. Jfr. § 10 er der indført takster for ydelserne. §10 Administrationen foreslår nedenstående ændringer i takster, der skal fremgå af takstbladet. Takster gældende regulativ Forslag til takster Tømning af bundfældningstank op til 30 PE ERSTATTES AF Ordinær tømning af bundfældningstank under 5 m 3 pr. tømning Ordinær tømning af bundfældningstanke over 5 m 3 pr tømning Tømning af bundfældningstanke på 30 PE og derover UDGÅR NY Ordinær tømning af bundfældningstanke med lille bil eller traktor Tømning af nummer to, tre, osv. tank på en ejendom Tillæg for tømning af nummer to, tre, osv bundfældningstanke på en ejendom NY Tømning af bundfældningstanke (udenfor rute) indenfor 5 arbejdsdage Akut tømning udenfor normal arbejdstid Tømning af bundfældningstank (udenfor rute) indenfor 4 timer Forgæves kørsel Forgæves kørsel Tillæg for tunge dæksler Tillæg for tunge dæksler Tømning af samletanke op til 6 m3 Tømning af samletanke under6 m 3 indenfor 48 timer Tømning af samletanke på 6 m3 og derover Tømning af samletanke over 6 m 3 indenfor 48 timer
NY
Tømning af samletanke under 6 m 3 indenfor 4 timer
NY
Tømning af samletanke over 6 m 3 indenfor 4 timer
De nye takster afspejler en bedre service, fordi borgerne får mulighed for at bestille ekstratømninger inden for 5 dage og akuttømninger inden for 4 timer. Endvidere indføres mulighed for at bestille tømning med lille bil eller traktor, hvis kørevejen ikke kan opfylde kravene i regulativet.
§ 12 Som noget nyt er det foreslået, at administrationen, som myndighed, bemyndiges til at træffe afgørelse efter regulativets bestemmelser, hvilket er i overensstemmelse med praksis.
Udtalelse fra NK-Spildevand A/S: NK-Spildevand A/S finder, at udkast til "Regulativ for tømning af bundfældningstanke og samletanke i Næstved Kommune" er et godt grundlag for NK-Spildevand for administration af ordningen, samt at ordningen vil blive tilpasset borgernes behov for tømning af deres bundfældnings- og samletanke. Økonomi: Regulativet har ingen økonomiske konsekvenser for Næstved Kommune. NK-Spildevand administrerer og driver ordningen. Ordningen er brugerbetalt og skal hvile i sig selv. Det forventes, at der for administrationen, som myndighed, vil medgå ca. 50 timer til klagesagsbehandling i forbindelse med de nye bestemmelser i § 7 vedrørende gentagne forsøg på tømning af tanke, der ikke kan tømmes.
Jura:
Regulativet er udarbejdet med baggrund i: § 19 i Lovbekendtgørelse nr. 1189 af 27. september 2016 ”Lovbekendtgørelse om miljøbeskyttelse” med ændringer. Kapitel 18 i Bekendtgørelse nr. 726 af 1. juni 2016 ”Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4” med ændringer. § 3 i Lovbekendtgørelse nr. 633 af 7. juni 2010 ”Lov om betalingsregler for spildevandsanlæg” med ændringer. Den enhver tid gældende ”Betalingsvedtægt for NK-Spildevand A/S”. TidligerePolitiskBehandling Teknisk Udvalg Byrådet Bilag Forslag til nyt regulativ for tømningsordningen af bundfældningstanke m v i Næstved Kommune 2017 Notat Forslag til ændringer i forbindelse med revision af regulativ for bundfældningstanke 2- 11-2016
Gældende Regulativ for tømning af bundfældningstanke og samletanke i Næstved Kommune 2015
Punkt 178: Fornyet VVM-screening af Arena Næstved
01.16.04-P19-4-16 Resume Kompetenceudvalg: Plan- og Ejendomsudvalget
Arena Næstved er blevet VVM-screenet (Vurdering af Virkninger på Miljøet) påny på baggrund af en afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet. VVM-screeningen konkluderer, at miljøpåvirkningerne ikke er så væsentlige, at der skal udarbejdes en egentlig VVM- redegørelse for arenaen.
