Eddy Knudsen Storsæter
Flere ritt har vært viktige for uviklingen av terrengsyklingen i Norge. Ikke minst ritt som Kalas Cup, bildet over (tidligere Scott Cup osv.). Superpokal har vært flinke til å en- gasjere de minste barna, og ikke minst foreldrene. Mange store terrengritt for store grupper mosjonister, spesielt Birken har bidratt mer enn man aner for interessen.
Utviklingen Gruppetto: Hva tenker du utviklingen på treningsopplegg og metoder? Eddy: Treningsmetodikken har blitt langt bedre. For ikke mange år siden i f.eks. så vi i temporitt utrolige hastigheter, og helt spesielle prestasjoner i fjellene. Noe som dessverre ofte skyldtes doping. Men nå har de beste i dag passert de gamle doperne. Noe som i stor grad skyldes økt kunnskap om trening, og også bedre utstyr. Nå trenes det langt mer spesifikt, og det har gått opp for de fleste at ”tidligere vedtatte sannheter” ofte ikke er det beste å gjenta.
tilpasse seg forskjellige typer terreng i sykling. Det er dessverre ikke slik. Ta for eksempel en spurter i verdensklasse som Alexander Kristoff, han kan aldri bli en klatrer. ”Selv med en fettprosent på null” hadde han vært for tung. Det går dessuten en grense hvor du mister mer styrke enn det du eventuelt profiterer på vekttap. watt Gruppetto: Hva med watt? Eddy: Wattmåling har revolusjonert tren- ingen. Vi har fåtte flere parametere å følge. Vi måler watt hele tiden.
spurterne som kan ligge på 90 kilo. I terrengsykling er det alltid mye klatring og de fleste i herreklassen veier bare mel- lom 60 og 70 kilo, og i dameklassen fra 45 til litt over 60 kilo. Nå er det i de fleste idretter forskjellige fysiske egenskaper som er fremtredende, ta for eksempel hopping hvor det logisk nok i enda større grad er spørsmål om vekt, og i svømming hvor det er bra å være langlemmet. Ikke alle forstår dette når det gjelder syk- ling, og selv trenere med gode kunn- skaper om trening i andre idretter tror det kun er spesialtrening som skal til for å
38 GRUPPETTO # 33
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease