Catinca Drăgănescu
Vestimentația ei e legată de tema muncii, ea face muncă acasă. E un cod, e o uniformă.
Gabriela Filippi
Mi se pare că există și ceva umor în alegerea vestimentației. E tot timpul amu- zant când apare în halatul verde pe fond roz. Își face ordine și la nivel cromatic, felul cum se amplasează cromatic în decor e parte din ordinea ei mentală. Mi se pare important și momentul când primește cadou de la sora ei acea cămașă de noapte roz, iar asta devine un alt element distructiv pentru echi- librul ei. Una peste alta, nu aș fi de acord că ea funcționează doar într-o cromatică ternă: are o alternanță de culori, e foarte atentă la felul în care își construiește gramatica vestimentară. E construită diferențiat pe spații această gramatică: spațiul bucătăriei, unde e de obicei îmbrăcată în albastru, iar pereții sunt predominant crem, apoi cromatica roz cu verde din baie, unde ea vine îmbrăcată tot cu tente de verde și de roz. Mi se pare, repet, că e și un element de umor când Akerman o plasează astfel în cadru și se creează și o tensiune între combinațiile posibile. Legat de ce spunea Monica mai devreme, că e pusă în scenă de parcă ar fi privită prin ochii unui bărbat, crima din final e eliberarea ei de acest male gaze în care e menținută de toți cei din exterior, dar în care se complace și ea. E un standard pe care și-l impune și care o transformă în această mașinărie. E o scindare între ea ca om, și ea ca mașinărie care trebuie să facă lucrurile să stea mereu în cadrul lor precis. Tu spuneai, Monica, mai devreme, că ea nu își oferă niciodată plăceri. Însă abstractizarea gesturilor, faptul că nu se prezintă doar o secundă, ci minute în șir o anumită acțiune, continuitatea marcată pregnant și abstractizată a gesturilor mi se pare că induc și un fel de bucurie a faptului că împlinește ceva în timp real. Î n plus, există o secvență foarte clar construită în direcția asta, când ea se piaptănă în fața oglinzii și pare că îi face plăcere, că se bucură de propria ei senzualitate, de propriul ei erotism. Scena aceasta e mai erotică decât toate întâlnirile cu bărbații.
Mihaela Michailov
Gabriela Filippi
Maria Drăghici
Mihaela Michailov
Tudor Jurgiu
Andreea Vălean
Sunt de acord că nu totul este opresiv pentru ea în viața casnică: de exemplu, pare foarte satisfăcută de plimbările de seară împreună cu fiul.
Radu Apostol
Legat de ieșirile ei din spațiul casei, am avut senzația că afară - la magazine, la oficiul poșțal - se întâlnește numai cu reverberații ale ei, toate cele care lucrează acolo au halate, tocuri și părul făcut la fel.
Andrei Rus
D oar femeia din a treia zi care stă pe locul lui Jeanne la masa din cafenea e foarte diferită de celelalte: fumează, citește, nu e deloc cochetă.
Monica Stan
Și mie mi-a atras atenția personajul respectiv și faptul că Jeanne o caută pe chelneriță și nu o găsește la serviciu, ceea ce o determină să-și refuze
41
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online