Greenity38

Symposium De Ree over toekomst ‘Tijd voor omslag in bollensector’

Samenwerken, innoveren en leren van de groentesector, want het roer moet om in de bloembollensector. Dat was de conclusie na afloop van het symposium over de toekomst van de sector, dat donderdag 4 april bij De Ree Holland is gehouden. De exporteur bestaat honderd jaar.

Tekst: Hans van der Lee | Fotografie: René Faas, Menno Ridderhof

nodig is, dat de prijzen stijgen vanwege de milieu-eisen, dat middelen verdwijnen en dat de sector vooroploopt met energiebesparing en CO2-reductie, denk dan: ‘what the fuck’ staat daar nu eigenlijk in Greenity?” Volgens Bosma moeten de telers veranderen en daarbij goed bedenken welke rol ze in de sector spelen. “De consument is bezig met een betere wereld. Ze kijken naar merken en pro- ducten die in dat opzicht betekenisvol zijn. Ze stellen eisen, maar willen ze daar ook voor betalen? Reputatie is nu het allerbelangrijkst. Durft u transparant te zijn? Welke belofte voor een betere wereld kan de sector maken?” De futuroloog wil dat de telers met die vragen aan de slag gaan en dat ze ook bedenken wat ze met de ontwikkelingen na deze tijd kunnen. “De verbinding tussen de echte en de virtuele wereld, algoritmes, precisielandbouw, digitaal vertrouwen, op voorhand weten waar welk product gewenst is en daar op voorhand op anticiperen, dat zijn zaken die nu spelen. Mensen maken echter het verschil, niet de techno- logie.” Wees innovatief, werk samen, wees transparant en maatschappelijk betrokken, gaf Bosma zijn publiek mee. ‘NIEMAND WIL VERANDEREN’ De visie van de futuroloog was de aanloop naar het gesprek aan tafel, dat net als de rest van het symposium werd geleid door presentatrice Sofie van den Enk. Jørgen de Ree, direc- teur bemiddeling Paul Peters van CNB, directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk, eigenaar Paul van Egdom van Lily Company, Anthos-voorzitter Henk Westerhof en Erwin van Cooth, directeur van Bakker.com gingen met elkaar over de toekomst in gesprek. “Iedereen praat over innoveren, maar niemand wil veranderen”, vond Van Cooth. Hij ziet zichzelf als directeur van een bollen- en plantenwebwinkel een rela- tieve nieuwkomer in de sector. Transparantie mist hij: “De sierteelt houdt de kaarten tegen de borst.”

JØrgen de Ree schakelde presentatrice Sofie van den Enk in om het symposium te leiden.

D irecteuren Lex en Jørgen de Ree van De Ree Hol- land in Lisserbroek (NH) menen dat het anders moet in de toekomst. Dat bleek uit de vragen en stellingen die het publiek en de deelnemers aan het debat voorgeschoteld kregen. De zaal zat vol, met zo’n 340 genodigden. REBELLEN Om publiek en sprekers op te warmen, gaf futurist Tony Bosma zijn beeld van de toekomst. De noodzakelijke vernieu- wing komt voort uit het lef om buiten de gebaande paden te treden, viel op te maken uit zijn betoog. “De bollensector heeft rebellen nodig, geen schapen. Trek de wereld om je heen in twijfel. Als je in het vakblad leest dat innovatie

16

11 april 2019

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online