PharmActueel oktober 2024

n COLUMN n

Voeding & Gezondheid

Schildklierproblematiek; een deur die zich maar moeizaam laat openen

‘Thyroïd’, de Engelse benaming van de schildklier, is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord ‘thyra’, wat ‘deur’ betekent, of van het woord ‘thyreos’, verwijzend naar een steen die tegen een deur wordt geplaatst om deze gesloten te houden, of een groot langwerpig schild in de vorm van een deur. Het schild verklaart dan weer de Nederlandse naam ‘schildklier’. Hoe dan ook; de schildklier werd, vooral vanwege zijn kenmerkende vorm, door de oude Grieken vooral gezien als een (gesloten) doorgang. Toepasselijk is dan ook dat het nog vele jaren heeft geduurd voordat de functie van de schildklier enigszins bekend werd en daarmee de deur van de Vandaag de dag hebben honderdduizenden mensen in Nederland te maken met een schildklieraandoening. Beginnende schildklieraandoeningen worden vaak gekenmerkt door generieke klachten zoals vermoeidheid, gewichtstoename, cognitieve en depressieve klachten of menstruatie-gerelateerde klachten. Deze generieke klachten zorgen ervoor dat schildklierdiagnoses makkelijk gemist worden. Schildklierproblematiek is hiermee vaak nog een gesloten deur die zich maar moeizaam lijkt te openen. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over oorzaken en behandelmogelijkheden van schildklieraandoeningen. Niet alleen regulier, maar ook complementair. Zo is bekend dat omgevingsfactoren invloed uit kunnen oefenen op de schildklier en dat hormonale disbalansen zoals bij langdurige stress ook de schildklier uit balans kunnen brengen. Ook voedselovergevoeligheden kunnen, via het immuunsysteem, de schildklierfunctie verstoren. onbekendheid langzaam openging. Voor velen nog altijd een gesloten deur

De specialist heeft de sleutel in handen Mensen met (subklinische) schildklieraandoeningen moeten vaak een lange weg afleggen om de oorzaak van klachten te achterhalen. Kennis over de fysiologie, de samenhang met andere lichaamssystemen, de verstorende invloed van omgevingsfactoren, leefstijl en voedselovergevoeligheden, en ook psychologische aspecten zoals trauma en onderdrukte emoties kunnen helpen bij het in kaart brengen van de schildklierfunctie. Vervolgens is het zaak om grip te krijgen op de klachten. Passende adviezen, die de schildklier weer in balans brengen (en zeker niet verder kunnen verstoren), zijn nodig. Kunnen voedingssupplementen bijvoorbeeld bijdragen of is dit juist iets om op te letten? Een kundige en individuele begeleiding is hierbij noodzakelijk.

Het mag duidelijk zijn; de sleutel van de schildklier-deur ligt in handen van de specialist. Wil je meer weten over de schildklier en hierin verder specialiseren? Kijk op soe.nl voor de 2-daagse verdiepingsmodule Schildklier.

15

PHARM ACTUEEL nr 10 oktober 2024

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online