Gruppetto SYKKELSPORT 35-2020

TIDENES BESTE KLATRERE 20 ATRERE

14. FRANCO BITOSSI

13. ALFREDO BINDA

(1940– )

(1902–1986)

Franco Bitossi var en allsidig rytter. Han kunne vinne både klatretrøyer og poengtrøyer i treukers turer. Han kunne med andre ord både klatre, spurte, og kjøre bra tempoer. På grunn av hjerteproblemer fik Bitossi noen uønskede opphold i karrieren. Han måtte også stå av i enkelte løp på grunn av hjertet. Når hjertet roet seg ned syklet han videre, – han er fortsatt i live! Han fikk på grunn av dette kalle- navnet Cuore Matto (Det ville hjertet). Han hadde på tross av dette en lang og sterk karriere som varte fra 1961-1978. De største prestasjonene: – klatringene 1964: Klatretrøya i Giro d’Italia. Hans mest minneverdige seier var på Giroens (1964) tjuende etappe som var hele 254 kilometer lang ekstremt tøff

Vinneren av 1920 utagaven av Giroen, Gaetano Belloni, var redd for at den unge talentfulle Binda skulle komme til å dominere rittet om han stilte. Og han fikk rett. Alfredo Binda ble født i Cittiglio, nær Varese, men vokste opp i Nice, Frankrike. Det var etter at unge Binda vant Nice-Mont Chauve klatreritt i 1923, og samtidig slo mange av datidens storheter, man forsto at han var et ekstraordinært talent var kommet for å bli og den lokale dagsavisen skrev, ”en stjerne er født.” Binda hadde en av de kraftigste motorene man hadde sett i sykkelsporten. Han var en skremmende klatrer, men vant også mange spurter. Ikke fordi han var ekstremt rask, men han slet ut konkurrentene og vant på sin ekstreme utholdenhet.

1965: Klatretrøya i Giro d’Italia, sammenlagtseier Sveits Rundt. 1966: Klatretrøya i Giro d’Italia. Seier på etappe fem og syv i Tour de France. 1967: Tirreno Adriatico sammenlagtseier, seier i Giro di Lombardia og Coppa Agostoni. I tillegg tok han mange andre store seire i store ritt, og italiensk mester to ganger.

Bitossis helse- problemer hindret han å ta langt flere seire. Her leder han feltet opp Mont Etna. han vant også sykkelcrossritt.

etappe med Madeleine, Vars, Izoard, Montgèvre og Sestriere. Bitossi var først over de tre siste, og kom alene i mål Pinerolo, to minutter foran Vittorio Adorni.

62 GRUPPETTO # 35

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease