M.I.: Revenind la descrierea pe care ai făcut-o volumului, aș completa prin deta- liul că, desigur, pe fondul predilecției pen- tru genre pe care o arată Tarantino (și) în critica lui, plăcerile lui se distribuie între trei categorii de autori: meseriași ca Siegel, pe de o parte, care fac un cinema muscu- lar și amoral dăltuit parcă din materia din care e făcut Clint Eastwood; autori revizi- oniști ( Anti-Establishment Auteurs ) ca Sam Peckinpah, care rescriu istoria edulcorată croită la Hollywood de alde John Ford ( bête noire nu doar pentru Tarantino); și gașca de autori cunoscută ca The Movie Brats , în care intră, în ordinea indicată de QT, Francis Ford Coppola, Peter Bogdanovich, Brian De Palma, Martin Scorsese, George Lucas, John Milius, Steven Spielberg și Paul Schrader. Aceștia din urmă sunt, cum zice Tarantino, care în mod evident se oglindește în ei, prima generație cinefilă de regizori a căror realitate s-a construit în sala de cinema. Unul dintre aspectele interesante din Cinema Speculation este că lui Tarantino nu pare să-i placă prea tare cinemaul revizionist din a doua categorie – adică îi displace nu atât individual (pen- tru că îl admiră evident pe Peckinpah), ci ca obiect conceptual, ca filozofie narativă în care eroul o încasează invariabil la sfâr- șit. Tocmai de-aia și apare elogiul – altfel improbabil – la adresa lui Rocky I & II , în care underdog -ul reușește să triumfe la sfârșit (deși pierde lupta pentru titlu). Zic „improbabil” și pentru că Rocky , așa cum remarca Gavin Smith într-o cronică pe care mi-ai trimis-o tu, deschide larg porțile către cinemaul anilor ’80 1 . Apropo, n-am înțeles niciodată de ce lui Tarantino îi displace atât de visceral cinemaul din anii ’80. Adică îi înțeleg argumentele (le expune și în Cinema Speculation : „Cinemaul din anii ’80 a eva- cuat complet tocmai protagoniștii complecși și complicați din anii ’70. Personajele com- plexe nu sunt neapărat simpatice. Oamenii
preocupată de safe spaces și de reprezentări „corecte” ale grupurilor sociale, îngrijorată de posibilitatea trigger -uirii unor traume, rezultatul acestei alianțe fiind că lucrurile au devenit mai aseptice ca oricând. Motivul pentru care m-a frapat autodefinirea lui Tarantino drept „cineva care echivalează transgresivitatea cu arta” este că în para- lel cu cartea lui citeam cartea din 2017 a Angelei Nagle, Kill All Normies: Online Culture Wars from 4Chan and Tumblr to Trump and the Alt-Right: Nagle observă acolo că, în SUA, vremurile în care a nu aplauda transgresivitatea în artă echivala cu a te defini drept conservator sunt vre- muri apuse; în prezent, transgresivitatea nu mai e nici pe departe o valoare necon- diționată pentru stânga, în schimb tinde să fie recuperată de dreapta. Cu asta nu vreau să spun că Cinema Speculation ar fi cartea unui reacționar (Tarantino nu e chiar atât de ușor de fixat ideologic), și cu atât mai puțin să-l condamn pe autorul ei din asemenea motive (nu știu dacă un Sport afro-american ar fi rezolvat sau ar fi agravat problemele lui Taxi Driver, dar, în linii mari, pledoaria lui Tarantino pentru transgresivitate are sim- patia mea). Ce vreau să spun este că mi se pare o carte implicit-polemică. Observă și dimensiunea de fetișizare a unor modele old school de alură masculină (Steve McQueen) sau de celebrare a unor parteneriate artis- tice ultramasculine (Siegel-Eastwood): rapsodiile pe asemenea teme nu mai sunt la modă în cultura cinefilă mainstream, iar Tarantino se comportă ca și când n-ar ști asta. Observă, de asemenea, că, într-o bună parte din filmele pe care le discută în carte, funcțiile personajelor feminine sunt instru- mentale și/sau subalterne. (Principalele excepții sunt Sisters al lui De Palma, Daisy Miller și The Funhouse. ) Iarăși, nu vreau să spun cu asta că ar fi un antifeminist (și știm că unele dintre filmele lui au eroine foarte puternice), ci doar că refuză cu bună știință (e un tip care știe pe unde calcă) să se pozi- ționeze regulamentar-virtuos pe tema asta. Te recunoști în optica mea? Cum ai amen- da-o sau ai nuanța-o?
1 Gavin Smith, „ Cinema Speculation by Quentin Tarantino”, în Reverse Shot , 15 decembrie 2022, online: https://rever- seshot.org/features/3023/cinema_spec_QT (accesat pe 19 februarie 2023).
221
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online