Til byrådets behandling af orienteringssagen er der tilknyttet et notat om, hvorfor der er foretaget en fornyet VVM-screening. INDSTILLING Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning. Beslutning Plan- og Ejendomsudvalget, 24.10.2016 Til efterretning.
Byrådet orienteres. Administrationen udarbejder et forklarende notat til sagens forelæggelse for byrådet.
Administrativ tilføjelse til byrådet. Notat er tilknyttet dagsordenpunktet.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander og Jette Leth Buhl var fraværende. Til efterretning.
Dansk Folkeparti og Radikale Venstre foreslår at der udarbejdes en VVM-redegørelse. For stemte: 4 (O, B og Ø) Imod stemte: 25 (resten) Undlod at stemme: Ingen
Orienteringen blev taget til efterretning. Sagsfremstilling
Natur- og Miljøklagenævnet har behandlet klage over den nye lokalplan (059) for Arena Næstved den 9. marts 2016. Nævnet har besluttet, at lokalplanen skulle have været MiljøVurderet (MV), da der var væsentlige ændringer siden den ældre lokalplan (046). Nævnet har samtidig besluttet, at projektet også skulle have været VVM-screenet påny på grund af samme væsentlige ændringer. I sin behandling af sagen har Nævnet også medtaget, hvad støjregulativet gav mulighed for. Da Natur- og Miljøklagenævnet med afgørelsen ophævede lokalplan 059, trådte den tidligere lokalplan igen i kraft. Efter opførelsen af arenaen var det planlægningsmæssige behov dækket af den tidligere lokalplan, og der var ikke behov for at genvedtage lokalplan 059. Det betød, at der ikke skulle gennemføres MiljøVurdering (MV) af en ny lokalplan. Derimod var det fortsat relevant at VVM-screene projektet jævnfør Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse. Den fornyede VVM-screening er udarbejdet på grundlag af den sandsynlige miljøpåvirkning. Som baggrundsviden er inddraget erfaringer fra de arrangementer, der allerede er blevet afholdt i arenaen. Der er tale om oplysninger fra Park og Vej, der har erfaring med trafik i området ved arrangementer, og fra Næstved Hallerne vedrørende bl.a. deltagerantal ved de allerede afholdte arrangementer. Der er også set på, hvilket aktivitetsniveau der kan forventes i Arena Næstved inden for den nærmeste årrække.
Konklusionen er, at miljøpåvirkningerne ikke er så væsentlige, at der skal udarbejdes en egentlig VVM-redegørelse.
VVM-screeningen offentliggøres 28. oktober 2016.
Lovgrundlag
Planlovens bestemmelser om Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) samt VVM- bekendtgørelsen. TidligerePolitiskBehandling Plan- og Ejendomsudvalget 24. oktober 2016 Bilag VVM-screeningsafgørelse, udkast Notat - hvorfor fornyet VVM Screening af Arena
Punkt 179: Budgetkontrol pr. 1. oktober 2016
00.00.00-A00-2-16 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
Budgetkontrollen pr. 1. oktober 2016 viser mindreudgifter i forhold til det korrigerede budget på 145 mio. kr., men kun 71 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Budgetkontrollen er forbedret med 25 mio. kr. i forhold til budgetkontrollen pr. 1. juli. INDSTILLING Administrationen indstiller, at 1. de udgiftsneutrale bevillingsændringer godkendes både i 2016 og 2017 – dvs. flytning af budgetbeløb fra ét politikområde til et andet, jf. bilag 3 2. der gives tillægsbevilling til rådighedsbeløbene på anlæg på 1.642.000 kr. jf. sidste kolonne i bilag 2 - alle bevillingsændringer i sidste kolonne bortset fra bevillingsændring til Tørvevej, som Teknisk Udvalg ikke kunne anbefale 3. der gives tillægsbevilling til drift på 1.249.000 kr. i nettoindtægt til ressourcecity. Der er tale om en flytning fra anlæg. 4. der gives tillægsbevilling på driften på minus 5.900.000 kr. på undervisning til finansiering af yderligere anlægsudgifter. 5. der gives tillægsbevilling til politikområdet Finansiering på 3.234.000 kr. 6. der rettes flerårige anlægsbevillinger jf. bilag 11 7. budgetkontrollen godkendes 8. opfølgning på strategiplan og budgetforlig tages til efterretning Beslutning
Økonomiudvalget, 14.11.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-7: Anbefales. Ad 8: Til efterretning.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander og Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1-7: Godkendt. Ad 8: Til efterretning.
Sagsfremstilling Budgetkontrollen i forhold til bevillingerne
Resultatet af budgetkontrollen i forhold til bevillingerne er: I mio. kr.
Forventet regnskab 1. april
Forventet regnskab 1. juli
Forventet regnskab 1. oktober
Afvigelse i forhold til korrigeret budget 1. oktober
Drift inkl. selvforvaltning
4.699
4.661
4.649
-102
Anlæg
127
134
123
-47
Finansiering -4.919
-4.881
-4.883
3
I alt
-92
-86
-111
-145
+=merudgift/underskud; -= mindreudgift/overskud.
Resultatet af budgetkontrollen er, at der forventes driftsudgifter på 4.649 mio. kr. Det er 102 mio. kr. mindre, end der er afsat i det korrigerede budget. På anlæg forventes der mindreudgifter på 47 mio. kr. og på finansiering forventes der mindreindtægter på 3 mio. kr. I alt forventes regnskabet at udvise mindreforbrug på 145 mio. kr. i forhold til bevillingerne. Det samlede regnskab for 2016 forventes at ende med et overskud på 111 mio. kr., hvilket er 25 mio. kr. mere i overskud end vurderet ved sidste budgetkontrol. På de fleste politikområder forventes der mindreudgifter i forhold til bevillingerne. En del af det skyldes overførte overskud fra 2015. Der er ingen større driftsudfordringer på nogen politikområder, idet Omsorgsudvalget har flyttet 11 mio. kr. fra ældreområdet til handicapområdet til dækning af den budgetudfordring, der ellers var forventet på handicapområdet. På politikområderne Sundhed, Politikere samt Børn og Unge er der små budgetudfordringer på 1-2 mio. kr.
Samlet set er budgetkontrollen tilfredsstillende.
Budgetkontrollen i forhold til likviditeten Det oprindelige budget 2016 er vedtaget med en kasseopbygning på 74 mio. kr. Heraf er de 30 mio. kr. budgetteret i servicebufferpuljen. Budgetkontrollen viser, at der forventes en kasseopbygning 111 mio. kr., hvilket er 37 mio. kr. mere end der er budgetteret med. På baggrund af denne budgetkontrol er der udarbejdet en ny likviditetsprognose, der peger på en gennemsnitslikviditet på ca. 295 mio. kr. ved årets udgang.
Opfølgning på strategiplan og budgetforlig Der er foretaget opfølgning på målene i strategiplanen og i budgetforliget. Strategiplanen er opdelt i 4 bilag - et for hvert tema. Økonomi I budgetkontrollen er indstillet følgende bevillingsændringer
Bevillingsønske
2016
2017 2018 2019
Drift Anlæg
-7.149.000 1.642.000
Afledt drift Finansiering
3.234.000
Kassebeholdning 2.273.000 Forklaring: Beløb uden fortegn er udgift/merudgift og minus er indtægt/mindreudgift. For kassebeholdning er det modsat, da et forbrug på kassebeholdningen er minus, og en forbedring af kassebeholdningen er uden fortegn. TidligerePolitiskBehandling Økonomiudvalget Byrådet Bilag Samlet budgetkontrol pr. 1. oktober 2016 Bilag 1 Budgetkontrol på drift Bilag 2 Budgetkontrol på anlægsbudgettet Bilag 3 Oversigt over udgiftsneutrale bevillingsændringer Bilag 4 Oversigtstabel på arbejdsmarkedsområdet Bilag 5 Uddybende bemærkninger Arbejdsmarkedsområdet Bilag 6 Opfølgning på budgetforlig for 2016 Bilag 7 Opfølgning på tema 1 i strategiplanen - Bosætning og erhverv Bilag 8 Opfølgning på tema 2 i strategiplanen - uddannelse og arbejdsmarked Bilag 9 Opfølgning på tema 3 i strategiplanen - Samarbejder
Bilag 10 Opfølgning på tema 4 i strategiplanen - Økonomi og organisation Bilag 11 Regulering af de flerårige anlægsbevillinger
Punkt 180: Kommunegaranti for restudgifter til ledningsrenovering m.v., Fuglebjerg Fjernvarme
00.01.00-Ø60-6-15 Resume Kompetenceudvalg: Byrådet
Fuglebjerg Fjernvarme ansøger om kommunegaranti til optagelse af lån vedr. resterende ledningsrenoveringer, udskiftning af olietank og nyt båndfilter. INDSTILLING Administrationen indstiller, 1. at der gives kommunegaranti for et 25 årigt annuitetslån på 3,8 mio. kr. 2. at der i overensstemmelse med Næstved Byråds beslutninger betales garantiprovision af løbende restgæld efter gældende sats på 0,6 % Beslutning
Økonomiudvalget, 14.11.2016 Jette Leth Buhl var fraværende. Ad 1 og 2: Anbefales.
Byrådet, 22.11.2016 Githa Nelander og Jette Leth Buhl var fraværende.
Ad 1 og 2: Godkendt. Sagsfremstilling
Fuglebjerg Fjernvarme fremsender ansøgning om kommunegaranti på 3,8 mio. kr. for optagelse af lån til finansiering af resterende udgifter til renovering af ledningsnet, udskiftning af olietank og investering af nyt båndfilter.
Som det fremgår af ansøgningen har varmeværket foretaget ledningsrenoveringer i Fuglebjerg by til en samlet pris på 9,6 mio. kr. Hertil kommer udgifter til ny olietank på 568.000 kr. og investering i nyt båndfilter på 632.000 kr. En samlet udgift på i alt 10,8 mio. kr.
Byrådet besluttede i mødet den 16. juni 2015 at give kommunegaranti på 7 mio. kr. til 1. etape af ledningsrenoveringen. Der søges nu om garanti for den resterende låneoptagelse.
Vedrørende olietanken oplyser værket, at tanken blev indkøbt i 2014, men at installationen først blev færdiggjort i 2015. Værket oplyser, at det blev aftalt med selskabets revisor, at for ikke at optage mange små lån, blev investeringen finansieret over kassekreditten indtil ledningsrenoveringen blev opgjort og båndfilteret var installeret, således at der efterfølgende kunne optages et fælles lån for alle nyanlæggene.
Værket har vedlagt 2 lånetilbud på 25 årige annuitetslån fra Kommunekredit. Økonomi Center for Økonomi og Analyse anbefaler, at der gives garanti for omhandlede lån.
Det kan oplyses, at restgælden for tidligere givne garantier for lån optaget i Kommunekredit - inklusiv garanti på 25 mio. kr. for byggelån til etablering af solvarmeanlæg - udgør godt 50,8 mio. kr. Herudover har værket i 2001 optaget et 20 årigt lån på 15,3 mio. kr. i et pengeinstitut uden kommunegaranti. Restgælden på dette lån udgjorde pr. 31/5-2016 6,1 mio. kr. iflg. regnskabet for 2015/2016.
I overensstemmelse med Næstved Byråds beslutninger omfattes lånet af garantiprovision for kommunal garantistillelse for lån på gældende 0,6 % p.a. af løbende restgæld.
Kommunegarantien belaster ikke kommunens øvrige låneramme. TidligerePolitiskBehandling Økonomiudvalget 14/11-16 Byrådet 22/11-16 Bilag Fuglebjerg Fjernvarmes ansøgning om kommunegaranti 2016.doc Oversigt over anlægsinvisteringer lånesum 3.800.000,00 kr.xlsx Låneforslag-201646574-F.pdf
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64Made with FlippingBook - Online magazine maker