BHUTAN På kongelige stier
Lykke - eller hva du gjør det til På vår siste runde klatrer vi til et pass nesten 4.000 m.o.h. Ved ut- siktspunktet står vi midt i et hav av fargerike stoffstrimler. Tandin åpner sekken og drar frem to ruller med bønneflagg. «Her, Tom, for deg. Flaggene sprer god vilje og energi, båret av vinden, over hele verden.” Snart starter vi vår tur hjem igjen. På knappe to uker har Tandin vist oss favoritt- løypene sine i Bhutan. Vi har sett mye og likevel bare skrapt litt på overflaten. Hundrevis av uberørte turstier bare ligger der og venter på å bli oppdaget. Vi har lært mye om buddhistisk kultur og den bhutanske livsstilen. Er de virkelig de lykkeligste menneskene i verden? Vi vet ikke. Mange unge ser ut til å ha søkt lykken i utlandet de siste årene. Siden pandemien har emigra- sjonen økt kraftig. Gresset virker grønnere i Australia eller Canada for mange eksilbhutanere. Men for Tandin er det klart: her oppe, i den kalde vinden, blant bønne- flagg på en terrengsykkel, og ser på stiene foran oss: dette er sann lykke. Jeg ser på Tom og vi forstår hverandre uten ord. For øye- blikket er vi helt enige med Tandin. Vi har funnet vår lykke i Bhutan.
Maksimal kontrast: Fra fredelige og rolige Bhutan til kaotiske Delhi
Vår reise tilbake til Europa tar oss gjennom Delhi. For meg er det ingen stor sak siden jeg har reist til mega- byen flere ganger tidligere. Men for Tom kunne ikke kon- trasten vært mer slående. Så snart han pakker ut sykkelen, myldrer folkemengdene rundt ham. Bhutanesernes respekt og forbehold er ingen steder å se her. Telefoner over alt, og Tom blir omkranset som en superstjerne. “Ett triks til, ett triks til," roper publikum. For meg gir scenene i Old Delhi den perfekte bildebak- grunn, og viser den sterke kontrasten til kongeriket vi nettopp ha vært. Etter tre dager er vi begge helt utslitte. Varmen, for- urensningen, støyen, folkemengdene – det hele er litt overveldende etter de siste dagenes ro. Det var godt å se og oppleve India. Men som innbyggere fra fjelland ligger Bhutan mye nærmere våre hjerter. G
Er du elektriker uten jobb, er det et i hvertfall et sted de trenger hjelp - New Dehli…
FAKTA BHUTAN
Hovedstad: Thimphu Areal: 38 394 km² (Norge med Svalbard 385.207 km²) Antall innbyggere: 763.000 Styreform: Delvis konstitusjonelt monarki Statsoverhode: Jigme Khesar Namgyal Wangchuk Religion: Lamaistisk buddhisme (74,7%), hinduisme (22,6%), Bon (1,9%) Språk: Dzongkha - Engelsk snakkes og undervises mye på skolene, noe som gjør det enkelt for turister å kommunisere. Valuta: Ngultrum Beste reisetid Den beste tiden å besøke Bhutan er om våren (mars til mai) og høsten (september til november). I løpet av disse månedene er været mildt og klart, ideelt for fotturer og utforskning av kulturen. Slik kommer du deg til Bhutan De fleste internasjonale reisende når Bhutan via Paro Airport, som be- tjenes av noen få flyselskaper, inkludert Druk Air og Bhutan Airlines. Det er direktefly fra byer som Bangkok, Delhi, Kathmandu og Singapore. Visum må søkes om på forhånd gjennom en registrert reisearrangør.
BHUTAN
THIMPHU
68 GRUPPETTO # 55
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease