Revista Derive - No. 1

122

de lucru care să pună în practică și să stabilească proceduri. La nivel de utopie, poate că împreună putem găsi ceva, dar cred că va fi nevoie și de niște oameni care să știe cum să implementeze lucrurile acestea. Și aici cred că UNITER-ul poate ajuta. Nu știu dacă poate UNITER-ul să fie un call center , dar cred că astfel de organisme ar fi necesare în teatre, precum și în universități.

Bogdan Theodor Olteanu

Cred că dacă vorbești cu un ONG care se ocupă cu așa ceva, cu FILIA, de exemplu, ei te pot învăța cum să faci o linie de suport.

Radu Nica

Pentru mine, două puncte sunt vitale: să ne întâlnim mai mult, și aici cred că UNITER-ul ar trebui să aibă tipul acesta de inițiativă, chiar dacă nu e vorba doar de reprezentanții proprii. Și apoi cred că ar trebui să ne asumăm niște responsabilități, să începem să venim cu propuneri, să ne strângem, să adunăm idei și să vedem ce ne dorim. Și dacă avem o viziune despre cum ne-am dori să fie lucrurile, haideți s-o formulăm. Eu cred că ar trebui să devenim membri în UNITER, în primul rând. Altfel stăm și criticăm din umbră și ni se pare că nu e treaba noastră, că e treaba altora. UNITER-ul are o echipă mică, nu poate face tot. Trebuie să ne asu- măm și noi o construcție de durată, care cere timp și energie, dacă vrem să schimbăm ceva, altfel stăm acasă în sufragerie și doar dăm like pe Facebook. Mi se pare extrem de utilă discuția asta și mă bucur că am participat la ea, chiar și așa, de la distanță. Ar fi bine dacă ar exista cât mai multe, care să fie urmărite de un număr cât mai mare de oameni din breaslă. În același timp, apropo de ce zicea Catinca că speră să nu fie o furtună într-un pahar cu apă, cred că pasul următor este Gala UNITER. Ce se întâmplă la această Gală este esențial. Poate măcar pentru această Gală, juriul unu de nominalizări ar trebui să pregătească o argumentație a alegerii pe care a făcut-o, pentru că altfel înseamnă că acești oameni nu au niciun pic de simț al răspunderii și nu-și asumă absolut nimic din ce-au făcut. Pentru mine, estetica acestei Gale – auzind că este reprezentarea anilor 1920 – deja dă o direcție! Ne tot întoarcem în timp. Pe de altă parte, mi se pare extrem de problematic felul în care s-au rapor- tat și au reacționat la nominalizări unii manageri de teatre de stat, care nu au făcut decât să împrăștie mesaje care promovau excluziunea și discriminarea. Managerul Teatrului de Stat din Constanța nu se poate să aibă un discurs de felul celui pe care l-a avut. Felul în care a început să arunce cu pietre în Carmen Lidia Vidu și în generația tânără, și glumițele de prost gust - că ar trebui să li se taie regizorilor o mână dacă ajung pe scenă fiindcă nu sunt femei regizoare, mi se pare periculos. Și se leagă de discuția cu privire la motivul pentru care ajung să mai monteze Zholdak și alții. Sau dacă ajung să monteze, să se aplice niște reguli precum cele de la Opera din Lyon, unde a lucrat, care să împiedice orice abuz. Din păcate însă în teatrele din România sunt foarte mulți manageri care închid ochii atunci când e vorba de abuzuri care se întâmplă la scenă, la repetițiile cu actorii angajați în trupa pe care ei o conduc.

Nicoleta Lefter

Eugen Jebeleanu

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online