Koudemiddelen en recycling - de feiten op een rij

Veiligheidsklassen koudemiddelen

Categorie A, B, 1, 2L, 2 en 3, wat betekent dat nu eigenlijk? De letters A en B geven de mate van toxiciteit aan. De cijfers geven de mate van brandbaarheid aan. Deze classificatie is geregeld in de normen: ASHRAE 34 en ISO 817.

Classificatie

A3 B3

hoge brandbaarheid

Categorieën: A: koudemiddelen met een lage toxiciteit B: koudemiddelen met een hoge toxiciteit 1: niet brandbaar 2: lage brandbaarheid (mild brandbaar) 2: brandbaar 3: hoge brandbaarheid

A2 B2

brandbaar

A2L

B2L

lage brandbaarheid

A1 B1

niet brandbaar

Toxiciteit

In de afbeelding rechts hebben wij het visueel voor jou in kaart gebracht.

Laag GWP koudemiddelen, wat houdt je tegen? HFK’s vallen in categorie A1. Je hebt kunnen lezen dat deze fluorkoolwaterstoffen onderhevig zijn aan de uitfasering. Welke alternatieven zijn er dan? En vallen de alternatieven ook in categorie A1? Wat houdt je tegen? Laag GWP koudemiddelen, waaronder A2L koudemiddelen, zijn bijvoorbeeld mild brandbaar. Een overstap wordt niet als financieel aantrekkelijk ervaren of misschien ontbreekt de nodige kennis, kunde en vaardigheid om de overstap te maken. Celsis zou Celsis niet zijn als wij je hierbij niet zouden ondersteunen. Er zijn natuurlijk wel degelijk duurzame alternatieven. Denk hierbij aan HFO’s (hydrofluro olefin) met een laag GWP (Global Warming Potential) of drop-in koudemiddelen. Daarnaast is overstappen op een natuurlijk koudemiddel de duurzaamste en milieuvriendelijkste optie. Voor HFO’s en drop-in koudemiddelen geldt dat van hoge vervangingskosten geen sprake is door de relatief makkelijke aanpassing van componenten in jouw bestaande installatie. HFO’s en HFO mengsels HFO’s zijn de vierde generatie synthetische koudemiddelen gebaseerd op fluorine-houdende gassen. Deze koelgassen worden gekenmerkt door een laag GWP (Global Warming Potential). Daarom zijn deze koelgassen een milieuvriendelijker alternatief voor CFK’s, HCFK’s en HFK’s. HFO staat voor Hydro Fluor Olefinen. Net als bij de HFK’s bestaan de HFO’s uit verbindingen van waterstof-, fluorine- en koolstofatomen. In tegenstelling tot de HFK’s geldt dat bij HFO’s sprake is van minimaal één dubbele verbinding van de koolstofatomen. Deze moleculen zijn bijzonder reactief in de atmosfeer en hebben daarom een relatief korte levensduur. Deze korte levensduur draagt gedeeltelijk bij tot de lage GWP. HFO’s voldoen op dit moment aan de geldende wetgeving door hun lage GWP en energetisch rendement. Het functioneren is nagenoeg hetzelfde als HFK koelgassen. Naast pure HFO’s, zoals bijvoorbeeld R1234yf Opteon van Chemours en R1234ze Solstice van Honeywell, zijn er ook verschillende HFO mengsels ontwikkeld. Denk dan bijvoorbeeld aan R449A Opteon XP40 (1.282) en R513A (OPTEON™ XP10 – GWP 573).

8

Made with FlippingBook flipbook maker