AEG Taste Magazine 02

21

Het kruipt en je kunt het eten Insecten worden voedsel van de toekomst genoemd. Ze kunnen een groot probleem oplossen. Als we over een jaar of 30 met z’n 10 miljarden op de aardbol rondlopen, kunnen we onmogelijk allemaal elke dag vlees eten. Dus wordt er nu al veel geïnvesteerd in alternatieve, duurzame eiwitbronnen.

Voedzaam en duurzaam Wist je dat zo’n 80% van de wereldbevolking al insec- ten eet? Dat is vast ooit uit noodzaak geboren, maar ze blijken ook nog eens best voedzaam. Ze bevatten veel eiwit en vitamines en mineralen, zoals B12 en ij- zer. Daarbij heb je voor het kweken van insecten veel minder ruimte en grondstoffen nodig dan voor het kweken van vlees. Ik zeg niet dat je nu meteen vege- tariër moet worden. Maar het is een relatief duurzaam voedingsmiddel, dat voor ons westerlingen ‘weer eens iets anders’ is en misschien wel een inspiratie- bron voor smakelijke nieuwe gerechten. Maar ja, die pootjes en die vleugeltjes hè… Daar zitten we niet zo op te wachten.

Insectenmeel Wat met vlees niet kan maar met insecten wel, is ze vermalen tot meel. En daarmee kun je weer allerlei andere producten maken, die de meeste mensen doorgaans wél in hun mond stoppen. Krekelkoekjes of meelworm macaroni bijvoorbeeld. Er zijn intussen al veel insectenkookboeken verschenen en NOMA’s Nordic Lab publiceerde al een uitgebreide gids over het eten van insecten, dus geen excuses meer. Eat them bugs! Inmiddels zijn gevriesdroogde insecten en producten op basis van insectenmeel vrij goed on- line te verkrijgen. Kijk bijvoorbeeld eens bij delibugs.nl

8 kleine Toekomstkruipers (pannenkoekjes) Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en klop opnieuw glad. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag 30 min staan. Verhit een klontje boter in een koekenpan van 20 cm doorsnee en fruit de soepgroente aan. Verdeel 1 eetlepel meelwormen over de pan en schep er een pollepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is. Laat de pan- nenkoek 2 min op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 min.

Ingrediënten 300 gram biologische tarwebloem 2 biologische eieren 500 ml biologische melk 30 gram biologische roomboter 100 gram soepgroente 8 el meelwormen 1 tl zout

Made with FlippingBook - Online catalogs