Guttorm Bruskeland får med seg flere søvnspesia- lister på laget hos Aleris – her demonstrerer han masker for en pasient. (Foto: Aleris) Søvnsykepleier Marthe Furnes legger vekt på å være tilgjengelig for pasientene etter at de har fått CPAP. (Foto: Aleris)
får de gjennomgått data og får mulighet til å skifte masketype. Da har pasien- ten fått prøve mange mas- ker hvis det er behov for det, med trykk, og tilpas- ningen tar hensyn til anato- mi i nese og svelg og even- tuelle allergier. Er det behov, så brukes det ansiktsmal for å måle. De fleste sitter når masken til- passes, men det er mulig å ligge. Så sendes søknaden om utstyr til hjelpemiddelsen- tralen ved lokalsykehuset til pasienten. Vanligvis tar det mindre enn en uke å få det utlevert. Partner bør med – Pasientene får full og detaljert opplæring om bruk, hva knappene betyr og hvordan de kan bruke innstillingene og søvnrap- portene – og ikke minst renhold, sier Marthe Furnes. – Ofte er partner med på tilpasningstimene. Partneren har ofte andre og flere spørsmål enn pasien- ten. Det er viktig for oss å bistå partneren også. CPAP-behandling bedrer
for mange flere ting, inklu- dert søvnkvaliteten til den som ligger ved siden av og ikke minst evne til samliv og sex. Vi oppfordrer også partnere til å være med på kontrolltimer. Det er nyttig for dem og for pasientene selv – og ikke minst for meg som behandler, fordi jeg får mere opplysninger om pasientens mestring enn jeg ellers ville fått, forteller hun. Sjekker på nett Aleris bruker telemedisin når pasientene går med på det – det vil si overvåking med Resmeds programvare Airview i fire uker. Pasienten selv kan også velge å følge med på Mysleep. Etter seks til åtte uker kom- mer pasienten tilbake og går gjennom dataene sam- men med sykepleier. Senere legges det opp til to kon- troller, men med etterkon- troller så lenge det er behov. Innstillinger og maske kan endres, sykehu- set er tilgjengelig på telefon – og de som ikke kan møte opp, kan sende inn minne- brikkene sine til avlesning.
Fakta om søvnundersøkelsen: Hvorfra? Alle med søvnproblemer kan komme for utredning og eventuell behandling. Pasienter som skal behandles innenfor den offentlige avtalen og bare betale egenandel, må henvises, for eksempel fra fastlege eller spesialist. Men etterspørselen øker fra pasienter som vil komme uten henvisning og betale selv. Hva? Poliklinisk søvnregistrering (polygrafi). Aleris tester ikke for hypersomnier. Kardiologer tilbyr hjer- tesjekk ved behov. Ofte går det også den andre veien, at kardiologene henviser pasientene sine til søvnutredning når de finner noe som tyder på at det kan være behov. Hvordan: Søvnregistreringen gjøres med Nox Medical T3. Et kateter i nesen for å måle luftstrøm- men er et diagnostisk krav. Pasienten fyller ut spør- reskjema om egen helse, opplevde symptomer og Epworth Sleepiness Scale. Utstyret registrerer trykk, pustebevegelser, pulsoksymetri, kroppsstilling og snorking. Søvnfysiolog gjør manuell analyse og tol- ker resultatene, så gjør en øre-nese-halslege med spisskompetanse i søvn en klinisk undersøkelse før legen og pasienten blir enige om forløpet videre. Hvor? Pasienten får med utstyret og sover hjemme eller på annen innkvartering. Utstyret leveres tilba- ke neste dag. Hvor mye? Pasientene som henvises, betaler vanli- ge egenandeler som på et offentlig sykehus. Private priser: 7300 for søvnutredning, 7300 for en pakke med tilpasning av CPAP og kontroller. I tillegg kom- mer pris på utstyr. Eksempel: Resmed Airsense 10 koster 6150 kroner, nesemaske koster 1070 kroner og helmaske 1890 kroner. Kan også leases, mini- mum seks måneder for 3750 kroner.
7
SOMNUS NR 4 – 2018
Made with FlippingBook - Online catalogs