Gruppetto SYKKELSPORT 35-2020

Den 14. februar 2004 fikk livet og karrieren til en av de største fjell- geitene en tragisk slutt da han døde av akutt kokainforgiftning, alene, på et hotellrom i Rimini, Italia. Det viste seg at han etter 1999 hadde gått inn i en depresjon, og kokainforbruket økte helt til det tok hans liv. Førsteplassen på listen kom på grunn av måten han syklet på. Han hadde ikke pulsmåler, ville ikke ha radiokom- munikasjon, han syklet på følelse og dagsform, og syklet med hjertet. Når vi sammenligner med dagens beregnende sykling hvor taktikk og wattmålere begrenser spenningen var det befriende å se Pantani. De største prestasjonene: 1994 ungdomstrøya i Tour de France 1995 ungdomstrøya i Tour de France, to etappeseire 1998 sammenlagt Giro d’Italia og Tour de France, klatretrøya i begge ritt I tillegg en rekke etappeseire.

man så at tyskerens håp om å få med seg den gule trøya hjem til Tyskland var i ferd med å krympe.

“Bandanatrenden” var det Il Pirata, Pantani som inn- førte. Her streiker rytterne under “Festinaskandalen” i TdF 1998.

På den femtende etappen kom en av grunnene til hans plassering på toppen av denne listen, hans klatring til Les Deux Alpes, hvor Jan Ullrich ble parkert og tapte ni mi- nutter. Pantani var i gul trøye og Ullrich hadde mistet vinnersjansene i årets Tour de France.

Pantani var den første rytteren som tok Giro-Tour dob- belen siden Miguel Indurain i 1992 og 1993.

Pantani startet i 1999 Giro d’Italia som den store favoritten, og etter å ha vunnet etappen til Madonna di Campiglio, ledet han foran Paolo Savoldelli med hele 5 minutter og 38 sekunder. Før den siste etappen ble Pantani stoppet etter en at en test viste for høye hematokritverdier. Pantani ble nektet å sykle den siste etappen og Giroen ble til slutt vunnet av Ivan Gotti. Pantani ble aldri den samme rytteren etter 1999 dis- kvalifikasjonen fra Giroen. Han syklet Giro d’Italia 2000 for å hjelpe lagkamerat og vinner Stefano Garzelli, og stilte senere i Tour de France. Han startet i dårlig form, men på tolvte etappe kjempet han om etappeseieren med Lance Armstrong til Mont Ventoux. Pantani vant femtende etappe til Courchevel, og det ble hans siste seier. Pantani var et fyrverkeri på sykkelen, men utenfor syk- lingen var ikke livet like lyst, og han ble gjenstand for flere dopingundersøkelser.

syvende etappen, som var en in- dividuell tempo. Da Touren kom til Pyreneene ble situasjonen en annen og Pantani satt i gang et voldsomt kjør i fjellene. Pantani viste at han ikke var mer sliten enn at han igjen herjet i fjellene. Dagen etter vant Pantani den eks- treme ellevte etappen med fem fjelloverganger. Ullrich ledet fort- satt med noen sekunder, men

# 35 GRUPPETTO 73

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease