Revista Derive - No. 1

108

Eugen Jebeleanu

Cred că sunt două răspunsuri la întrebarea cât de mult a contat, pentru că, pe de o parte, vorbim despre ce a însemnat pentru mine ca artist și, pe de altă parte, cât a contat pentru ceilalți. Adică cât a contat pentru directorii de teatru că eu am luat un premiu UNITER ca să mă invite în teatrul lor să lucrez ca regizor. Cred că sunt două aspecte distincte. Pentru mine a contat premiul, pentru că a fost recunoașterea muncii mele și a echipei mele, și am putut urca pe scenă să țin un discurs care să aibă o relevanță și să fie în continuarea demersului meu și a procesului meu de lucru. Însă, pentru directorii de teatru din teatrele de stat din România a contat faptul că am fost acel regizor care, în anul respectiv, a câștigat premiul UNITER. De exemplu, cred că Teatrul Național din Cluj nu m-ar fi invitat dacă nu aș fi avut acest premiu UNITER în CV. Din punctul meu de vedere, premiile ar trebui să ia temperatura diversității discursurilor estetice din anul respectiv și, în același timp, să aibă, poate, și o dimensiune anticipatorie – să lanseze spectacole și gândiri teatrale mai puțin certificate. Cred că e important nu doar să fie validate cele mai bune spectacole sau cei mai buni actori sau cei mai buni la toate categoriile, ci, de fapt, să articuleze ce ne dorim să promovăm, să susținem, care sunt căutările, care sunt preocupările, care sunt întrebările. Premiile dau cumva tonul unui curent într-un context, într-un spațiu, și ele sunt puternic politice, adică eu chiar cred că alegerile unui juriu sunt și ar trebui să fie conștientizate ca fiind politice. De aceea, mi se pare important să existe un discurs argumentat din partea juriului, legat de criteriile de selecție.

Mihaela Michailov

Când spui că, din punctul tău de vedere, premiile sunt politice, la ce te referi mai exact?

Eugen Jebeleanu

D e exemplu, în acest an, la Festivalul de Film de la Berlin, premiul pentru Cea mai bună actriță a fost luat de o fată de 9 ani. Această alegere ca acea fată de 9 ani să fie premiată ca fiind cea mai bună actriță, cea mai bună interpretare feminină de la Festivalul de la Berlin, mie mi se pare că e un gest politic.

Mihaela Michailov

Adică e un statement .

Eugen Jebeleanu

D a, e un statement . Alegerile se fac în urma unor discuții bazate pe criterii pe care juriul le-a decis de comun acord. Sunt convins de faptul că e o muncă foarte grea și că acești membri ai juriului își sacrifică și din timp, și din energie pentru a viziona toate aceste spectacole – dar eu îmi pun mai multe întrebări. Una dintre ele este cum e posibil ca acești cinci, sau trei, membri ai juriului să vizioneze aproape 200 de spectacole?

Aura Corbeanu

Au vizionat 140 de spectacole.

Eugen Jebeleanu

Nu zic că nu e adevărat, doar mă gândesc cum.

Aura Corbeanu

Cu un efort considerabil.

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online