Autorul (În gând. Seen.) Nu pot. Sunt obosit. Nu înțeleg. N-am chef. Nu pot. De ce? Nu pot!
Autorul Acesta este un text scris. Aș putea să repet de câteva ori ca să sune ca o mantră. Acesta este un text scris. Etc. Etc. Etc. E o tactică folosită destul de des. O găsești la orice colț speci- fic de youtube, în tot felul de prezentări sau reportaje despre grupuri și acțiuni perfor- mative. O găsești și în spectacole. Sigur la un moment dat ai văzut așa ceva pe scenă. Am trecut de 5000 de semne și n-am spus nimic. Sunt în interiorul propriului text, dar în ace- lași timp atât de departe de ceva. N-am spus nimic până acum. Doar o radiografie scurtă și simplă a unui mod defect de funcționare. A artistului și-a societății. Cauze multiple. Așa documentez. Caut factori, caut context, descriu contextul și-i pun două picături de artistic. Am încercat mai mult, dar devine de neînțeles și ajungem la „ce a vrut să spună autorul?!”. Jignire mai mare nu ni se poate întâmpla. E ca și cum te-ar întreba cineva random pe stradă „ de ce trăiești?! ”. Taie random . E ca și cum te-ar întreba cineva pe stradă „ de ce trăiești?! ”. Nu știi ce să-i răspunzi. Poți căuta motive fizice, spirituale, sociale, poți căuta ce vrei tu, dar dincolo de toate astea există o doză maremare de haos. De întâmplare. (Din senin se deschide un geam. Ușa din fața Autorului se trântește. Praf. Mult praf. Zgomot). Habar nu am ce-a fost asta. Întâmplare. Haos. Am crezut (încă de la începutul meu în lumea asta) că drama- turgia contemporană este extrem de proastă. La prima citire. Câteodată mai cred asta. Evident, nu toată, marea majoritate. De ce? Simțeam și simt că-i lipsește ceva dincolo de informație și mecanisme socio-culturale. Îi lipsește spectacolul, îi lipsește dramaturgia spectacolului. Simt că îi lipsește speranța. Rațional și (uneori) extrem de cinic. Sunt vinovat de asta. Peste 8000 de caractere cu tot cu spații. Mă documentez citind despre subiect. Articole, reportaje, rapoarte, statis- tici. Cărți despre. Filme despre. Internet. E un proces continuu de când te apuci până când termini. Vorbesc cu performerii des- pre. Și-apoi vorbesc cu oamenii despre. Cu publicul despre. Cu cine apuc, care știe des- pre. E suficient? De cele mai multe ori simt
SCENA V La telefon. 27 aprilie 2023.
Autorul Apel refuzat. Sunt într-un Zoom. Chiar sunt într-un Zoom. Revistă neacademică de artele spectacolului OK. Sună-mă când poți. Mulțumesc.
Autorul (După Zoom. La telefon.)
Bună! Scuze. Sunt Autorul. Îmi cer scuze că n-am răspuns, dar n-am reușit să pun cap la cap. Mi-au venit câteva idei, dar nu mai are legătură musai cu subiectul. E și despre subiect, dar… Cu toate astea care s-au întâm- plat, care se întâmplă, teatru, ce e în teatru… E mai personal…
Revistă neacademică de artele spectacolului
Nu-i problemă. E OK dacă e personal. Ți-am spus, nu e o revistă academică… Bine, acum avem niște limite, dar e OK… Crezi că poți să-mi trimiți până luni?
Autorul
Încerc.
Revistă neacademică de artele spectacolului Bine, Autorule. Aștept textul! Mulțumesc!
SCENA VI Google Drive. Teatrul Tineretului. Trei gon- guri clasice de teatru. Scena este inundată de lumină. Atât de multă lumină încât nu poate fi privită. O mulțime de cabluri, reflectoare, becuri și alte asemenea. Dureros de privit. 2 mai 2023.
145
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online