Revista Derive - No. 1

48

Tudor Jurgiu

E și pusă în scenă într-un mod aparte, e întuneric, el se întoarce cu spatele, ea e aproape de ușă. Adică nu e o discuție tipică mamă-fiu, e ceva nepregătit și jenant pentru amândoi. Aș reveni la ceea ce consider a fi un element declanșator, scrisoarea pe care Jeanne Dielman i-o citește fiului. Totuși sunt foarte multe informații în acea scrisoare. Cel mai important mi se pare îndemnul surorii ei: „Vino aici, trebuie să-ți găsești pe cineva, o femeie atât de atrăgătoare ca tine merită mult mai mult”. În această scrisoare se vorbește despre frumusețea ei, despre faptul că ar merita o viață mai bună, mai împlinită și din punct de vedere erotic, iar toate acestea sunt ca niște mici semințe pe plan dramaturgic. Așadar există această posibilitate, ca fiul să vrea să discute despre lucruri de felul acesta, discuția nu se ivește chiar atât de abrupt.

Andreea Vălean

Ilinca Manolache

Nu, și e și influențat de relația cu colegul lui de școală, de acolo apare curi- ozitatea și se inițiază contactul cu lumea de afară.

Mihaela Michailov

Și mai e o altă întrebare: oare băiatul știe ce face mama lui zilnic?

Tudor Jurgiu

Mi-am pus această întrebare tot timpul, pentru că ea locuiește într-un bloc, sunt vecini… Mai ales când sună primul client, îl lasă mult să aștepte la ușă.

Maria Drăghici

Și eu m-am întrebat cum e posibil să-ți organizezi atât de bine toate acti- vitățile din cursul zilei.

Monica Stan

Mi se pare interesant ce a zis Liri, pentru că într-adevăr secvențele de dis- cuție cu fiul sunt o formă de spargere a tiparului și îți dau o senzație de lipsă de naturalețe, tocmai pentru că vin atât de neanunțate.

Andreea Vălean

Pe mine m-au înduioșat foarte tare stângăcia aceea și sterilitatea din relație, dar în același timp și iubirea și dorința de a comunica.

Mihaela Michailov

E dur și la nivelul cuvintelor pe care le folosește, spre exemplu spune explicit penis . Tipul lui de raportare la cuvinte e foarte direct.

Maria Drăghici

Replica ei la ce îi spune copilul - că el n-ar putea să facă dragoste în lipsa sentimentelor de iubire, adică practic n-ar putea face ceea ce face ea, o muncă sexuală - replica ei, „Tu nu ești femeie”, mi se pare foarte feministă. Nu ai cum să negi dimensiunea feministă a filmului, în primul rând pentru că e distribuită în film Delphine Seyrig ale cărei luări de poziții feministe erau foarte cunoscute. Am văzut recent și documentarul lui Sami Frey, Autour de Jeanne Dielman , unde era evidentă dinamica dintre actriță și regizoare. Mi se pare că Seyrig s-a lăsat întru totul ghidată de Akerman, în ciuda diferenței mari de vârstă dintre ele. Desigur, actriță fiind, avea nevoie de mai multe date despre per- sonaj, pe care să i le furnizeze Akerman, dar în același timp mi se pare că

Andreea Vălean

Ilinca Manolache

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online