Gruppetto SYKKELSPORT 37-2020

Gruppetto: Du har syklet rundt i fjellene her hjemme i sommer, ble det for mye og for hardt? C.F.H.: Jeg har trent veldig bra i hele år, og fjellene her hjemme har vært fine å ha. Treningen har nærmest vært perfekt og wattverdiene har også vist det. Jeg har kjørt mange tester og rittsimulering, blant annet på Tindeveien til Turtagrø og på Sjusjøen. Jeg har nok ikke trent for hardt, og det virker heller som nivået er blitt enda høyere. Jeg hadde en periode litt mageproblemer, og jeg var nok ikke helt akklimatisert til de første rittene i sterk varme, noe jeg merket i de første rittene. Når jeg studerer treningsresultatene ser jeg at jeg har forbedret styrke og kapasitet, men føler at jeg ikke har fått ut alt i rittene. Gruppetto: Det så bra ut på flere Giro- etapper, men du så “tom” ut når bakke- kjøret for alvor ble satt i gang av de andre gode klatrerne, stemmer det, frustrer- ende? C.F.H.: Jeg manglet det siste “kicket” i finalen, men når jeg så på verdiene etter rittet viste de at de aldri hadde vært høyere, med andre ord var kroppen i orden, men det var heller nivået som var ekstremt høyt, merkbart høyere enn i fjor- årets Vuelta. Hadde det vært like høyt i fjorårets Vuelta hadde det vært vanskelig å klare åttendeplassen. Jeg ble litt skuffet da jeg kjente at det ble litt for tungt i bakkene da jeg hadde bra grunnlag og var optimist med hensyn til klatringene. Giroen var det villeste rittet jeg har kjørt, både når det gjelder farten i feltet og løypeprofil. Som på den 18. etappen hvor vi startet med tur opp til Madonna di Campiglio og så ned igjen før vi gikk inn i

veldig kompakte rittsesongen var det viktig å slippe seg litt ned før en ny hard oppbygging til neste sesong. Gruppetto: Hvor mye tester du laktat, O2 osv? C.F.H.: Ikke veldig mye, har testet meg to ganger gjennom vinterperioden, men vil øke kommende testingen neste sesong til en gang i måneden. Det har ikke vært nødvendig da mange av øktene på rulla er like, og da er det ikke så vanskelig å følge med på utviklingen. Vi tester/måler også TSS (Training stress score). Det er en måling av watt over tid i forhold til din egen terskelwatt. Jo lenger og ikke minst desto hardere løp jo høyere blir målingene, naturligvis. Under VM på Imola i Italia satt jeg ny rekord når det gjelder belastning på en- dagsritt på 400. Ny ukesrekord satt jeg i Tirreno Adriatico. Og den rekorden ble igjen slått på den andre uken i Giroen, midt i en treukers tur! På etappene 16, 17 og 18 forbrant jeg 17.000 kalorier på tre dager. Gruppetto: Oi, du er jo ikke akkurat noen tjukkas, det må være krevende å få i seg nok næring? C.F.H.: Nei, haha, det handler om å spise, mye og riktig. Du må passe på å få i deg riktig næring hele tiden. Du må for det første spise mye under rittet. Og rett etter målgang er det som regel en energidrikk, “karbomix” og så gjerne en halvliter “karboshake.” Under normale perioder hjemme er det kanskje 20-30 prosent kjøtt/ris/pasta og 70-80% grønnsaker, og under ritt er det motsatt slik at du får i deg nok karbohyd- rater/energi. Går du tom tidlig på en etappe er det full- stendig slutt.

“På etappene 16, 17 og 18 i Giroen forbrant jeg 17.000 kalorier på tre dager. Viktig og vanskelig å få i seg nok næring.”

# 37 GRUPPETTO 25

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease